Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Битката на централните банки с пандемията може да прерасне в безкрайна война

Социалните, политическите и икономическите последици от „приспиването“ на икономиките за продължителен период от време могат да се задълбочат

Битката на централните банки с пандемията може да прерасне в безкрайна война

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Големите централни банки купуват от придобиващото все по-големи размер меню от държавни облигации, корпоративен дълг и потребителски заеми, за да помогнат на бизнеса и домакинствата във времената на пандемия - и никой не знае дали някога ще могат да спрат.

Най-оптимистичният сценарий прогнозира забавяне на заразата и спад в броя на инфектираните, възобновяване на търговията и връщането на хората на техните работни места, пише Ройтерс. 

Още по темата

Според най-мрачния сценарий вирусът остава, а икономиките по света ще изпитат остра нужда от подкрепа на фона на подновените блокади. Същевременно централните банки, начело с Федералния резерв на САЩ, ще повторят упражнението – държавен дълг, корпоративен дълг, може би дори и финансиране за ипотеки и работни места.

Социалните, политическите и икономическите последици от „приспиването“ на икономиките за продължителен период от време могат да се задълбочат. Невъзможността за нормално протичане на работните процеси водят до ерозия на уменията. Бизнес провалите унищожават богатството и намаляват инвестициите. Евтините пари и паричните трансфери рискуват да надуят големи балони с активи, увеличавайки пропастта между богати и бедни.

През май Английската централна банка обяви, че ще купува още държавни облигации, точно когато от финансовото министерство заявиха, че ще използват дълг за изплащане на заплатите на съкратените работници. Какво може да се случи, ако централните банки бъдат принудени да се координират с правителствата, превръщайки подобно сътрудничество в нова ортодоксална практика?

Генералната промяна

След десетилетия на борба с дефлацията, която причини спад на доходите и значително забавяне на икономическия растеж, Японската централна банка (ЯЦБ) непрекъснато увеличава своя отпечатък. Сега тя притежава почти половината от всички японски държавни облигации, а миналата седмица се съгласи да купи „толкова, колкото е необходимо“ по време на кризата.

ЯЦБ, която към февруари притежава 4,7% от пазара на корпоративни облигации в Япония и около 10% от краткосрочните корпоративни заеми, увеличава и покупките на корпоративен дълг.

„Ние не монетизираме държавен дълг“, заяви гуверньорът на банката Харухико Куродао. Само че купувайки това, което е необходимо в рамките на политиката на регулатора за „контрол на кривата на доходността“, основно това поддържа ниските лихви.

В Европа и САЩ подобни „неконвенционални“ политически инструменти бяха използвани през 2008 г. за борба с финансовата криза, пренесла се в реалната икономика.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ленин успя да победи капитализма само на 1/6 от земното кълбо. обаче ФЕД и другите централни банки, май ще успеят поне на 90%. тактически може би е единственото възможно решение за да се спаси световната икономика от верижна реакция на колапс, спиране на истерията и т.н.
но стратегически това означава, че света преминава в друг стадий на развитие, не знам дали да го нарека социализъм, или държавен капитализъм, или партийно контролирана пазарна система. но във всеки случай не е свободна пазарна икономика, няма я невидимата ръка на пазара и човешката предприемчивост.
политически партии решават къде да спасяват, да инвестират, какво да оживее и кое не.
не вярвам тази нова система да успее дълго, защото стои на глинени крака. но във всеки случай предстоят гигантски турбуленции, ако не са започнали вече.
0
 
3
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Намесата на централните банки и правителствата е неминуема в това състояние на глобалния икономикс. Но от тяхната компетенция ще е какъв дял от цялата система ще обхване тя. Това може да се установи като се сравни БВП на страните със сумите отделени за кредитиране и протекция, както и с разходите произлезли от тази пандемия . В тази ситуация ще е много важно и каква посока ще предприемат процесите в резултат на взетите мерки. Това вероятно ще определи и адекватността им.

Още от Анализи
Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни