IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудни времена за българския туризъм

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина

08:12 | 13.08.14 г. 40
<p>
	2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският. Снимка: freeimages.com

Неблагоприятните прогнози за резултатите от летния ни туристически сезон се прехвърлят от настоящия към следващия. Вече не говорим за отлив на туристи и спад на приходи това лято, а хоризонтът стига Лято 2015. Около това мнение се обединяват експерти в туристическия бранш, които Investor.bg потърси за коментар след поредицата от неблагоприятни фактори, които помрачиха високите очаквания за успешен летен сезон.

А причините са ясни - вълната от фалити на руски туроператори, девалвацията на руската валута заради кризата в Украйна и санкциите срещу Москва, спадът в изходящия туризъм на руски и украински туристи като цяло. Тези фактори вещаят отсега спад в летния сезон и през 2015 година, твърдят експертите.

Поредицата от фалити на седем руски туроператора в рамките на месец в разгара на летния сезон, наводненията и лошите климатични условия у нас наред с политическата и икономическа криза ще дадат негативен отзвук не само на настоящия, но и на следващия летен сезон. Прогнозата за Investor.bg е на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и на председателя на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков.

Негативните прогнозни данни за туризма идват от очакванията сривът на руския изходящ туризъм да продължи заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата. "Виждаме, че санкциите срещу Москва всеки ден придобиват нови измерения. Очевидно е, че икономическата ситуация в Русия и Украйна няма да се подобри, а това ще се отрази негативно и на българския туризъм", каза Байков.

"Заради фалита на руските туроператори се очаква да изгубим между 15 и 20 хил. туристи", заяви той. Ако приемем, че един туристически пакет е около 250 евро, лесно може да се направи сметка за финансовото изражение на загубите, допълва той.

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар, и според Румен Драганов. По данни на Института за анализи и оценки в туризма настоящият летен сезон ще приключи със спад на приходите общо от 12% и намаление на руските туристи с 10 на сто. Той смята, че българският туристически сектор ще продължи да усеща последиците от фалитите на туроператорите и девалвацията на рублата и през лятото догодина.

Лятото на следващата година се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. "Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни", коментира експертът.

Тази година по всичко личи, че руските туристи са свили бюджетите си, каза още Драганов. "Те пазаруват по-малко, заделят за допълнителни услуги и забавления по-малко. За съжаление, фалитите на руски туроператори ще продължат, а туристите ще стават все по-малко платежоспособни", допълва експертът. По негови думи това лято за първи път от 20 години по Черноморието имаме 10-процентови отстъпки в разгара на сезона.

"През Лято 2014 за първи път влизаме в активния сезон със спад на приходите. А това веднага ще се отрази на фиска, държавната хазна ще получи по-малко от туризъм тази година", каза Румен Драганов. Той припомни, че летният туризъм осигурява над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лева годишно.

По негови оценки преминаваме през труден туристически сезон, въпреки че броят на туристите се очаква да е с 2% по-висок.

Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 11 rate down comment 2
arietza
преди 9 години
Всеки бранш си иска специалистите ! У нас всеки новозабогатял селянин, или бандит , почна да предлага туристически услуги! Обслужването, на селско ниво ! Няма кадри, защото за 500 лева само диалетанти ще се хванат! Умните хора инвестират с години, а не гледат за два -три сезона да забогатеят ! Това се нарича традиция , когато с поколения градиш, а не когато бивши ченчеджии стават банкери !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Са.. 100 лева ще оставиш у нас, ако се наядеш хубаво на скъпо място. Там си ги оставям в местното кръчме на брега. Гирос в чинийка с картофки и салатка - 10 евра. чаша бира - 3 евра. Сложи го по 3 за семейството, Къде отиваш можеби? На работа едва ли не :DПо-скъпи са кръчмите не се правете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 2
Repoman
преди 9 години
50 евро / 100 лв. като едното нищо можеш да ги оставиш на механа и у нас по курортите, хич няма да ти е зор. Обаче, нека и аз да си кажа мнението, качеството на храната пак няма да можеш да го сравниш. В Гърция ще ти предложат пресен, разбирай незамразяван, октопод и калмари например, а при нас е малко трудно да намериш пресни. Не че нещо, но вкуса на прясно сготвената незамразявана храна е много по-добър от този на замразяваната.Аз като човек вече не първа младост, си падам не толкова по морето, а по софрата. Говоря за почивките. И по обиколките. Второто е другия основен проблем на морето у нас, просто няма какво да се гледа и къде да се обикаля. Вярно, ако си за първи път у нас, все ще има какво да видиш, но местата за обикаляне са малко, следващия път просто няма какво да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 17 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
В голямата част съм съгласен с теб всъщност. Цените са по-високи в Гърция - факт. Хотела и закуската - наша работа като цена, по-зле като качество за храната. За спането... ми правено е от хора, които знаят как, за разлика от тук. На златните съм виждал хотели.. сега човека не се е стискал за пари ама просто се вижда, че не знае как :) Виж за кръчмите.. 50 еврака без усилие да :) Просто наистина е по-чисто и не се посираш от морето а и има плажове на които просто си само ти ( даже в северна Гърция) без .. Раааки и криветки, Йедар печен слънчогледа моля.. ъъъ два леа шезлонга и подобни явления. (не че ги няма, просто има и места където ги няма, за разлика от тук)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 3
ert
преди 9 години
Ако си поръчаш съшите тези неща на някой курорт у нас, ама същите като лаврак, ципура, октопод калмари, определено ще оставиш подобна сума.Така че, нека да сравняваме съпоставими неща. Това че в Гърция тези неща са нещо нормално, за морската храна говоря, у нас се водят все специалитети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 6
data
преди 9 години
Морето (средиземното) е много по-хубаво от нашето, но плажовете ни са класи над техните - географски особености просто.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------и все още се намират девствени плажове по нашето черноморие . Да не говорим на колко места можеш да слезеш до плажа с кола и то напълно безплатно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
истината е в турция на4алото на октомври ол инклузив цените идеални времето топло абе рай.....ядеш пиеш колко искаш и когато искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
Хъм , на трябва ли приходите на един бизнес да са основен критерий за неговата оценка ? Не за друго ами се появява противоречие някакво - туризма в бг лош , по-лош, най-лош пък приходите му растат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 1
ert
преди 9 години
За 50 евро за 2-*** човека или трябва да сте на ултра фешън ресторант, или трябва да се тъпчете като прасета. Нормална вечеря в таверна за двама излиза между 20 и 35 евро, според опбема ядене и екстрите. Относно ядене от рода на мусака и други подобни струва около 5-7 евро според таверната, бирата е 1.50-2евро на таверна, другите цени не ги помня, но за 20 евро можете двама да се наядете. На таверна, а не да маате гироси например.В БГ-то по курортите можете да намерите и по-високи цени, това само между другото го казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
бг туризъм няма от 1989 от тогава насам е ограбване и бетонизиране от политиците прикрити зад мутрите и съветската мафия..вси4ко е пране на пари няма как с 2 месеца сезон да да пе4елиш от този отрасъл и да възвръщаш капитал....работих преди 2 години в дискотека на морето и там с4етоводителката (познавахме се с нея)всяка божа сутрин като приклю4и кръ4мата слизаше и правеше от4ети и ревизия единия за реалната другата за сивата страна на нещата....в бг освен просташкия турзиъм нищо друго няма да върви докъто хората мизерстват за 600пари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още