IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваучерите и какво трябва да знаем за тях през 2019 г.

Фирмите ще трябва да начисляват ДДС още във фактурата, с която ги предоставят на работодателите

10:37 | 08.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От тази година в сила влезе нов данъчен режим, който засяга съществено ползването и осчетоводяването на ваучерите.

Промяната засяга основно фирмите - оператори на ваучери, а причина за реформата е, че България е длъжна от тази година да приложи разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/1065 на Съвета от 27 юни 2016 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО по отношение на данъчното третиране на ваучери. Целта гарантиране на сигурно и еднакво третиране, наличие на съответствие с принципите за общ данък върху потреблението, точно пропорционален на цената на стоките и услугите, избягване на непоследователност, нарушаване на конкуренцията, двойно данъчно облагане или необлагане, са въведени отделни правила по отношение на третирането на ваучерите за целите на ДДС.

Казано иначе, трябва ДДС да бъде начислен още в самото начало, ако ваучерите са за конкретна цел. Промяната не касае обаче ваучерите за храна, защото по смисъла на новите разпоредби, те не се третират като ваучери..

В момента фирмите имат право да изплащат до 60 лв. месечно от заплатите на служителите под формата на ваучери, като за 2019 г. квотата, одобрена в държавния бюджет, е на стойност 320 млн. лв. Този вид ваучери са освободени от данъци и осигуровки, но не и от ДДС.

В края на миналата година Deloitte организира конференцията 4U: Брекзит, Митници и Данъци 2019”, която бе предназначена да подпомагане всички сфери на бизнеса с практическа информация и напътствия за справяне с промените. Една от точките в програмата беше посветена именно на ваучерите.

От консултантската компания разясниха, че ваучерът е инструмент, при който съществува задължение да бъде приет като заплащане или част от заплащане за предоставяне на стоки или услуги и върху инструмента или в свързаната с него документация са обозначени: стоките или услугите, които ще се предоставят, или имената на лицата, които евентуално ще предоставят стоките или услугите.

Има два вида ваучери – многоцелеви и за конкретна цел. 

При ваучера за конкретна цел мястото на изпълнение на доставка на стоките или услугите, за които се отнася ваучерът, и дължимият ДДС за тези стоки или услуги могат да бъда определени в момента на издаването на ваучера. Многоцелевият ваучер е ваучер, различен от ваучер за конкретна цел. Например, ваучерът за хотел е многоцелеви, а при него ДДС-то е размер на 9%.

Под новите регулации не попадат инструменти, които дават право на притежателя да получи отстъпка при покупка на стока или услуга, но не дават право да получи самите стоки или услуги; билети за пътуване, кино, музей и други, пощенските марки и други подобни; ваучери за храна, издадени от лица получили разрешение от Министъра на финансите по реда на чл. 209 от ЗКПО.

От Deloitte изрично уточниха, че ваучерът не е платежно средство, а новите правила се прилагат само за ваучери, издадени след 31 декември 2018 г. От компанията открояват и няколко особености при отделните видове ваучери.

Ваучери за конкретна цел

Продажбата на ваучер за конкретна цел от данъчно задължено лице, което действа от свое име, се смята за доставка на стоките или услугите, за които се отнася ваучерът. Действителното предаване на стоките или предоставяне на услугите срещу представянето на ваучер за конкретна цел, приет от доставчика като заплащане или част от заплащане, не се смята за отделна доставка. Продажбата на ваучер за конкретна цел от данъчно задължено лице, което действа от името на друго данъчно задължено лице, се смята за доставка на стоките или услугите, за които се отнася ваучерът,

извършена от това друго данъчно задължено лице. Когато данъчно задължено лице, предоставило стоките или услугите срещу приемане на ваучер за конкретна цел като заплащане или част от заплащане, е лице, различно от издателя на ваучера, при предоставянето на стоките или услугите е налице доставка към издателя на ваучера.

Многоцелеви ваучери

Продажбата на многоцелеви ваучер от данъчно задължено лице, което действа от свое име, не се

смята за доставка на стоките или услугите, за които се отнася ваучерът. Фактическото предоставяне на стоки или извършване на услуги от доставчика към лицето, предоставило многоцелеви ваучер като заплащане или част от заплащане за получаването на тези стоки или услуги, е доставка. Задържането на многоцелеви ваучер след изтичане на валидността му, без да е настъпило фактическо предоставяне на стоки или извършване на услуги, не се смята за доставка на стоката или услугата. Данъчната основа на доставката на стоки или услуги, предоставени срещу многоцелеви ваучер, е равна на платената за ваучера сума, или при липсата на информация за тази сума, на паричната стойност, посочена върху самия ваучер без ДДС.

Важно е да уточним още, че промяната няма да се отрази пряко на потребителите, а касае фирмите.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още