Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Благовест Белев: Предимство на биткойна е, че не може да бъде конфискуван

Друг плюс за интернет валутата е липсата на разходи по извършването на транзакциите, коментира управителят на "Тавекс"

Едното от предимствата на биткойна по отношение на разплащателната система е това, че тези пари не могат да бъдат конфискувани без съгласието на собственика, коментира в ефира на Bulgaria On Air Благовест Белев, управител на инвестиционната компания "Тавекс".  Той поясни, че това предимство е свързано с възможността за защита чрез пароли, които само притежателят да знае.

Друго предимство по думите на Балев е отсъствието на разходи при извършването на международна търговия с биткойни.  

Трети плюс за криптовалутата е свеждането до минимум на посредничеството в осъществяването на транзакциите.

„Всеки компютър на всеки човек ще е неговата банка. Функциите на банките ще бъдат лимитирани”, коментира Белев.
Той допълни, че е оптимист в дългосрочен план за развитието на криптовалутата. По думите му такъв тип валута няма да може да бъде контролирана от определена власт, след като вече е измислена и работи.

„Може да има данъчни утежнения, рестрикции, които да ограничат използването й. Но в един момент трябва да се избере алтернатива на сегашния модел, който води до постоянно задлъжняване, до постоянно печатане на пари”, смята Белев.

Според него ще има голяма борба между много страни за установяване на контрол над криптовалутата. По думите му

Още по темата
по-скоро група страни да успеят да установят такава.

Причината е, че за промяна на правилата или т.нар. протокол, по който се извършват транзакциите на биткойни, са необходими гласовете на 51% от притежателите на интернет мощностите, които създават интернет валутата. Толкова голяма мощност, по думите на Белев, „едва ли ще успее да извади една държава”.

Влияние върху стойността на биткойна в момента оказват различни политически и икономически новини и спекулации, коментира на свой ред Владислав Драмалиев, биткойн ентусиаст. По думите му причината е, че никой не може да гарантира стойността на интернет валутата. Той даде за пример търговията на платформата Mt Gox, където стойността на биткойните се паднала до около 100 долара, при около 500- 600 на други борси, заради факта, че потребителите не могат да теглят активите си.

„Въпросът е, че Mt Gox от месеци имат проблем с изтегляне на пари от собствениците на биткойни. Но това, че определена борса има проблем с обслужването на клиенти, не означава, че има проблем с биткойните”, коментира Драмалиев. Той допълни, че преди ден след новина, че вече е възможно изтеглянето на пари от Mt Gox, цената на биткойна се е повишила от около 110 до около 340 долара, като ръст е имало и на другите борси.

Драмалиев обобщи, че проблемът с биткойна има две страни. От едната страна, е свързан с протокола и възможността физически лица да променят идентификационния номер на транзакциите. Подобна манипулация води до невъзможността на борсата да докаже реалността на операцията. Другият проблем е свързан със софтуера, който използват борсите за отчитане на транзакциите, коментира Драмалиев.

Той информира още, че в момента в България чрез биткойни може да се пазарува в определени он-лайн магазини, да се плаща за извършване на определени услуги и дори да  се плати сметка в ресторант.
 

По статията работи: Мариета Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
0
 
9
преди 6 години
Ха ха нова крепост е превзета от биткойните
http://avtokurs.alle.bg/
0
 
6
 
8
deant до: ildobrev
преди 6 години
За да стане това трябва и интеренет да се реформира и да се освободи от влиянието на САЩ, което просто не виждам как ще стане, след като голяма част от самата му инфраструктура е там. Трябва наистина да стане място където може да си независим и анонимен. В момента се върви в точно обратната посока.
1
 
4
 
7
преди 6 години
Няма профилна снимка
Така или иначе, ще се пояеи средство за размяна, което да не може да се регулира от от централните банки. И много е вероятно това да е нещо виртуално.
0
 
12
 
6
deant до: ivan.arnaudov
преди 6 години
И аз мислех да го посоча това, но тука има разни ИТ неграмотни, които си мислят, е имат анонимност в интернет и са абсолютно свободни и независими, точно каквато е и желаната заблуда!
0
 
21
 
5
преди 6 години
Биткойни не можели да се конфискуват? Попитайте собственика на Silk Road дали е вярно и също така се поинтересувайте защо американското ФБР притежава най-големия единичен биткойн портфейл в света.

http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/12/fbi_wallet/

Още от Анализи
Отрицателната доходност на държавните дългове изглежда ще е факт дълго време