IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азия и еврозоната са във фокуса на инвеститорите тази седмица

Някои икономисти все още са загрижени, че слабостта в промишления сектор на еврозоната може да премине и към сектора на услугите

12:34 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Пиксабей</em></p>

Снимка: Пиксабей

През миналата седмица излязоха официални данни за икономическото състояние на някой от на-големите страни в света, които накараха инвеститорите да смятат, че най-лошото вече е в миналото. Засега Германия избегна икономическата рецесия. По официални данни търговските преговори вървят добре, въпреки че все още няма информация кога и къде ще бъде подписана дългоочакваната сделка между САЩ и Китай. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) публикува нов доклад, според който търсенето на суровината ще спадне през 2020 г., но не толкова, колкото се очакваше по-рано. Всичко това повиши инвеститорския оптимизъм през миналата седмица. Но от друга страна, разочароващи икономически данни за Китай, Хонконг, Япония и Австралия подсказват, че азиатско-тихоокеанският регион все още изпитва трудности. През следващите седем дни вниманието ще бъде насочено към икономическите данни, които предстой да излязат с надеждата те също да покажат известно подобрение.

Предстои Япония да отчете нивото на Индекса на потребителските цени в страната за октомври, както и прогнозните стойности на Индекса на мениджърите по поръчките PMI за ноември. Очаква се, че индексът на потребителските цени на Япония да се стабилизира, след като през септември отчете спад от 0,2% на годишна база. В същото време е възможно PMI за сектора на услугите да достигне 49,8 пункта, което да повиши нивото на общия PMI до 50,3 пункта, малко над линията, показваща ръст на икономиката.

Администрацията на Хонконг потвърди, че икономиката на града се намира в рецесия, основно заради продължаващите вече повече от 5 месеца антиправителствени протести и заради негативното влияние на търговския спор между САЩ и Китай. Поредица от данни показа забавяне и в растежа на китайската икономика. Очаква се Централната банка на Китай да предостави нови икономически стимули въпреки сдържаната позиция на институцията по тези въпроси.

Що се отнася до еврозоната, някои икономисти са загрижени, че слабостта в промишления сектор може да премине и към сектора на услугите. В идеалния случай очакваните данни за PMI ще покажат, че и двата сектора са подобрили състоянието си.

Еврозоната ще отчете и нивото на новите регистрации на автомобили за октомври, показател за продажбите на превозните средства. Тази година секторът не се справя особено добре. През септември продажбите отчитат спад от 0,1% на годишна база. Въпреки това, започва да се наблюдава известно подобрение. Общо на годишна база през третото тримесечие броя на новорегистираните автомобилни е нараснал средно с 2,5%.

Стабилността на Европа все пак изглежда крехка. Глобалните предизвикателства изобилстват от непрекъснатото забавяне на икономиката в Китай и търговското напрежение до продължаващата несигурност около Brexit. Точно сега, когато е важно Европа да говори в един глас, се забелязва, че германско-френските отношения са обтегнати. Съществуват различия по отношение на поредните стъпки към осъществяването на банковия съюз, този път предложени от германския финансов министър. Разногласия се забелязват и относно разширяването на ЕС. Неотдавнашната словесна атака от страна на президента Макрон срещу НАТО не се възприе добре в Берлин. И накрая, забелязват се известни рискове за стабилността на германската управляваща коалиция, ако ръководството на социалдемократите се промени.

Икономика на най-големия търговски партньор на ЕС - САЩ, се забавя. Прогнозната стойност на БВП на страната за последното тримесечие на 2019 г.е на най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2016 г. Все пак Фед казва, че икономиката се намира в добро състояние.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп заплаши да увеличи митата срещу Китай, ако не бъде постигната сделка. Разговорите продължават, а САЩ все още не са предоставили специалните лицензи за търговия с Huawei, които обещаха. Китай, от своя страна, поднови покупките на американска соя и отмени забраната си за внос на американско птиче и свинско месо. Страната прекрати квотната система за чуждестранни инвестиции и „отвори“ някои сектори, включително този финансови услуги. Междувременно Щатите отмениха митата върху вноса на керамика от Китай, а Конгресът на САЩ се опитва да ускори законодателството, което изисква ежегодно сертифициране на автономията на Хонконг за разширяване на специалния търговски статус на града. Вносът от Хонконг не се облага с митата, които са наложени срещу континенталната част. Китайският президент Си призовава за „спиране на насилието“ и „възстановяване на реда“ в автономния град. Използването на сила от страна на Китай рискува търговската сделка със САЩ и подбужда желания за независимост у някой кръгове в Тайван.

Още през тази седмина се очаква да излязат данни за нивото на строителството и продажбите на жилища в САЩ. Анализаторите прогнозират, че пазарът на жилища ще регистрира стабилни данни. Тази седмица ще излязат и данните за Индекса на мениджърите по поръчките PMI в САЩ, изчисляван от Markit. След рязко падане през август до 50,7 пункта от 52,6 пункта, общият PMI достигна ниво от 50,9 пункта през октомври. Обезпокоени от последните разочароващи икономически данни икономистите изразят притеснението си, че показателя може да отчете още един спад през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още