Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

АЦБ намалява леко темпото на закупуване на облигации

След големия напредък на ваксинационната програма сега банката е по-оптимистична и очаква БВП да се увеличи със 7,25% тази година

АЦБ намалява леко темпото на закупуване на облигации

Сградата на АЦБ в Лондон. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) продължава да държи на ниските лихвени проценти въпреки икономическия подем. Централните банкери около шефа на централната банка Андрю Бейли оставиха ключовия лихвен процент непроменен на ниво от 0,1 процента в четвъртък. Освен това обемът на текущата програма за закупуване на ценни книжа остава на досегашното ниво - 895 млрд. британски лири.

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през март 2020 г. (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като от тогава насам АЦБ запази рекордно ниската лихва непроменена и разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда паунда. 

Още по темата

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва беше взето единодушно с 9 на 0 гласа, като с пълно единодушие беше решено и запазването на програмата за покупки на държавни облигации за общо 875 млрд. паунда и на тази за покупките на корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

Сега обаче централната банка вижда възможност да забави малко темпото на закупуване, като същевременно запази крайната точка на програмата. Досега тя купува облигации на стойност 4,4 млрд. британски лири на седмица. В бъдеще сумата може да бъде само 3,4 млрд. лири. 

"Очакваната точка на приключване на програмата за количествени облекчения остава непроменена. Днешното оперативно решение (за намаляване на седмичните покупки) не трябва да се тълкува като промяна в позицията на паричната ни политика", посочи АЦБ след края на заседанието.

След големия напредък на ваксинационната програма и широкото отваряне на икономиката централната банка е по-оптимистична за икономиката. Тя очаква брутният вътрешен продукт да се увеличи със 7,25 процента тази година и по този начин Великобритания вероятно ще надмине САЩ и Китай по отношение на растежа - икономиката обаче се срина с почти десет процента през 2020 г. поради кризата.

Силната възходяща ревизия на прогнозата за 2021 г. се дължи отчасти на по-слабия от очакваното спад на БВП през първото тримесечие на тази година с около 1,5 на сто.

АЦБ очаква  британската икономика да е напът да се върне към нивото от преди коронавирусната пандемия през последното тримесечие на настоящата година, докато през февруари тя прогнозира, че това ще стане през първите три месеца на 2022 г.

Централната банка очаква британската потребителска инфлация да нарасне с 2,31% в едногодишен план при февруарска прогноза за повишение с 2,07 на сто.

В първа реакция след обявяването на решението паундът спадна с до 0,5% до дневно дъно от 1,3853 долара за паунд, но след това бързо се възстанови. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пауъл: Икономиката показва значителен прогрес