IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В стремежа си да не се прецакаме, може да се окажем големият губещ за АЕЦ Белене

Все още не става съвсем ясно нито дали ще постигнем енергийна независимост от Русия, нито дали решението е окончателно

10:51 | 29.03.12 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс</p>

Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс

Решението дали ще се реализира проекта АЕЦ Белене най-после беше взето. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви официално, че правителството се отказва от изграждането на втора атомна централа. Последва „лавина” от коментари от представители на политически партии. Оказа се, че освен ГЕРБ само „сините” подкрепят това решение.

Ще припомним, че при проучвания на общественото мнение у нас преди 3-4 години 70-80% от запитаните подкрепяха твърдо строителството на нова атомна централа. След аварията в японската атомна централа при опустошителното земетресение миналата пролет подкрепата за АЕЦ Белене намаля, но пак беше над 50-60%, каквато вероятно е и сега.

Позицията на онези, които защитават проекта, се базира на очакванията, че след няколко години е твърде възможно да се наложи да внасяме електроенергия. Като аргумент се посочва и това, че без втората централа страната ще се лиши от десетки милиони лева приходи от износ на ток, а цените на електроенергията същевременно ще тръгнат устремно нагоре, което ще забави развитието на икономиката ни като цяло.

Другата гледна точка е свързана основно с два въпроса - енергийната независимост на страната ни и рисковете, които крие ядрената енергетика като цяло. В първата насока са опасенията, че ставаме прекалено зависими от Русия заради руските реактори, а във втората - че евентуална авария би имала катастрофални последствия както за хората и природата, така и за финансовото състояние на страната. Друг е въпросът, че според последните изключително строги изисквания за безопасност на ядрените реактори, вероятността за авария практически е сведена до нула.

В крайна сметка решението на правителството на Бойко Борисов е проектът да бъде прекратен.

Интересното е, че едни от основните мотиви за това решение всъщност са близки с изказваните от премиера през последните две години аргументи в подкрепа на изграждането на централата. Преди Борисов неведнъж заявяваше, че без АЕЦ Белене токът у нас ще стане непосилно скъп както за населението, така и за бизнеса. Вчера обаче министър-председателят обяви, че АЕЦ Белене би била много скъпа за България.

Борисов посочи цена от близо 10 млрд. евро, която би достигнала централата заедно с лихвите по евентуалния заем от Русия за строителството й. Не стана ясно как премиерът или съветниците му по въпроса са стигнали до цитираната цифра, след като самият Борисов и вчера отново повтори, че така и не се е постигнато съгласие с руските партньори колко точно е окончателната цена на централата.

Освен това, доскорошният министър Трайчо Трайков или друг представител на правителството досега не беше твърдял, че сме съгласни или обмисляме сериозно да вземем руски заем, а само че въпросът би могъл да се обмисли при определени условия.

Сигурно е, че ако правителството и в частност Националната електрическа компания (НЕК) са искали сериозно да търсят външно финансиране, досега да са го намерили – което значи че или не е търсено такова финансиране, или не са били предоставени по-добри условия по заема от руските.

Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 4 rate down comment 3
aristotel
преди 11 години
До rumen221 остави заблудените овце. те не се страхуват от атомните рекети, самолети, подводници, чиито копчета се намират в ръцете на *** военнино се страхуват от ЯДРЕНИЯ призрак, който е в главите им. НОЖА е средство за убиване, но и за готвене. Под България е най-голямото богатство и това е водата, НО с шистовите химически инжекции ще я отроват и нея. Като спрат 5 и 6 реактор и тогава нашите политици ще се притеснят и ще разрешат шистовия гас РАЗБИРА се с ТЯХНО УЧАСТИЕ и болни ще бъдем ние и нашите деца. Но сега се правят на ЗЕЛЕНИ но аз ги виждам като вечно ЗЕЛЕНИ ПЪПЕШИ и със семки вместо мозък и мисъл УВИ жалко. Не се страхуват от рекетите в Русия и САЩ но от нашата измислена централка се плашат като от призрака на комунизма който броди в ГЛАВИТЕ им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 2
zdravkog
преди 11 години
Енергийната зависимост сигурно има смисъл в главите на Румен Овчаров и др. подобни. Само , здравия разум изисква друго. Например това, което направиха чехите да имат газопровод на северозапад за да имат връзка с доставките от Норвегия и това, което не направиха арменците... При тях всеки елемент от енергийната им система е руска собственост. В тази посока върви и Белорус. Украйна едва отстоява собствеността върху тръбите си. Всеки, който се пазарил с единствен доставчик, при невъзможност да го смени е наясно за какво става дума. Ако не беше такава ситуацията щяхме да млащаме вероятно поне с 200-300 млн годишно по-малко. В момента плащаме над 2 пъти по-високи цени от международните, а от кабинета уговарят 11,1 % отстъпка... В момента който имаме достъп до средиземноморски газов доставчик ще се радваме на по-нормални цени на газа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
На 39 години съм и за цялата си съзнателна част от тях съм видял и тъмната страна на 100%-та зависимост от енергийните доставки само от руснаци.А след случилото се от 1989г.до ден днешен честно да ви кажа не мога да намеря нито 1 довод, който безспорно да показва, че имаме кой знае каква полза от 100%-та си енергийна зависимост само от Русия. Така че както един друг съфорумец се изрази по тази тема: "готов съм да изтърпя известно време и на студено, и на тъмно и без горива, ако е необходимо но нека да се откъснем от руския монопол и да видим все пак какво ще ни донесе промяната. Само ще добавя - дано тъмното, студеното и безгоривното да не продължи прекалено дълго :))))В стремежа си да не се прецакаме при сегашното робско статукво просто нямаме губещ ход защото така или иначе сме здравата заробени с цените на енергоносителите. Няколко години националноотговорна политика и правилни решения могат да ни дадат реални алтернативи на пълната ни зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 11 години
няма какво да извади на яве защото всички разузнавания знаят какво е той в действителност....а ние тук си го знаем най-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 1
investorche
преди 11 години
"Друг е въпросът, че според последните изключително строги изисквания за безопасност на ядрените реактори, вероятността за авария практически е сведена до нула." da da, sigorno....poznai.... do sledwashtata avarija... nulew risk ne sashtestvuva i tova s podshti nolevija risk go slushame ot 50 godini...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
"В стремежа си да не се прецакаме, може да се окажем големият губещ за АЕЦ Белене" Поправка: Не "може да се превърнем", а "се превръщаме". Само че, до ума на някои субекти това може изобщо и да не стигне. Толкова си могат, просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
tonitov
преди 11 години
Предполагам, че Борисов затвори кранчето на огромните комисиони получавани при всяко възобновяване на Белене. Станишев ряза лента, и само комисиони за него, президента и около тях, а нямало осигурено финансиране. Пореден фойерверк, явно е бил последен, след като толкова реват и все за "народа го правят" нагли червени демагози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Аз предполагам че друг шантажира целия ни народ с цените на енергоносителите, които плащаме. Обаче ако имахме поне няколко непродажни политици, които са били в управлението на държавата сега щяхме да имаме някаква реална алтернатива за доставки отдругаде. Ако в тези има поне нещо добро щя се опитат да го направят и ще го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 4
SEBULBA
преди 11 години
Предполагам, че Хиларито шантажира Тиквата, че ще изкарат наяве мутренското му минало и близките му отношения с известни наши мафиоти, и ще го превърнат в персона нон-грата навсякъде, ако не прекрати "Белене". Следващата стъпка е рязък завой за шистовия газ... ...ставаме независими от Русия и зависими САЩ (Шеврон и американските централи "Марица"). И естествено нещастния слабохарактерен *** кляка предава националния интерес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още