IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За коронавируса и посттравматичния стрес

Пожелателно-положителните очаквания на всички, преживели пандемията, че всичко ще бъде постарому, не се оправдават, коментира д-р Боян Иванчев

12:36 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Автор: д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС, бивш главен дилър и портфолио мениджър и създател на невроикономиката в България.

 

Посттравматичният стрес представлява тревожно разстройство, което е предизвикано от плашещо събитие, което пациентът е преживал или на което е бил свидетел. Симптомите могат да се изразяват чрез внезапно припомняне на страшното събитие, кошмари, неконтролируеми мисли и спомени за събитието, депресия, раздразнителност, напрежение и безсъние. (вж. Mayo Clinic USA).

Обикновено при нас, българите, след неприятно събитие или случване, което не ни е умъртвило, работи заклинанието „И това ще мине, да сме живи и здрави“ или пък легендарното „Играем мач за мач“…докато и ФК ЦСКА, и ФК Левски фалираха. Добре. Вие фалирахте ли, моля? Ако все още не сте, проверете дали вашето домакинство има ипотечен кредит + бърз кредит + кредит за почивка във фалиралата Гърция + кредит за "тилифонче"? Ако е така и доходът на домакинството ви е под 2000 лв. (след като единия от вас е бил съкратен), съвсем скоро ще фалирате. Лошо. Но това е така, защото не желаем да разберем, че българите са на второ място в Европа по най-висока степен на хронични болести (55%) и с едно от най-ниските нива на обезпеченост със застраховка живот, едно от най-ниските нива на доверие в медицинските служители и болници (на нивото на Казахстан) и на едно от първите нива по тютюнопушене, нездравословен начин на живот и започване на ранен секс, както и употреба на дрога...

Защо тогава икономическото поведение на българите да бъде различно и по-добро от здравно-хигиенното им? Защо да са по-добри бизнесмени от другите или да имат по-рационално поведение от другите? Няма причина. Поради това и фразата „Играем мач за мач“ работи само докато има възходящ икономически тренд и/или възрастта ни е до 40 години и нямаме диабет, хипертония, наднормено тегло, увеличен черен дроб и венерическо заболяване. Консолидираните прогнозни данни за БВП на България през 2020 г. са със спад около 5-7% и V-образно възстановяване през 2021 г.

Проблемът е че след прекратяване на карантината пожелателно-положителните очаквания на всички, преживели пандемията, че всичко ще бъде постарому, не се оправдават и започна да действа въпросният посттравматичен стрес. За момента той се проявява, чрез масово намаляване на променливите разходи (на ниво фирми) най-вече, чрез съкращаване на работници и служители и/или тяхното алокиране по домовете. Това е така, защото един служител в офис клас „А“ струва като фиксиран разход около 14 евро на кв. м. и при стандарт от 4 кв. м. на служител + общи помещения и режийни разходи се получава около 75 евро на човек. Браво – сметката е лесна и очакваната безработица през 2020 г. е около 8-9%. Увеличаването на безработицата, намалените доходи и страха от неизвестното - по принцип - се проявяват при домакинствата чрез свиване на всички възможни разходи с изключение на храна, дезинфектанти, интернет, телефония, кабелна телевизия (все още с канали за възрастни), ракия и обслужване на заветните тухли и бетон т.е. ипотечния кредит за апартамента.

Най-вероятно към този момент активните ипотечни кредити в България са около 170 - 180 хил. броя. Заетите лица в градовете на страната за 2019 г. са около 2 539 000 (данни на НСИ) и те са почти 100% от купувачите на имоти с ипотечни кредити. При положение, че най-активната възрастова група, която купува с ипотечни кредити, е тази на 35-44 годишните или около 865 хил. души (почти 80% от тях са в градовете т.е. 692 хил.) и с не толкова сложни сметки можем да получим, че почти една трета от тях ще намали драматично потреблението си – за да спаси тухлите и бетона, пардон – семейното огнище. Следователно ще имаме допълнително намаление на вътрешното търсене и оттам цялата макроикономическа последица от това. И така се развива посттравматичния стрес и депресивните състояния – кошмари за просрочени ипотеки, публична продан на имотеца от ЧСИ и тъга за избягалата от нас съпруга – защото не сме успешни „като другите хора“.

Нашата държава не е богата и има БВП, да речем, 119 млрд. лева и няма възможност за трилиони левове, с които да бъде стимулирана ликвидността и търсенето. И много добре – защото щяхме да си докараме хиперинфлация отново, както през 90-те. Да кажем, че държавата, каквото може - прави, с изключение на използване на достиженията на поведенческата икономика и по-правилните послания към посттравмираното население във връзка с по-горе изяснените причини. Известна е психологическата склонност към консерватизъм – привързването към настоящата неблагоприятна ситуация и вярването, че няма да има край на тази мъка. Известна е и друга психологическа склонност – нежелание към загуба, която пречи да се затварят губещи позиции, което най-често води към директен семеен или фирмен фалит или зануляване на трйдърската сметка (при тези, които търгуват на финансовите пазари).

Две са устойчивите психологически склонности, които ни карат да бъдем ирационални когато вземаме икономически решения и не само. В такава ситуация е по-добре да не мислите консервативно и фаталистки за бъдещето си и да вземете загубата т.е. да затворите губещата позиция (поевтинелия имот) и да продължите напред в добро здравословно състояние и да инвестирате в знания и нов, съвременен бизнес. Това е много по-добре, отколкото да пестите от здраве, знания и бъдеще за сметка на заветните тухли и бетон. Никоя криза не продължава безкрайно, както и възходящия тренд. Така че, уважаеми дами и господа, не държавата, а вие сами трябва да се спасите и да се запазите здрави и готови за нови предизвикателства. Ако е необходимо, продайте имотите на загуба или стоковите наличности на фирмата, или губещите позиции на финансовите пазари и стартирайте живота си отново. Добрите играчи на капиталовия пазар знаят, че пазара е вечен и винаги могат да изкарат пари – ако останат живи. Ако фалирате и/или не останете живи няма да бъде виновен Тръмп или Путин. Може би само Си Дзинпин.

При задълбочаване на състоянието постравматичен стрес, изостряне на симптомите и особено при поява на самоубийствени мисли - потърсете незабавно лекарска помощ. И не се консултирайте по никакъв начин с bg.mama.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още