IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливанията и придобиванията у нас на най-ниското си ниво от 2007 г.

Общият обявен размер на сделките у нас се свива с 10% до 634 млн. евро през миналата година

14:41 | 17.01.11 г.
Сливанията и придобиванията у нас на най-ниското си ниво от 2007 г.

През 2010 г. общият брой на сделките по сливания и придобивания (M&A) в България спада до най-ниското си ниво от 2007 г. насам. Само 84 транзакции са обявени или приключени през годината в сравнение с 89 през 2009 г. и 134 през 2008 г., показват данните от DealWatch Emerging Europe M&A Report 2010.

Общият обявен размер на сделките у нас се свива с 10% до 634 млн. евро през 2010 г. Като основна причина за спада се посочва нежеланието на собствениците да се разделят със своя бизнес на по-ниски цени. Слабата ликвидност на Българската фондова борса и решението на правителството да отложи за по-късен етап приватизацията на тютюневите и някои енергийни предприятия също допринесоха за свиването.

Най-много сделки по сливания и придобивания са сключени в производствения сектор (19), следван от сектора „Финанси и Застраховане“ (10). Секторът „Медии и развлечение“ заема първо място по размер на сделките, благодарение на придобиването на bTV. Закупуването на bTV от Central European Media Enterprises (CME) за 296 млн. евро е най-голямата сделка в България за 2010 г., като тя представлява почти половината от общия M&A пазар за годината.

Българските консултанти в сектора очакват през 2011 г. съживяване на пазара на сливания и придобивания най-вече благодарение на започналото разчистване на закъсали в кризата бизнеси, както и заради оптимизиране на процесиите в здравите компании. Те смятат, че въпреки цялостното охлаждане на инвеститорите към страните в ЦИЕ все още има купувачи, които се интересуват от български активи.

Натиснете, за да видите в пълен размер

Източник: DealWatch; *Изчислената стойност е базирана на общия размер на сделката 72 млн. евро за двете компании, като в тази сума влиза и 14,5 млн. евро, които собствениците на дружествата ще получат при постигане на определени цели.

Централна и Източна Европа

Броят на сделките по сливания и придобивания, сключени в Централна и Източна Европа през миналата година, се увеличава със 7,7% до 3 164, показват още данните от доклада, който е информационен продукт на ISI Emerging Markets. Регистрираният брой на транзакциите е под нивото от 2008 г., когато са сключени 3 734 сделки. Общата стойност на сделките през 2010 г. е 142 млрд. евро, което е ръст от 50% в сравнение с 2009 г.

Производственият сектор е най-активният по брой сключени сделки, както и по общия размер на тяхната стойност през 2010 г. С компании от сектора са регистрирани 578 транзакции на обща стойност 34 млрд. евро. На второ място е секторът „Финанси и Застраховане“ с общ размер на сделките от приблизително 25 млрд. евро.

Най-засилена M&A активност в региона по брой и обща стойност на сделките се наблюдава в Русия. В страната са сключени 31,3% от общия брой транзакции и 57,8% от общия размер на сделките. Полша е на второ място с дял съответно от 18% и 14,8%. Украйна е трета по брой сделки с 13,3% от транзакциите, а Турция е трета в класацията по съвкупна стойност на сделките с дял от 14,4%.

Най-голямата сделка в региона на ЦИЕ, Югоизточна Европа и ОНД през 2010 г. е сливането на двата руски производителя на поташ Силвинит и Уралкалий. Сделката е на стойност 5 млрд. евро и ще създаде втория най-голям играч в сектора на световния пазар. Втората по размер сделка е придобиването на Уралкалий от трима частни инвеститори за 4,4 млрд. евро. На трето място е сделката по закупуването на 24,9% в турската Garanti Bankasi за 4,1 млрд. евро от испанската банка BBVA.

Консултантите в региона са оптимистично настроени и очакват лек ръст в броя на сключените сделки през 2011 г. Въпреки че изгледите за развитие на отделните страни се различават, повечето консултанти се обединяват около мнението, че броят на сделките може да надмине нивата отпреди кризата. Въпреки това средният размер на сделките се очаква да намалее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още