IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на еврото

Според икономисти от Wall Street единната валута ще оцелее и може дори да стане по-силна

08:19 | 06.07.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Бъдещето на еврото

Още в изказване от 2012 г. председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че „еврото е необратимо“, обещавайки долен праг на единната валута, акциите и ценните книжа. Три години обаче по-късно това обещание е поставено под съмнение, коментира CNBC. След две главозамайващи и драматични седмици шансовете Гърция да напусне еврозоната са все по-големи, поставяйки общата валута под нов натиск.

Когато говорим за бъдещето на еврото, има два ключови въпроса: дали Гърция наистина ще напусне „необратимата“ обща валута и ако това се случи, как ще се отрази това върху стойността и жизнеспособността на еврото.

Според повечето икономисти на референдума във връзка с предложението на кредиторите  вотът на гръцкото население всъщност щеше да реши дали страната да остане част от еврозоната.

Според икономистите на Citigroup ситуацията тепърва ще се влошава: Гърция не успя да плати вноската си към Международния валутен фонд (МВФ) миналия вторник и ще срещне допълнителни ограничения от ЕЦБ за достъп до спешната ѝ ликвидна подкрепа.

В крайна сметка страната ще бъде принудена да наложи по-строг капиталов контрол.

Отрицателен вот на референдума вероятно ще отбележи първата стъпка към отхвърляне на еврото, тъй като „няма индикации, че Тройката е готова да предостави на Гърция по-добра сделка“, твърдят икономисти от Societe Generale.

Много анализатори в момента сравняват Grexit с „момента Lehman“ в Европа, припомняйки фалита на историческата банка от Wall Street, чийто колапс се превърна в катализатор на финансовата епидемия през 2008 г.

Излизане на Гърция от еврозоната ще задейства опасен прецедент, показвайки, че европейското членство е всъщност обратимо и по този начин ще увеличи риска от изход на други по-слаби членки като Испания и Италия. Опасенията за „зараза“ могат да повишават и разходите за заеми в страните от периферията.

„Изключително важно ще е, ако ефектите на заразата върху периферните пазари са значителни“, коментира Йенс Нордвиг, управляващ директор на отдела за валутни изследвания към Nomura. Както той, така и други икономисти и стратези обаче остава оптимистично настроени, че кризата няма да излезе извън контрол.

„Ключовият момент тук е, че политическата ситуация в останалата част от периферията е коренно различна от тази в Гърция“, казва Нордвиг. Той добавя, че затова и механизмите на европейските институции ще продължат да работят като ефективна предпазна мярка за други уязвими страни, ако политическа зараза бъде предотвратена.

ЕЦБ е доказала, че успешно успява да се справи с кризи и има механизми, с които да успокоява пазарите, изкупувайки ценни книжа чрез количествено облекчаване, вербална интервенция и други програми за ликвидност, като дългосрочните рефинансиращи операции (LTROs).

В неделя централната банка заяви, че управителният ѝ съвет следи внимателно ситуацията на финансовите пазари и е решен да използва всички възможни инструменти в рамките на мандата си. Wall Street явно също смята, че европейските власти имат достатъчно механизми, с които да предотвратят паниката.

„От практическа гледна точка, докато ЕЦБ ползва количественото облекчаване, вредите на пазарите върху суверените могат да бъдат определени“, заяви Ерик Нилсън, главен глобален икономист към Unicredit, добавяйки, че ако този механизъм все пак спре, съществува и възможността за открити парични транзакции (OMT).

„Това е криза, която в основите си е предизвикана от гръцкото правителство“, заяви още Нилсен. Според него, ако Гърция напусне еврозоната, това ще е решение, взето от нацията и не означава, че Европа е изхвърлила страната от валутния си съюз.

В краткосрочен план може да има период на несигурност, който да натежи върху еврото, както вече стана ясно в Азия, където единната валута спадна с повече от цент.

„Основната ни линия е първоначално движение към нива от 1,10. Но няма да има големи движения след това, а може да има и обрат, ако ефектите от заразата се окажат контролируеми без излишна намеса от ЕЦБ след меката вербална интервенция от неделя“, заяви Нордвиг.

В крайна сметка обаче Wall Street смята, че политическата ангажираност към общата валута заедно с подкрепата на решителната централна банка ще проправят пътя към по-силно и единно евро – със или без Гърция.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Бъдещето на еврото е дойчемарката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
Е не е истина всички коментираха еврото ,а падна рублата . Сигурно щото Ципрас говори с Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
Jorkata
преди 8 години
Много хора не разбраха, а и продължават да не разбират, че проблема "Гърция" не е икономически или финансов, а геополитически... докато не го зацепят това много, ама много хубаво, ще продължават да се ръсят глупости из форумите и сайтовете.По темата - еврото и еврозоната в сегашното си състояние са мъртвородени и всички опити да се продължава командното дишане са обречени за провал и задълбочаване на и без това *** ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 3
smart-ass
преди 8 години
Гръцкото "демократическо театро" завърши с "отхвърляне на унижението" и "шамар за Европа". Сега министрите от Еврозоната щели да свикват спешна среща. Според мен пътят напред трябва да е следния: Ципурко да предложи нов пакет "реформи" и останалата Еврозона да му спретне и на него едно "представление". Референдумче в останалите 18 страни от Еврозоната. Простичък въпрос: "да останели Гърция член на Еврозоната и да я спасяваме ли отново" (на базата на предложенията на Ципурко). Само, че 3-4 седмички, докато се организира референдумчето (като междувременно Гърция да се оправя със собствени средства). И каквото кажат гражданите на страните кредиторки. Така де нали искаме "най-висшата форма на демократизЪма". На театро се отговаря с театро. Европата не е притисната от ликвидна спешност. Има време да реши на спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още