IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. ще тества новия подход на Фед

В заключителната си среща за годината тази седмица централната банка на САЩ се очаква да запази основния си лихвен процент близо до нула

13:59 | 15.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ако 2020 г. беше годината, в която Федералният резерв (Фед) преработи своя план за подпомагане на американската икономика, 2021 г. ще бъде годината, в която новият подход ще бъде тестван, ако коронавирусната ваксина осигури възстановяването, което много анализатори очакват.

В заключителната си среща за годината тази седмица централната банка на САЩ се очаква да запази основния си лихвен процент близо до нула и да сигнализира, че равнището ще остане на това ниво през следващите години, пише Bloomberg. Много анализатори също така очакват нови насоки за това колко дълго Фед ще поддържа мащабната си програма за изкупуване на облигации.

Свръхоблекчената парична политика е част от дългосрочната стратегия, която Фед прие през август, за да му помогне да се ориентира в свят на постоянно ниски лихвени проценти, който ограничава възможностите на централната банка за борба със спадовете и затруднява постигането на целта от 2% инфлация.

Идеята е да се противодейства на всяко нездравословно намаляване на цените, като се остави икономиката да работи по-добре, отколкото в миналото. Сега Фед планира да поддържа лихвени нива близо до нула, докато икономиката достигне пълна заетост.

Подновяването на това смело обещание тази седмица няма да изглежда неуместно на фона на тревожното нарастване на случаите на COVID-19 в САЩ и смъртните случаи, които заплашват да спрат все още крехкото възстановяване. Пазарът на труда възстанови само около половината от 22 милиона загубени работни места от началото на пандемията.

Но следващата година, когато се очаква ваксината срещу коронавирус да бъде на пазара, а населението да започне да вечеря навън, да пътува и да възобнови всички други свои дейности, новата рамка на Фед ще бъде тествана.

Очаква се икономическият растеж да се засили и с него да се възстанови и пазарът на труда, две прогнози, които вероятно ще бъдат отразени в новите икономически очаквания на Фед, публикувани след приключването на двудневното заседание в сряда.

Но така нареченият "точков график" на очакванията за лихвените проценти на централната банка, включен в тези прогнози, вероятно ще покаже, че повечето банкери все още виждат лихвите на нулево равнище до 2023 г.

Това ще бъде в съответствие с новата рамка, ако икономиката не е постигнала устойчива 2% инфлация дотогава.

Играта ще бъде дълга

Първата възможност за тест може да дойде през пролетта.

Рязкото увеличение на търсенето, след като ваксинациите срещу COVID-19 позволяват на по-голямата част от икономиката да се отвори отново, може поне да изтласка инфлацията над целта от 2%, поне за известно време, казва Андрю Хънтър, старши икономист в Capital Economics.

В този момент „Фед може да се наложи да предприеме малко по-ясни стъпки, за да подчертае, че няма да повишава лихвите“, каза Хънтър.

Проблемът, каза старшият икономист на AllianceBernstein Ерик Виноград, е, че „пазарът може да се изкуши и да заключи, че Фед ще реагира както винаги, като започне да затяга политиката“.

Ако трейдърите започнат да вземат предвид при ценообразуването увеличението на лихвите, то тогава Фед ще трябва да реагира или като поправи това погрешно схващане устно, или с промени в програмата си за покупка на облигации.

Ако Фед излезе с нови насоки за програмата си за закупуване на активи тази седмица, може да се наложи да остави вратата отворена точно за това, отчасти като застраховка срещу всякаква свръхреакция на пазара от подобряването на икономическите перспективи през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Федералният резерв (Фед) е с непълна емисия на долара.Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети от грешката на Фед.САЩ страдат от лоши икономически последици, ала правителството на САЩ пренебрегва грешката на Фед.Вариантите са два:Първи: При непълна емисия на долара, в САЩ е с увеличение на щети.Втори: В САЩ, за устойчиво спасение от щети е необходимо подобрено емитиране на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още