Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Централната банка на Русия предупреждава за рисковете от отслабването на рублата

Според анализаторите изкуственото обезценяване на валутата би довело до повече негативи, отколкото позитиви

Централната банка на Русия предупреждава за рисковете от отслабването на рублата

Снимка: Архив Ройтерс

Изкуственото понижаване на курса на рублата води след себе си повече негативи, отколкото позитиви, предупреждава Руската централна банка. По-ниският курс не може да стимулира подобряване на качеството на стоките или пък повишаване на производителността на труда, посочват експертите от отдела за изследвания и прогнози на централната банка, цитирани от бизнес портала РБК.

„Ако Русия приеме политика за слаба валута, в нея би имало повече минуси, отколкото плюсове“, пише в доклада. Според анализаторите има четири основни заплахи от изкуствено понижение в курса на рублата.

Още по темата

На първо място е заплахата от забавяне на ръста на производителността на труда. „Слабата валута оказва подкрепа основно на трудоемките сектори като строителство, селско стопанство и държавно управление, а не на капиталовите отрасли като добив и преработка на суровини, производство на оборудване, транспорт, търговия и логистика. Затова втората група по-скоро губи заради ръста на вносните цени в рубли. Трудоемките отрасли от своя страна се характеризират с по-ниска производителност на труда“, казва се още в документа.

Експертите отбелязват, че по този начин слабата валута „субсидира“ отрасли с ниска производителност на труда, не позволява прехвърляне на ресурси към други сфери и така се ограничава производствения капацитет на икономиката.

Вторият риск е свързан с ниския потенциален ръст в случай на демографски ограничения. Такъв проблем може да възникне в трудоемки отрасли, свързани и с търговията, като добива на суровини, металургия, енергетика, химическа и хранително-вкусово промишленост. В това отношение Русия се различава от Китай, където търсенето на работна ръка се задоволява от прираста на населението и от урбанизацията.

Отслабването на националната валута може да бъде съпроводено и от по-нисък жизнен стандарт, тъй като трудоемките производства обикновено се намират в по-бедни региони, където трудът е евтин. „Дъмпингът при работните заплати чрез понижаването на валутния курс ще доведе до това Русия да трябва да се конкурира при понижението на заплатите с по-бедни държави, където има излишък на евтина работна ръка. Стимулирането на такова развитие би довело до влошаване на структурата на руската икономика, до развитието на по-малко продуктивни сектори, до по-малко предлагане на пазара на труда, поради което ще се наложи устойчиво понижение на работните заплати и на жизнения стандарт“, пише в анализа на централната банка.

Още по темата
Последният риск се крие в потенциално технологично изоставане. До това може да се стигне заради опитите да се произвеждат и предлагат сток  без да се използват последни технологии, като това от своя страна ще доведе до понижение на заплатите и други разходи. „Съществува риск ръстът на производството да не доведе до ръст на благосъстоянието и в крайна сметка да се окаже неустойчив“, посочват експертите. „Ръстът на благосъстоянието изисква интеграция в глобалните производствени вериги на по-високо ниво, а за това е необходимо развитие на човешкия капитал и наличие на високо квалифицирани кадри", подчертава институцията.

РБК посочва, че нито от министерството на финансите, нито от това на икономиката, нито пък от централната банка някога са споменавали, че водят политика на последователно отслабване на националната валута. По думите на Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия, отслабване на рублата може да има през второто или третото тримесечие на тази година. При сегашната цена на нефта обменният курс може да се понижи до 62-63 рубли за долар в края на годината, а ако петролът поевтинее до 40 долара за барел, валутата може да отслабне до 68 рубли за долар.

По думите на Орешкин ключов фактор за укрепването на курса на рублата е притокът на чужди капитали, а още през лятото се очаква сериозен дефицит по текущата сметка.

Към 16:00 часа доларът поскъпва с близо 1,5% спрямо рублата и се обменя за 56,2528 рубли.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
georgi_shum до: desperado
преди 2 години
Пич, нерекохте де'би;л защото обявяваш за fake news доклад на РЦБ за рублата, без дори да си го почел. В статията има линк към доклада и си е много добре преведен. Относно абзаца -теоретично е напълно коректен и риска си е реален, в предвид демографската ситуация в Русия.
Отделно - не знам от къде видя, че Китай няма прираст на населенито. Още една точка по която се изказваш неподготвен и ставаш за смях и повод за обидни епитети. Китай си има положитлен прираст - последните данни са за 2015 и прираста им е бил 0,5%. И никога последните поне 50 г. не са имали отрицателен. Друг е въпроса,че прираста намалява и в бъдеще ще им създаде проблеми. Но за момента все още го има, а и отделно все още милиони китайци всяка година емигрират от селските райони към индустриланото крайбрежие, захранвайки трудовия пазар..
Затова моля - чети повече и не се излагай..
0
 
1
 
7
Hahoto до: desperado
преди 2 години
Няма профилна снимка
Първо от началото на годината в Русия има голям отлив на капитали. освен това
имат да погасят доста дълг тая година. Ако през лятото пакта между ОПЕК и Русия свърши, а междувременно Федералния резерв в САЩ вдигнат 2-3 пъти лихвата, рублата може да отлети до 100 за долар от сегашните около 60. Така че минусите са логични!
0
 
2
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
Една от адекватните им институции.
Тая башкирка, кака Нибуллина, ако стане един президент на Руссия и ще ги накара да работят и ще ги накара да пеят....
0
 
6
 
5
desperado до: georgi_shum
преди 2 години
хайде моля те да коментираш следния абзац:
"Вторият риск е свързан с ниския потенциален ръст в случай на демографски ограничения. Такъв проблем може да възникне в трудоемки отрасли, свързани и с търговията, като добива на суровини, металургия, енергетика, химическа и хранително-вкусово промишленост. В това отношение Русия се различава от Китай, където търсенето на работна ръка се задоволява от прираста на населението и от урбанизацията."
Това не само е лош превод, но и фактически невярно защото прираст на население в Китай няма от доста време ( искала е да каже нещо друго, но не е намерила начина, например - ръст на население в трудоспособна възраст) и сигурно не е разбрала точно за какво се пише в оригиналния текст.
А *** може да казваш на сина си....
2
 
5
 
4
georgi_shum до: Mavi Goz
преди 2 години
не знам колко и какви инвеститори има тук, но вие с тоя под тебе определено с те с fake зрение и fake възможности за четене и възприемане на текст ( визирам статията).
Целта и не е да ти каже колко се е качила или паднала рублата днес или вчера ( в края има съвсем коректно 1 изречение къв е курса към момента), ма де.би.ла отдолу си лае, а ти ми пригласяш:)
А ти се дават какви са рисковете пред изкуственото й отслабване. Ако човек поне малко чете руска преса и следи нещата там - е наясно, че укрепналата рубла последните месеци сериозно притеснява управляващите, щотото при тези цени на петрола - реално им намалява приходите в бюджета. И в правителството им сериозно върви дебат за понижаване на курса чрез намеса на РЦБ.. :) Ма важното е да си лаете тука наЛе :))))

Още от Анализи
Джеймс Булард: ЕЦБ е по-независима от Федералния резерв