Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Transparency International: България пак е най-корумпирана в ЕС

Страната ни заема 74-то място заедно с Ямайка и Тунис и зад Полша и Унгария, срещу които в ЕС тече процедура за нарушаване на върховенството на закона

Transparency International: България пак е най-корумпирана в ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Повечето страни по света не постигат напредък в борбата срещу подкупите и корупцията - или дори вървят назад, става ясно от поредния годишен доклад на неправителствената организация Transparency International. Това важи и за България, която остава най-корумпирания член на ЕС.

Страната ни заема 74-то място заедно с Ямайка и Тунис и се класира след Полша и Унгария, срещу които в ЕС тече процедура за нарушаване на върховенството на закона. Въпреки че България е на последно място в ЕС, все пак тя е увеличила с 1 точка резултата си в сравнение с 2018 г. Оценките са по скалата от 0 до 100, като нулата означава тежка корупция. Средната оценка за ЕС и Западна Европа е 66.

Още по темата

По традиция скандинавските държави са на върха на класацията – първа е Дания (заедно с Нова Зеландия), следвана от Финландия и Швеция (с еднакви точки със Сингапур). Швейцария заема четвъртото място.

Четиринадесет от най-добрите 20 държави в тазгодишната класация са от Западна Европа и Европейския съюз (ЕС), включително девет държави от съюза. Въпреки че е регионът с най-добри резултати, със среден резултат 66 от 100 възможни точки, Западна Европа и ЕС не са имунизирани срещу корупцията. Със 87 точки Дания е страната с най-висока оценка в региона, следвана от Финландия (86), Швеция (85) и Швейцария (85). В дъното на региона са България (43), Румъния (44) и Унгария (44). 

Италия и Гърция регистрират голям напредък от 2012 г. досега – и в двете държави има конкретни подобрения, включително приемане на антикорупционни закони в Италия и създаването на антикорупционни агенции и в двете държави. Повечето посткомунистически държави обаче имат проблеми с ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите на анализа, като дават за пример отслабването на съдебната система в Унгария, Полша и Румъния, както и скандалите с чешкия премиер.

Германия също не успява да подобри класиранието си в глобалния индекс за корупцията, представен в четвъртък. Както и през предходната година, Федералната република постигна 80 от възможните 100 точки. С това тя заема девето място, доста зад лидерите Дания и Нова Зеландия. 

Само в четири от страните от Г7 ситуацията се е влошила през последната година: Канада, Франция, Великобритания и САЩ. Германия и Япония отчитат застой, а само Италия леко се подобрява.

„Липсата на реален напредък срещу корупцията в повечето страни е разочароваща и има дълбоки отрицателни последици за гражданите по света“, заяви изпълнителният директор на организацията Патриша Морейра. Повече от две трети от страните дори не достигат половината от точките в индекса.

Изследването измерва възприятието за корупцията в публичния сектор, бизнеса, политиката и администрацията в 180 държави. Оценяват се данните от дванадесет независими институции, които са специализирани в анализа на управлението и икономическия климат.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
преди 7 месеца
Преписвачи, аре препишете нешо различно от тези Transparency International а ? И после елате пак по-подготвени .... То не че сме топ честни ама от некви пееращинни и външни НПОта нема нужда да зиам акъл защото точно тези нещастници ни докараха до там ....
1
 
4
 
3
преди 7 месеца
Правилно е да се каже "... продължава да бъде най-корумпирана..."
Защото когато се ползва "пак" може погрешно да се остави впечатление, че в даден момент не е било така.
2
 
2
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
What a shocker !!!!!!
2
 
16
 
1
преди 7 месеца
Евала, доживях да сме номер 1 в нещо!!!

Още от Анализи
ИПИ: Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел