IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на социалните осигуровки - отново на дневен ред

Разчети на НОИ показват необходимост вноските да бъдат увеличени със 7,7 процентни пункта, за да се балансира системата

12:14 | 25.08.14 г. 40
Ръстът на социалните осигуровки - отново на дневен ред

Да бъдат увеличени осигурителните вноски за пенсия със 7,7 процентни пункта – това е записано в разчети на Националния осигурителен институт, изготвени за целите на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда. Според експертите от института това би могло да балансира бюджета на НОИ.

От института подчертават, че става въпрос за разчети, а не за предложение и те са в отговор на въпрос на министъра на труда при какъв размер на осигурителните вноски би могло да се постигне финансова стабилност в системата.

По данни на НОИ всички фондове на общественото осигуряване с изключение на този за трудови злополуки и професионални болести са с дефицит, което означава, че за да се балансират приходите и разходите, трябва да се увеличат осигурителните вноски.

За увеличение на една от вноските - пенсионната осигуровка, се заговори още преди година, когато социален министър стана Хасан Адемов. Той бе категоричен, че един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата и „ако искаме да стабилизираме бюджета на държавното обществено осигуряване, няма как да минем без вдигане на вноската“. Още тогава той открои рисковете - от една страна да се намали разполагаемият доход на гражданите, от друга - да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Според Адемов обаче мерките, прилагани досега, са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване. Той смята, че е време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване.

Адемов обаче твърдеше, че вноската за пенсия следва да се вдига с 1-2 процента от 2015 година.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Една от стъпките за балансиране на системата е да се увеличи вноската във втория стълб на социалното осигуряване, защото тези 5 процента в момента и ниската степен на събираемост от страна на приходната агенция са сериозни рискове, заяви тогава в интервю за Investor.bg проф. Йордан Христосков, който сега е служебен министър на труда.

Според Иван Нейков, бивш социален министър, е задължение на НОИ да даде тази експертиза. Той не намира нищо необичайно в становището на института. Шоково увеличение е сериозен риск, тъй като по-високата осигуровка натоварва бизнеса и фирмите може да започнат да съкращават служители, каза той. Според Нейков въпросът, който трябва да се постави, е за нова политика по доходите, която да обвърже квалификацията на хората с доходите им. Тогава ще видим, че и с по-ниска осигуровка ще се постигат по-високи приходи в системата, без да се генерира дефицит, смята експертът.

Бизнесът е категорично против шоково нарастване на осигуровки. Това се казва в позиции на Българската стопанска камара и на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според Българската стопанска камара десетки хиляди българи са останали без работа през миналата година, защото бизнесът не е имал възможност да плаща осигуровки. Заради последното увеличение на минималните прагове за осигуряване не са наети на работа 40 хил. души, съобщават от Българска стопанска камара. От там посочват, че не само бизнесът, но и Еврокомисията се е противопоставяла на определянето на минимални прагове.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявяват, че подобно шоково увеличаване на размера на осигурителните вноски, въпреки че не е предложение, а само разчет на НОИ,  ще нанесе „убийствен удар на икономиката“. Според асоциацията на индустриалците единственият резултат ще бъде „постигането на нов консенсус“ между работодатели и работници за укриване на данъци и осигуровки в името на спасяването на предприятията и на физическото оцеляване на хората.

Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски, заявяват от АИКБ. Подобно искане за шоково увеличаване на осигурителната тежест е смайващо. Такава мярка е малко да бъде наречена „прокризисна“. Тя представлява откровена покана за взривообразно нарастване на параметрите на сивата икономика, пишат от асоциацията.

Подобно увеличаване на осигурителната тежест рязко ще подкопае конкурентоспособността и платежоспособността на по-голямата част от предприятията в страната, смятат от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Пенсионната практика която е там не може да се приложи тук!!!! Ако си ербап...направи партия...спечели 51%...преструктурирай системата както искаш...а, не да ми коментираш и вменяваш разни глупости който се въртят в главата ти!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Но разбира се, не трябва да се гледа чужда практика, опит или познания - всичко трябва да си открием сами и по трудния начин. И разбира се, ние сме най-умните и сме чели най-качествените неща (което сме доказали многократно и по много начини). И който не мисли като нас е неграмотен... И трябва да се подчинява безусловно, да търка без да мърка и изобщо да си наляга парцалите. Щото аз така искам и на мен така ми харесва. Мдаа... прав е май Деян - без бунт май няма да се оправят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Фактите са (и при нашата практика), че съотношението работещите/пенсионери устойчиво се влошава година след година. Второ, ако има един въпрос по който всички икономисти да са съгласни, то това е, че стимулите работят и след като имаме намаляване на работещи спрямо пенсионери значи стимулите са наклонени в полза на пенсионерите (и всяко увеличаване на стимулите за пенсионерите ще влоши още повече положението).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
Нямам намерение да ограмотявам когото и да било ТУК !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Позоваването на чужда практика е абсолютна глупост. Не си наясно с основни взаимовръзки и взаимоотношение в едно общество...и по-конкретно в България в сегашния момент. Спасението е да четеш качествени веща...а не мнения на всякакви пишман писачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Вноските също бяха поносими от бизнеса, с изключение на някакъв нищожен процент бизнесмени."-----------За това имаш ли някаква статистика или просто така си говориш (щото ти харесва да си мислиш, че е така)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Британският министър на бизнеса Дейвид Уилетс твърди в издадената през 2009 г. книга Ужилването: Как бейби бумърите отнеха бъдещето на децата си и защо трябва да го върнат" (The Pinch: How the Baby Boomers Took Their Childrens Future And Why They Should Give it Back), че родените между 1945 г. и 1965 г. притежават непропорционална част от богатството и че са откраднали бъдещето на децата си чрез икономическа, демографска и политическа хегемония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Точно обратното е - егоисти са пенсионерите! За да се дават повече пари за тях се взема от парите за децата. Така се получава, че сегашните работещи плащат за многобройните сегашните пенсионери и нямат възможност да подсигурят собственото си бъдеще. Т.е. сегашното поколение работещи ще бъде най-прецаканото, а сегашните пенсионери ще се окажат най-големите егоисти.Най-егоистичното поколение - http://***.webcafe.bg/id_648904255
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Да, обаче така излиза, че гласовете на младите и работещите са по-малко ценни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
За преструкторирането на една пенсионна система каквато беше нашата, са необходими десетилетия. Така както беше замислено през 2000 г. беше добре. Вноските също бяха поносими от бизнеса, с изключение на някакъв нищожен процент бизнесмени. По-късно се намесиха популисти политици...и нещата се объркаха. Младите не трябва да са толко алчни и егоисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още