IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се разберат ли синдикати и работодатели за пенсионната реформа?

Очакват се спорове за възрастта за пенсиониране и ръста на осигурителните вноски

09:41 | 13.05.15 г.
Ще се разберат ли синдикати и работодатели за пенсионната реформа?

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще обсъди днес за пореден път реформата в пенсионната система. И синдикати, и работодатели имат забележки към промените.

Синдикатите са против механичното увеличаване на възрастта за пенсиониране за трите категории труд и настояват да се отчита продължителността на живота. Работодателите не подкрепят намерението за ръст на осигурителните вноски, но застават зад вдигането на възрастта и стажа заради ситуацията на пазара на труда.

КНСБ и КТ "Подкрепа" застават зад онази част от предложенията за промени в пенсионната система, свързани с предлаганите балансирани мерки по подобряване на събираемостта, което ще увеличи приходите в пенсионната система, коментираха за БТА лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Голяма част от предложените промени са в посока, за която сме настоявали, тъй като се решават проблеми с хора на преференциален режим на пенсиониране, особено работещите в сектор "Сигурност", каза за БТА Димитър Бранков – зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). По думите му е прието и едно старо предложение на БСК, а именно обособяване в отделен фонд на приходите и разходите, свързани с вноските, трансфери от държавата и изплащани пенсии за работещите в отбраната и сигурността. БСК обаче не подкрепя заложеното нарастване на осигурителните вноски, каза Бранков.

Възрастта за пенсиониране

Предложението на социалното министерство е за плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това да се въведе автоматичен механизъм спрямо продължителността на живота.

БСК подкрепя предложения режим за увеличаване на стажа и възрастта в масовата категория, стъпка, която отговаря на сегашните неособено добри характеристики на пазара на труда, коментира Бранков.

Според Димитър Манолов възрастта в масовата трета категория не трябва да се увеличава механично, а да се определя в зависимост от средната продължителност на живота.„За работата в тежки условия не сме получили достатъчно уверително доказателство, че механичното увеличение на възрастта там не е опасно“, отбеляза президентът на КТ "Подкрепа". По думите му от една възраст нататък работещите във вредни условия са изложени на травматизъм и заболявания, което означава, че периферни системи извън пенсионната ще имат повече разходи. По-вредно е за системите тези хора да продължават да работят, отколкото да бъдат пенсионирани,  аргументира се Манолов.

Според КНСБ поколението работещи, което се опитва да се пенсионира през последните години, гонейки възрастта и стажа, ще понесе нови удари с предложените промени и трябва да бъде компенсирано. За жените в масовата категория увеличението на пенсионната възраст за последните 12-13 години е пет години и осем месеца, а за мъжете - 3 години и осем месеца. Стажът за жените беше увеличен от двадесет години на тридесет и пет, а за мъжете от 25 на 38 години и продължава да расте, отбеляза Димитров.

От КНСБ смятат, че разликата в годините за пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд спрямо третата масова категория, трябва да бъде не по-малко от десет години за първа категория и не по-малко от пет за втората спрямо третата категория. Предложението сега за разлика от осем години при първа категория труд спрямо трета, и три за втора категорияспрямо масовата, не отговаря нито на реалността, нито на  условията, в които са поставени категорийните работници, заяви Димитров. Според него същата формула трябва да важи и за работещите в сектор "Сигурност".

Димитров смята, че за хората от т. нар. нулева категория, които работят под земята в силикозоопасни условия, трябва да се запази възможността да се пенсионират по-рано от първата категория. Става дума за около 1 000 души, които работят при изключително тежки и опасни условия, коментира Димитров.

Към работещите под земята могат да се добавят и хората на най-тежка работа в сектор "Сигурност" - военните летци, водолазите, допълни Димитров.

Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още