IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърненият сектор у нас се справя успешно с конкуренцията

Производството на домати се подобрява, но още изоставаме спрямо съседите

21:31 | 02.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Конкурентоспособността на зърнения сектор в България  през 2017 г. е на най-високото си равнище за всички години от 2000 г. насам. Това се казва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

При максимална стойност на индекса от 1, която практически не може да бъде достигната от никоя страна в света, България през 2017 г. има индекс от 0,77. Така в продуктово и стойностно изражение страната превишава с между 4-6 пъти средните световни показатели на човек от населението.

До 2017-та последната най-добра година по този показател е 2014-та, когато индексът е бил 0,76. През последните години се отчита видимо подобрение в стойностната компонентна на индикатора, което свидетелства, за приближаване по-близко до средните световни износни цени. 

Изследванията за  зеленчукопроизводството, направени на базата на доматопроизводството през 2017 г.
показват най-високи равнища за последните поне 10 години. Индексът на конкурентоспособност през 2017 г. достига 0,49 при максимална стойност 1, което означава, че достигаме средните равнища на производство, съпоставими със световните.

По производствената компонентна имаме индекс от 0,46, докато в стойностната  отбелязваме скок до 0,52. Високите нива на стойностната компонентна, която отчита брутните приходи от производството на домати, се дължи на чувствителното нарастване на търгуваните цени спрямо външнотърговските световни цени.

До 2017 г., индексът на конкурентоспособност на доматопроизводството след 2007 г. непрекъснато намалява. Най-ниските стойности бяха през 2014 г. Оттогава има постепенно увеличение, като през 2016 г. цялостният индекс е изчислен на 0,42.

Подобрението се дължи на ръст на производството и на цените (спрямо износните) в последните 2-3 години.

Постигнатите през 2017 г. рекордни за последното десетилетие равнища при доматите показват известно съживяване, но страната, особено след 2000 г. губи позиции по този показател. На фона на съседни страни, както и в европейски мащаб, положението още изглежда песимистично и влошено.

Според изчисленията на САРА за производството на краве мляко индексът на конкурентоспособността слабо намалява през 2017 г. в сравнение с 2016 г. - до 0,52.

Производственият компонент на индекса отбелязва слабо намаление на годишна база от 0,48 до 0,46 поради намаление на добиваното мляко в страната.

Стойностният компонент намалява повече спрямо 2016 г. от 0,61 до 0,58 заради по-голямото увеличение във външнотърговските цени на млечния протеин в световен мащаб.

Индексът на конкурентоспособността при говеждото и телешкото месо през 2017 г. е 0,23. При нива под 0,25 страната е неконкурентоспособна на световния пазар и силно зависима от вноса.

Тази стойност е най-ниска от трите изследвани групи меса и потвърждава високата зависимост на българския пазар от внос. В сравнение с 2016 г. позициите на страната се подобряват заради намаления внос при слаб растеж в производството, както и заради повишите цени спрямо международния пазар.

Средно цената на едро при говеждото и телешкото през 2018 г. е 4,20 лв./кг, което е над нивото от предходните предходните 2 години и донякъде стимулира местното производство.

Индексът на конкурентоспособността при свинското месо възлиза на 0,32 през 2017 г., което е индикатор за слаби пазарни позиции на глобалния пазар. Наблюдават се по-високи нива на стойностната компонентна на индекса, който през 2017 г. е 0,37, докато производствената компонентна е 0,26. Това означава, че производството в страната расте почти с темповете на световния ръст.

През 2018 г. цените на едро на свинското месо се понижиха до 3,40 лв./кг (-11% на годишна база) заради по-ниските европейски цени. Но  намалението на цените у нас изпреварва средноевропейското.

Пилешкото месо е с най-висок индекс на конкурентоспособност за 2017 г. – 0,45, което е близко до средните стойности в световен план. Производствената компонентна е на нива от 0,43 и показва слаб прогрес за последните 5 г. Основно подобрението  се дължи на нарасналите цени.

Птичето месо е единственото, при което се прогнозира растеж на производството и консумацията в ЕС в дългосрочен план, а силното световно търсене ще стимулира производството, казват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още