Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Биткойнът е все по-малко дигитално злато и все повече рискова акция

Настоящата среда на събития, които потенциално могат да произведат големи новини, обяснява защо биткойнът и акциите са по-тясно свързани

Биткойнът е все по-малко дигитално злато и все повече рискова акция

Снимка: Getty

Когато Wall Street защитава криптовалутите, винаги става въпрос за ползите от диверсификацията. Когато обаче пазарите поемат надолу, биткойнът има неприятния навик да бъде повличан от разпродажбите, посочва Bloomberg в свой материал.

В понеделник цената на биткойна поевтиня с до 11% на фона на пониженията на кариталовите пазари заради притесненията за китайския имотен гигант Evergrande Group.  Анализ за взаимовръзката показва, че американските акции и биткойна се движат по-скоро в унисон, като връзката между двата класа активи е най-силна от година.

Едното обяснение е, че биткойнът просто е волатилна инвестиция. Това означава, че когато инвеститорите започнат да ограничават риска в портфолиото си, те започват да се разделят с криптовалути.

Настоящата среда на събития, които потенциално могат да произведат големи новини, обяснява защо биткойнът и акциите са по-тясно свързани, казва Виджай Аяр, ръководител на криптоборсата Luno. По думите му има известна несигурност на пазарите с предстоящите разговори и срещи за ограничаване на стимулите.

Според други анализатори биткойнът е все по-вероятно да повтаря движенията с прибавяне и отнемане на риска, тъй като достъпът на професионалистите до криптоактиви чрез търговия с фючърси и борсово търгувани фондове става все по-лесен. През юли, когато S&P 500 потъна с над 2% за ден, биткойнът изтри около 6% за два дни.

Още по темата

Академично изследване показва, че биткойнът може да работи за диверсифицирането на портфолиото. Проучване на Университета в Бат е установило, че има полза за инвестиционните портфейли от излагане на криптоактиви.

Според други ентусиасти волтилността се дължи на това, че активът е твърде нов. Те прогнозират, че активът ще се сдобие с по-широко приемане и по-нататък с повече институционален капитал, което ще стабилизира цената и криптовалутата ще се държи повече като алтернативно средство за предпазване на стойността.

Движението на биткойна говори за продължителния дебат за това какъв всъщност е инвестиционният аргумент зад криптоактивите - дали те всъщност са рисков актив, или убежище, средство за предпазване от инфлацията или символ на спекулативното изобилие.

Виждането, че биткойнът може да е още една опция на кеша и златото има в себе си много влияние, независимо от пазарната волатилност. Миналата седмица милиардерът Рей Далио каза пред CNBC, че притежава биткойни, като посочи, че за него „си заслужава обмислянето на всички алтернативи на кеша“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
0
 
11
khao до: cherney
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
ти понеже разбираш, веднага изчезваш и спираш с коментарите всеки път като ти зададем от неудобните въпроси покрай битконя. :):) И това че някой си имал 100 млн и бил шеф на хедж фонд и имал коньове... точно нищо не означава! Човека вижда че има балъци и е решил да спекулира като направи едни бързи пари от пирамидата ... богатството не е функция на акъла! ... има милиони по умни и по бедни от Бил Гейтс... примерно! ... както има и милиони по богати от тия дето спечелиха Нобелова награда миналата година... е и ?
2
 
2
 
10
metalbig до: cherney
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
"Обикновено говорят хора, които не разбират абсолютно нищо от темата, но много искат да имат мнение. " ------------ Да представи си! Живеем в страна в която дори и "неразбиращите" имат право на мнение. Може би Русия или Китай ще ти допаднат повече - там мненията се цензурират. <br/> А сега сериозно: Биткоин не е пари. Той е виртуална стока с нулева стойност. Но има висока цена заради спекулативните очаквания на всички играчи по веригата. Който успее да изкара от биткоина пари - ще вземе нещо (защото всички накрая чакат осребряване в пари). Който не успее ще стои с биткоин в джоба и нищо на касата в магазина. Представи си следния сценарий и си отговори сам на себе си как би постъпил: Ако ти си една държава и имаш изключителните права да емитираш пари, законотворчеството и прилагането на закона пак са в твоя власт, нима ще допуснеш бай Иван да печата свои пари и хората да ползват неговите, докато твоите залежават в банката? Или като стане много нахален бай Иван ще си изкараш необходимия закон за да го озаптиш и да вървят само твоите (държавни) пари?
1
 
5
 
9
Dr. Vatnikov до: cherney
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Е, и аз години слушам, че който не харесвал шиткойнчетата, значи не ги разбирал. И винаги без факти в подкрепа на "разбирането". А фактите са толкова прости - шиткойн не прави и не създава бизнес, не носи печалба, не носи никаква съществена полза за обществото, което го прави без никакъв фундамент.
3
 
1
 
8
cherney до: metalbig
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Приблизително пет години слушам тези неща - за законното платежно средство, за шиткойните, за реалните пари и прочее. Обикновено говорят хора, които не разбират абсолютно нищо от темата, но много искат да имат мнение. Разбира се, това, което казваш са пълни глупост.и, но аз отдавна съм свикнал на това и вече не ми прави впечатление. Както написах в предния коментар ...... deja vu.
1
 
5
 
7
metalbig до: cherney
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Финансист не смятам да ставам. Имам си друго поприще за изкарване на реални пари. Благодаря за загрижеността. Реални пари за мен са тези които "имаш в джоба" и срещу тях можеш да купиш каквото си искаш. Пари които са законно платежно средство. И можеш по всяко време да обмениш в друга валута ако е необходимо. Докато за шиткоините чакаш някой да поиска да ги купи на цената казана от теб. Щото ако не успееш да ги продадеш срещу рвални пари, може да се окажеш в положението милионер в шиткоини, а няма пари за един дюнер да вечеря. ;)

Още от Анализи
Китайската икономика забавя ръста си до едва 4,9%