Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Трудни времена за българския туризъм

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина

Трудни времена за българския туризъм

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. Снимка: freeimages.com

Неблагоприятните прогнози за резултатите от летния ни туристически сезон се прехвърлят от настоящия към следващия. Вече не говорим за отлив на туристи и спад на приходи това лято, а хоризонтът стига Лято 2015. Около това мнение се обединяват експерти в туристическия бранш, които Investor.bg потърси за коментар след поредицата от неблагоприятни фактори, които помрачиха високите очаквания за успешен летен сезон.

А причините са ясни - вълната от фалити на руски туроператори, девалвацията на руската валута заради кризата в Украйна и санкциите срещу Москва, спадът в изходящия туризъм на руски и украински туристи като цяло. Тези фактори вещаят отсега спад в летния сезон и през 2015 година, твърдят експертите.

Още по темата

Поредицата от фалити на седем руски туроператора в рамките на месец в разгара на летния сезон, наводненията и лошите климатични условия у нас наред с политическата и икономическа криза ще дадат негативен отзвук не само на настоящия, но и на следващия летен сезон. Прогнозата за Investor.bg е на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и на председателя на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков.

Негативните прогнозни данни за туризма идват от очакванията сривът на руския изходящ туризъм да продължи заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата. "Виждаме, че санкциите срещу Москва всеки ден придобиват нови измерения. Очевидно е, че икономическата ситуация в Русия и Украйна няма да се подобри, а това ще се отрази негативно и на българския туризъм", каза Байков.

"Заради фалита на руските туроператори се очаква да изгубим между 15 и 20 хил. туристи", заяви той. Ако приемем, че един туристически пакет е около 250 евро, лесно може да се направи сметка за финансовото изражение на загубите, допълва той.

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар, и според Румен Драганов. По данни на Института за анализи и оценки в туризма настоящият летен сезон ще приключи със спад на приходите общо от 12% и намаление на руските туристи с 10 на сто. Той смята, че българският туристически сектор ще продължи да усеща последиците от фалитите на туроператорите и девалвацията на рублата и през лятото догодина.

Още по темата

Лятото на следващата година се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. "Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни", коментира експертът.

Тази година по всичко личи, че руските туристи са свили бюджетите си, каза още Драганов. "Те пазаруват по-малко, заделят за допълнителни услуги и забавления по-малко. За съжаление, фалитите на руски туроператори ще продължат, а туристите ще стават все по-малко платежоспособни", допълва експертът. По негови думи това лято за първи път от 20 години по Черноморието имаме 10-процентови отстъпки в разгара на сезона.

Още по темата
"През Лято 2014 за първи път влизаме в активния сезон със спад на приходите. А това веднага ще се отрази на фиска, държавната хазна ще получи по-малко от туризъм тази година", каза Румен Драганов. Той припомни, че летният туризъм осигурява над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лева годишно.

По негови оценки преминаваме през труден туристически сезон, въпреки че броят на туристите се очаква да е с 2% по-висок.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (35)

   1| 2| 3| 4    
1
 
11
 
35
преди 7 години
Няма профилна снимка
Всеки бранш си иска специалистите ! У нас всеки новозабогатял селянин, или бандит , почна да предлага туристически услуги! Обслужването, на селско ниво ! Няма кадри, защото за 500 лева само диалетанти ще се хванат! Умните хора инвестират с години, а не гледат за два -три сезона да забогатеят ! Това се нарича традиция , когато с поколения градиш, а не когато бивши ченчеджии стават банкери !!!
3
 
14
 
34
misanthrope до: Repoman
преди 7 години
Няма профилна снимка
Са.. 100 лева ще оставиш у нас, ако се наядеш хубаво на скъпо място. Там си ги оставям в местното кръчме на брега. Гирос в чинийка с картофки и салатка - 10 евра. чаша бира - 3 евра. Сложи го по 3 за семейството, Къде отиваш можеби? На работа едва ли не :DПо-скъпи са кръчмите не се правете
1
 
15
 
33
Repoman до: misanthrope
преди 7 години
50 евро / 100 лв. като едното нищо можеш да ги оставиш на механа и у нас по курортите, хич няма да ти е зор. Обаче, нека и аз да си кажа мнението, качеството на храната пак няма да можеш да го сравниш. В Гърция ще ти предложат пресен, разбирай незамразяван, октопод и калмари например, а при нас е малко трудно да намериш пресни. Не че нещо, но вкуса на прясно сготвената незамразявана храна е много по-добър от този на замразяваната.Аз като човек вече не първа младост, си падам не толкова по морето, а по софрата. Говоря за почивките. И по обиколките. Второто е другия основен проблем на морето у нас, просто няма какво да се гледа и къде да се обикаля. Вярно, ако си за първи път у нас, все ще има какво да видиш, но местата за обикаляне са малко, следващия път просто няма какво да видиш.
0
 
17
 
32
misanthrope до: Грую Груев
преди 7 години
Няма профилна снимка
В голямата част съм съгласен с теб всъщност. Цените са по-високи в Гърция - факт. Хотела и закуската - наша работа като цена, по-зле като качество за храната. За спането... ми правено е от хора, които знаят как, за разлика от тук. На златните съм виждал хотели.. сега човека не се е стискал за пари ама просто се вижда, че не знае как :) Виж за кръчмите.. 50 еврака без усилие да :) Просто наистина е по-чисто и не се посираш от морето а и има плажове на които просто си само ти ( даже в северна Гърция) без .. Раааки и криветки, Йедар печен слънчогледа моля.. ъъъ два леа шезлонга и подобни явления. (не че ги няма, просто има и места където ги няма, за разлика от тук)
2
 
11
 
31
ert до: Грую Груев
преди 7 години
Няма профилна снимка
Ако си поръчаш съшите тези неща на някой курорт у нас, ама същите като лаврак, ципура, октопод калмари, определено ще оставиш подобна сума.Така че, нека да сравняваме съпоставими неща. Това че в Гърция тези неща са нещо нормално, за морската храна говоря, у нас се водят все специалитети.

Още от Анализи
WSJ: Перфектна буря от недоверие и фалшиви новини бави ваксинациите в България