IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 – годината за далеч по-ограничен растеж на пазарите

Пазарът може да остане в неравновесие много по-дълго, отколкото някой може да остане платежоспособен, коментира инвестиционният консултант Веселин Моров

08:30 | 27.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г.".

Изминалата година е уникална със своя срив на световната икономика и с възстановяването след това. Вярно е, че е имало подобни кризи като мащаб и преди, но не и такива държавни и монетарни стимули, които да заличат ефектите от нея. Пазарите отбелязаха и двете събития със силни движения на цените.

В последните две три години имаше няколко основни събития, които активно влияеха на глобалните капиталови пазари - политиката на Доналд Тръмп, особено свързана с инициираните „търговски войни“, Brexit и действията на водещите централни банки. В края на миналата година се очакваше същите тези събития, придружени от изборите в САЩ, да окажат най-сериозно влияние на пазарите. Разразилата се Covid пандемия оказа тотална доминация и беше със сигурност най-важното събитие с отражение върху движението на цените на активите през 2020 година. На второ място се нареждат действията на централните банки и правителства, защото тяхната активност измъкна капиталовите пазари от пропастта, в която пропаднаха през първото тримесечие. Изборите в САЩ бяха дългоочаквани, с прогнози за значителен ефект върху пазарите, особено в случай на победа на Байдън, както се случи, но до допълнителна волатилност не се стигна.

Така обобщиха най-важните събития, оказали влияние върху движението на акциите инвестиционните консултанти от „Реал Финанс“ Веселин Моров и от "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев.

„2020 година показа, че дори когато смяташ нещо за ужасно надценено, то спокойно може да продължи да става по-надценено. Една от най-популярните фрази на Джон Мейнард Кейнс, макар да не съм привърженик на Кейнсианската теория, е доста подходяща, а именно: „Пазарът може да остане в неравновесие много по-дълго, отколкото някой може да остане платежоспособен“. Това е изключително вярно и всеки трябва да си го припомни, когато реши да използва маржин или да скъсява пазара, заяви Моров.

Според Цачев най-важният урок, на който ни научи новата криза, е необходимостта да се управлява правилно рискът. „Не съм убеден, че този урок е научен, защото нито през февруари, нито през септември и дори сега не виждаме адекватно застраховане на риска. Дори напротив, фондовият пазар привлича все повече неопитни инвеститори, които използват опции или други маржин продукти, да търгуват с повече капитал, отколкото разполагат. И макар че в краткосрочен период такава стратегия носи печалби, пазарът е доказал, че може много бързо да си ги прибере", коментира той.

В същото време мнозина световни експерти изразиха позиция, че победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ ще облагодетелства европейските акции.

Последна актуализация: 19:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още