IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се трета пенсионна реформа за едно поколение

Отлагането на увеличението на пенсионната възраст няма да има осезаем ефект според икономическата логика, но е оправдано, смятат експерти

10:55 | 18.06.13 г. 30
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кабинетът &quot;Орешарски&quot; започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. <em>Снимка: www.sxc.hu</em></p>

Кабинетът "Орешарски" започва дискусия по промяна на правилото за увеличаване на пенсионната възраст. Снимка: www.sxc.hu

Ако кабинетът Орешарски оцелее след неколкодневните протести в цялата страна, може да станем свидетели на трета пенсионна реформа за едно поколение. Това е най-вероятният сценарий, след като преди малко повече от седмица премиерът Пламен Орешарски потвърди предизборното обещание на БСП, че повишаването на възрастта за пенсиониране ще бъде спряно, макар и временно за следващите няколко години.  

Какво е заложено в пенсионната реформа на кабинета „Борисов“ и какъв е прочитът на кабинета „Орешарски“. Вижте две гледни точки – икономическа и експертна, към предложението на управляващите да отменят временно правилата за пенсиониране, приети от 41-то НС в края на 2011 година.

Пенсионната реформа на кабинета „Борисов“

Прословутата пенсионна реформа на ГЕРБ, приета в края на 2011 година, предвижда всяка година възрастта и стажът за пенсиониране да се увеличават с по четири месеца за мъжете и за жените. Така през 2017 г. пенсионната възраст за мъжете става 65 години, а до 2020 г. възрастта за жените ще бъде 63 години. Стажът също ще нараства в следващите години с по четири месеца, докато стане съответно 37 години и 40 години.

Нов прочит от кабинета „Орешарски“

Година и половина по-късно новите управляващи заявиха, че ще отменят пенсионната реформа, залагаща увеличение на пенсионната възраст и стаж, макар и временно.

Премиерът Пламен Орешарски изнесе два основни аргумента в полза на въвеждане на нови правила за пенсиониране. Увеличението на пенсионната възраст ще се задържи заради това, че у нас продължителността на живота и времето за получаване на пенсия са под европейските показатели. Освен това младежката безработица е много висока, сравнена с тази в европейските страни. „Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст, е натиск върху младежката заетост от една страна. От друга страна продължителността на живот у нас е по-ниска от средноевропейските стойности. Но при всички случаи мярката ще бъде временна", е позицията на Орешарски.

Социалният министър Хасан Адемов смята, че е необходим нов прочит на цялата система на пенсионното осигуряване и защото едновременно увеличаване и на двата параметъра – стаж и възраст, няма в нито една страна на ЕС. По повод на поредната препоръка на Брюксел пенсионната възраст за мъжете и жените да се изравни Хасан Адемов каза, че България ще изпълни условията на ЕК за изравняване на възрастта на пенсиониране за мъжете и жените, но с по-малки стъпки и при постигнат консенсус със социалните партньори. Наскоро от Брюксел поискаха да дадем конкретни срокове за въвеждането на еднаква пенсионна възраст за мъжете и за жените. Окончателното решение се очаква до няколко месеца, когато започнат преговорите по бюджета за следващата година. Тогава се очаква и повече конкретика по предложението за промяна на установената пенсионна възраст.

Калоян Стайков: Това е политически ход без реален ефект

Ако новото правителство действително отмени пенсионната реформа от 2011 година, единствените печеливши от решението ще са тези хора, които трябваше да се пенсионират по-късно, но при връщане на правилата, това няма да се случи. Тоест една много малка част от хората в пенсионна възраст ще се възползват от отлагането на промените и ефектът няма да е голям, е позицията на икономиста от Института за пазарна икономика.

Основният аргумент на Орешарски, че така ще се намали младежката безработица също не може да издържи, защото е абсурдно да се твърди, че току що завършили образованието си млади неопитни хора биха могли веднага да заместят на пазара на труда хора с дългогодишен опит и стаж. Към момента подобна идея за промяна на правилата за пенсиониране няма никаква сериозна аргументация, смята икономистът.

Освен това осигурителната система ще се натовари допълнително, защото приходите ще намалеят и дефицитът ще се увеличи. Ако все пак управляващите смятат, че възприетата схема с увеличаването на пенсионната възраст и стаж е несправедлива, то биха могли да предложат друг метод – например въвеждането на някакво механично правило, както в Швейцария например, където автоматично с увеличаването на средната продължителност на живота, се увеличава и пенсионната възраст. Наред с това подобен механизъм ще е от полза и защото ще извади въпроса от ръцете на политиците и ще се разчита на други критерии.

Едва ли можем да сравняваме нашата пенсионна система с тази в други европейски държави, след като нашият дефицит в осигуряването е твърде голям. Има нужда от сериозна реформа на пенсионната система, а не от козметични промени.

Йордан Христосков: Стъпката е оправдана с оглед ситуацията на пазара на труда

Нека направим уточнението, че повишаването на пенсионната възраст, направено при управлението на ГЕРБ, не е реформа, а промяна с цел понижаване на огромния дефицит в Националния осигурителен институт, каза бившият управител на осигурителния институт. Действително подобна мярка е удачно да се направи, но при значително по-добра ситуация на пазара на труда и при по-добра подготовка за хората в предпенсионна възраст. Обаче предишното управление въведе системата рязко без да направи необходимото, за да подготви тези, които ще са най-засегнати. В този смисъл предложението на кабинета „Орешарски“ е коректно точно към тази група хора.

Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 23 rate down comment 4
Димитър Сотиров
преди 10 години
Конституционен ли е моделът на пенсионната реформа "Борисов"? Откъде на къде, човек който е внасял за пенсия по един закон, за да я получава ... няма да я получи, защото някой е написал друг закон? За какво сме внасяли над 30 години? За да се появи някой си Борисов да вдига възрастта и някой си Станишев да я замразява, откакто е вдигната? Юристите, които им пишат законите УНСС ли са завършили? Реформата не може да засяга хора, за чийто обществен договор е платено вече. Реформата може да засяга хора от момента на приемането на новото законодателство. Защо се връща с обратна сила закона за хора, които са платили по стар обществен договор? Тоя Борисов и оня Станишев няма ли да влязат в затвора най-после... Ако Сергей Станишев не оправи тая тотална грешка на Борисов - да си ходи ... Улицата ще го изрита. Орешарски да взима заеми, да пенсионира хората, за да дойдат младите на тяхно място да работят, а пенсионерите да им гледат внуци, че ще останат без данъкоплатци безумните ни управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Смятам, че ако това се казва и знае, ще се поохладят малко страстите и ще има по-трезв поглед по въпроса. Прсто защото няма безплатен обяд, а политиците, за да изглеждат симпатични, винаги създават такова впечатление (че има безплатен обяд).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Аз казвам, че като част от търсенето на решение, трябва, когато някой казва, че иска по-ниска пенсионна възраст (независимо по какви причини), да казва също и че това ще е свързано с по-ниски пенсии. Защото, при равни други условия, повече пенсионери и по-малко работещи няма как да значи нещо друго освен по-ниски пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Трябва да се тръгне от възможностите на една застаряваща нация ! Проблемът се поставя на хлъзгава плоскост. Не може да се приеме по презумпция, че всеки трябва да получава пенсия. В момента пенсионният осигурителен модел разчита в много по-голяма степен на вноските на работещите, отколкото на капитализация на вноските по индивидуални партиди. Т.е. по-голямата част от внесените тази година осигурителни вноски ще отидат за изплащане на текущи пенсии. Следователно, чисто математически, тези пенсионери които са изпратили децата си в чужбина, получават пенсии от останалите, работещи тук. От една страна справедливостта изисква тези които са работили да получават достойни пенсии. От друга страна, пенсионният модел не може да продължава да работи по този начин при намаляващо и застаряващо население. Това е един от редките случаи, когато балансирането води до още по-дълбоки проблеми. Ако нашите управленци намерят решение, това ще е пробив за целия ЕС, че и повече ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 3
arina
преди 10 години
Представете кой е г-н Калоян Стойков? Младите неопитни хора няма как да добият стаж по специалността, ако не работят по специалността. Ако един инженер работи като сервитьор или мияч на коли, защо държавата е плащала за образованието му? Няма незаменими специалисти. Аз съм един от тях, обучавам един млад специалист и всеки ден той става по-уверен вработата си.Само така ще се запазят младите хора в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 4
Димитър Сотиров
преди 10 години
Конституционен ли е моделът на пенсионната реформа "Борисов"? Откъде на къде, човек който е внасял з апенсия по стар закон, за да я получава ... няма да я получава, защото някой е написал нов закон? За какво е внасял? За да се появи някой си Борисов? Юристите които му написаха закона знае ли се кои са? Реформата не може да засяга хора за чийто обществен договор е платено вече. Реформата може да засяга хора от момента на приемането на новото законодателство. Защо се връща с обратна сила закона за хора които са платили по страия договор? Тоя Борисов няма ли да влезе в затвора най-после... Ако Сергей Станишев не оправи тая тотална грешка на Борисов - да си ходи и той ... Улицата ще го изрита. Орешарски да взима заеми и да пенсионират хората, за да дойдат младите на тяхно място да работят и да си гледат децата и да плащат заемите на политиците. И да сесетят младите, защо са безработни ... и защо ще плащат заемите на управляващите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Да... На Веско94 исках да му кажа, че положението е такова, каквото е и трябва да се решава при условията, които са. Или както се казва - при равни други условия. Ако имахме образоваността на финландците, нефта на норвежците, дисциплината на немците или липсата на ромски проблем на австрийците, сигурно щеше да е (доста) по-добре. Но за съжаление имаме това, което имаме. И трябва да решаваме задачата в тези рамки....Което разбира се, по никой начин не изключва мерки за подобряване на останалите параметри, но проблемите с пенсиите не могат да чакат тези мерки. Ако някога (дай Боже) тези други мерки сработят, ясно е, че ще има повече и за пенсии. Но докато това не е станало просто няма смисъл да се "облягаме" на него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
no_thanks
преди 10 години
Бориш се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
"Държавата е фикцията, чрез която всеки иска да живее за сметка на всички останали."Фредерик БастиаВеско94,и аз искам да съм млад, богат, красив и умен. Искам и всички да са такива. Въпросът е какво правим ако не сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 4
21.12.2012
преди 10 години
Парите от осигурителни вноски са 40% от изплащаните пенсии. Останалите 60% идват от бюджета. Приходите в бюджета идват основно от облагане на труда (индивидите). Едва 6.5% са от корпоративни данъци. Според вас не е ли редно да се увеличат данъците на юридическите лица (капитала) и да се намалят данъците на физическите лица (труда)? Големият проблем на всички публични финанси през последните десетилетия е точно в неплащането на данъци от страна на корпорациите и търсенето на данъчни убежища. Социалната отговорност на фирмите стои в основата на социалната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още