IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът ще разчита на инфлацията и Илон Мъск за нови рекорди през 2022 г.

Все още не сме в мечи пазар, което прави възможно достигането на нови върхови стойности на цената, коментира Владислав Драмалиев от „Битхоуп“

08:13 | 05.01.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

2021 - още една година, белязана от дълбоки промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус, вече е история. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

След изпълнената със събития година за биткойна и криптосектора е време да погледнем и към предстоящата 2022 г. С помощта на анализатори и експерти Investor.bg се опитва да отговори на някои от най-горещите въпроси за монетите през предстоящите 12 месеца.

Да си дойдем на думата: колко ще струва биткойнът?

Това със сигурност е въпрос за 100 хиляди лева. Засега експертите са предпазливи със задаването на точна цифра, но със сигурност очакват волатилност, поне в краткосрочен план.

„Очаквам от биткойна волатилност в краткосрочен план и растеж в дългосрочен“, прогнозира Киана Даниел, основателка на Invest Diva, в коментар за платформата NextAdviser.

Шетил Хове Петерсен, главен изпълнителен директор на норвежката компания за добив на биткойни Kryptovault, е съгласен. „Моята прогноза е, че ще продължи да бъде волатилен, но дългосрочната тенденция ще продължи да сочи посока нагоре и ще са увеличи повече от два пъти по отношение на средна годишна пазарна капитализация“, коментира той, цитиран от британското издание inews.

Според Владислав Драмалиев, председател на фондация „Битхоуп“, може да говорим за три възможности.

„Първата е цената на биткойна да достигне нова, съществено по-голяма стойност, след което да последват серии от корекции, които да сложат началото на мечия пазар. Втората е, че това вече се е случило и мечият пазар е вече започнал. Третата е, че цикълът, в който се намираме в момента няма да бъде същия като предходните – цената на биткойн няма да пада или да се качва съществено (+/- 80%) в продължение на месеци, но движението ще е по-скоро възходящо“, казва той в коментар за Investor.bg.

Според него в момента не се забелязва „ирационална превъзбуденост“ на биткойн пазара, която е типична в края на цикъла. Тя в известна степен е налице, но е фокусирана най-вече в NFT сферата и донякъде при децентрализираните финанси (DeFi).

Все пак положителните настроения и тук преобладават. „От техническа гледна точка все още не сме в мечи пазар, което пък прави възможно достигането на нови рекорди в цената през 2022 г.“, коментира експертът.

 

 

А въпросът със сигурост вълнува немалка част от инвеститорите. Биткойнът е и предпочитаната криптовалута за инвестиране на читателите на Investor.bg. Според анкета на сайта най-голям дял (12%) от допитаните се спират именно на нея. Веднага след това с 11% е етерът. Третото място според анкетата принадлежи не на кой да е, а на меме койните (доуджкойн, шиба ину и т.н.).

В какви криптовалути инвестирате?

Предимно полкадот
Предимно меме койни (доуджкойн, шиба ину и т.н.)
Предимно кардано
Предимно солана
Предимно тетер
Предимно етер
Предимно рипъл
Предимно биткойн
Не инвестирам в криптовалута
Общо 148 гласа

Въпреки всичко обаче повече от половината анкетирани (54%) посочват, че изобщо не инвестират в криптовалути.

100 хил. долара?

Дори и да сте нови в криптосредите, със сигурност вече сте чували за заветния праг от 100 хил. долара за цената на биткойна. Според някои по-консервативни възгледи е възможно той да бъде достигнат през 2023 г.

За други обаче това може да стане далеч по-скоро. Според Кейт Уолтман, счетоводител със специалност криптовалути, най-ерудираните експерти очакват прагът да бъде достигнат още през първото тримесечие на 2022 г. или дори още по-рано, отбелязва тя пред NextAdviser.

Други експерти не са готови да прогнозират числа и дати, но отбелязват тенденцията за поскъпване на токена. Инвеститорите трябва да очакват „доста устойвиво“ поскъпване на биткойна в дългосрочен план, задвижвано от органични пазарни движения, като 100-те хиляди долара са близо, отбеляза по-рано през декември Джуриен Тимър, директор във Fidelity Investments.

Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аа, по повод на поредната глупост, как "в някои държави могло да се пазарува в биткойн", отдавна чакам някой да ми покаже касов бон или фактура в биткойн. Хайде де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За същия Пламка сигурно говориш, дето му се смеят редовно в Клуба на инвеститора ли?! Пламен Илиенския, както му казват, щото влачел тениски от Илиенци и ги щамповаш с надписи биткойн. :))) Не е лошо да понаучите малко какво е икономика и финанси, как функционират, какво са пари и за какво се ползват и как държавите ги управляват и после да се дрънкат глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
dobrinov811
преди 2 години
влез в ютуб в българският крипто канал и пламката ще ти обясни кое какво е и за какво се ползва, не е пирамида, нещата са по сложни отколкото си ги представяш, има страни в които може да се пазарува с биткойн, като не си наясно не коментирай, въпрос на време е биткойн да стане стотачка, година две три четири, почти няма вероятност да се срине цената, ето гледай, виж, https://***.youtube.com/c/Българскияткриптоканал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мда, никога, ама никога когато стане въпрос за шиткойните, няма обяснение от поддръжниците му (сектантите) аджеба за какво реално ще се ползват и как ще има полза от тях. Винаги "доказателствата" са как се вдигнала цената. Разбира се и обещания как много щяла да се вдига, а спадът бил случаен. Но дума не обелват, че цената се вдига заради манипулация на социалното поведение + класически начини за влияние върху психологията. Над 80% от похватите, използвани при шиткойните, за манипулиране на тълпата се ползват от всяка секта. Да, пирамидата е много добре проектирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Яяя... обичайното философстване на изпусналите влака и нищонеразбралите пак се е състояло:)) Първият път ,когато слушах подобен разговор, беше през 2016 год.когато биткойн беше 630 $, и трябва да призная,че тогава почти си нямах понятие какво е това и бях на подобно мнение .Слава богу, имам способността , без да се хваля, да не отхвърлям нищо,преди добре да се запозная с него, и през 2017 започнах полеко да топвам краче в сектора.След две три години, биткойн-а като падне от 180 на 120к предполагам , същата групичка тука ще продължава да си ги претопля същите опърпани тези за стоидвадесети път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Така е, но всеки има правото да бъде глyпak, а и това е на мода. Тия с кредитите за крипто го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Така е, но всеки има правото да бъде ***, а и това е на мода. Тия с кредитите за крипто го доказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Varfor
преди 2 години
Това, което е най-абсурдно е, че последно време доста хора изтеглиха кредити (и то основно бързи), за да купуват биткойн или друго крипто.Което си е финансово харакири за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За тия, дето са го измислили, хич не е тъпотия, ще съберат парите на наивниците от цяло поколение. И преди се е случвало, но тук разликата е в мащаба. Шиткийните са нещо, което се ползва за нищо. Отначало дрънкаха, че щели да бъдат пари, ясно се вижда, че това никога няма да стане. После дрънкаха за екосистема, но тя не върши нищо, освен да си самоподържа нищоправенето. После за defi дрънкаха, което си е незаконно лихварство, ясно е, че и тук нищо няма да се случи. Сега последната надежда ( господинът да си прекръсти фондацийката на Ластхоуп) е в Зуки и метавселените, да продават на балъците картинки. Ама метавселенджиите искат собствени шиткойни да си имат, нфт, те да не са глупави, толкова пари изхарчени за нов капан за балъци и друг да им събере парата, да не са луди. А и последно надежда остана и в Мъски да пуска туитове...ей тва е фундамент, ей, не е шега работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Ako затегнат нелегалният бизнес - тогава ще видим. Е, и от зелената печатница зависи. Това е хитър ход да се тушира инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още