Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара

Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан, смята анализатор

Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара

Снимка: Bloomberg L.P.

Скоростното възстановяване на китайската икономика от щетите, нанесени през 2020 г. от пандемията от коронавирус, възобнови многогодишния дебат за това колко дълго може да продължи вече 50-годишното господство на долара на глобалните пазари, пише Bloomberg.

Опитите на САЩ да наложат контрол върху заразата и да съживят своята икономика рязко контрастират с лекотата, с която действа Китай, където икономическият растеж се завърна. Този контраст, който доведе до най-лошото представяне на долара от 2017 г. насам на фона на възхода на юана (ренминби), подкрепи усилията на Пекин да прекрати хегемонията на щатската валута. Инвеститорите вече започват да се стичат към китайски активи, изпробвайки юана в търговия, придавайки му дори вид на резервна валута. 

Още по темата

Оттеглянето на долара като глобална резервна валута се дискутира и прогнозира в продължение на години. Преди въздигането на юана, еврото се разглеждаше като най-вероятен наследник на ролята на щатската валута. Нищо обаче не успя да помрачи двата фактора, които подкрепяха долара – ролята на САЩ като двигател на глобалния растеж и възприемането на валутата като предпочитано убежище за инвеститорите по време на криза. Тези два стълба бяха толкова мощни, че преди години години се сдобиха с прякор в трейдърските кръгове – „усмивката на долара“.

Но напоследък тази усмивка прилича повече на израз на самодоволство, тъй като вирусът ерозира двете традиционни опори на валутата. И сега юанът е този, който се възползва от търсенето на икономическа ефективност, както и от активите, изолирани от последиците от пандемията, връщайки фокуса върху дългосрочните перспективи за валутата.

„Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан“, посочва Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex. „И валутните пазари ще отразят това изместване с течение на времето“, добавя той.

„Усмивката на юана“

Това е в известно отношение един ироничен завършек на опита на американския президент Доналд Тръмп да постигне по-слаб долар. Въпреки честите критики към Пекин, че китайските власти контролират юана, поставяйки капак върху неговия растеж, с което подкрепят китайския износ за сметка на САЩ, което беше отразено и в търговската война между двете страни, в крайна сметка пандемията беше тази, която промени статуквото.

Китай, люлката на коронавируса, в момента жъне плодовете от глобалното разпространение на заразата. Втората по големина икономика в света ще успее да изпревари САЩ като водещ двигател за растеж през 2028 г., или пет години по-рано от прогнозираното през 2019 г., посочват от Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Въпреки че се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се възстанови през тази година, увеличавайки се с 3,9%, Китай вероятно ще отчете икономически растеж в размер на 8 на сто. В същото време Народната банка на Китай обмисля затягане на паричната политика – в ярък контраст с обещанието от страна на Федералния резерв да остане „приспособим“, което помага за понижението в стойността на долара.

В същото време Китай продължава да трупа влияние заради важната си роля в глобалната верига на доставки.

„САЩ и други страни продължават да разчитат на китайската верига на доставки, за да контролират пандемията, докато ваксинирането увеличава мащабите си“, посочва Бен Емънс, управляващ директор по макростратегия в Medley Global Advisors.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
2
 
17
Dr. Vatnikov до: Grosss
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не е лошо първо да си научиш опорките, поне да ги пишеш правилно, тавариш!

Г-н колониЯлна ...
5
 
2
 
16
Grosss до: Solar Power
преди 3 месеца
Китай не е колониялна държава и не можеш да провиш каквото си искаш там.
1
 
5
 
15
преди 3 месеца
Дали доларът ще остане хегемон или друга валута ще го замести на нас
българите трябва да ни е все тая.Като чета какви полярни мнения има по
тоя въпрос и какъв труд кипи да се защитава тая или оная теза се чудя
нямате ли си друга работа и какво ви топли това?
1
 
1
 
14
Pyramid до: bgMan
преди 3 месеца
Само че, БЕГЕмане, силна икономика без потребление няма, а експлоатацията, засилвайки се, свива именно потреблението (пари се отнемат от онези, които, изпитват нужда от тях и биха купували с тях (поради което, кипуват по-малко,нресп.именно, така се удря потреблението - затуй, спешната експлоатация, спъва растежа и застрашава капитализма...
...Ама къде толкоз акъл, да се проумее?
"- Искам да съм по-богат, па ако ще, да пукна!"
0
 
3
 
13
studioaa до: Solar Power
преди 4 месеца
Аз никога не съм твърдял, че юана ще замести долара, но ти явно не си прочел нещо... Всяка конвертируема валута може да се използва за покупки навсякъде по света, не е само долара...

Още от Анализи
Мъск отново потопи биткойна