IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки на две от страните в Г-7 провеждат заседания през тази седмица

Освен централните банки на Великобритания и Япония своето заседание ще проведе и бордът на Руската централна банка

11:04 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

През тази седмица две централни банки от Г-7 и поне половин дузина централни банки на развиващите се пазари ще проведат своите заседания. От своя страна ЕЦБ ще въведе в експлоатация своята програма за дългосрочен целеви заеми TLTRO.

TLTRO на ЕЦБ

ЕЦБ ще предложи най-атрактивните си условия за кредитиране  до момента в своите Целеви операции по дългосрочно рефинансиране. По такива програми ЕЦБ е отпуснала заем около 1,02 трилиона евро. Балансът на регионалната централна банка е около 5,6 трилиона евро. Новите заеми от 400 млрд. евро ще разширят баланса до над 50% от БВП на региона.

В понеделник докладът за активността в промишления сектор на Китай показа бавно възстановяване на фона на усилията на Пекин да рестартира икономиката си. Индустриалната продукция на Поднебесната империя е нараснала с 4,4% на годишна база през май. Въпреки това анализаторите очакваха показателят да отчете ръст от 5%.

Днес ще бъдат представени и данните за търговския баланс на ЕС.

Във вторник ще се проведе заседанието на борда на Централната банка на Япония. Очаква се институцията да остави политиката си непроменена, но според някои анализатори централните банкери биха могли да направят малки корекции в подкрепа на корпоративните облигации. Пандемията е влошила дезинфлационните сили в Япония, като данните за потребителските цени през май ще излязат няколко дни след заседанието на централната банка. През април основната инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, излезе на отрицателна територия за първи път от края на 2016 г. 

В същия ден ще бъдат оповестени и данните за продажбите на дребно в САЩ. Анализаторите очакват показателят да отчете възстановяване през май, след като щатите облекчиха блокадите и някои предприятия възобновиха дейността си. Продажбите на дребно спаднаха с 16,4% през април и може да са нараснали със 7,5% -8,0% през май.

Промишленото производство в САЩ се срина през март и април. Очаква се данните за май да покажат ръст в активността, тъй като автомобилните и други производители възобновиха или засилиха дейността си. Инвеститорите вече научиха, че продажбите на автомобили са нараснали повече, отколкото икономистите очакваха ( с 12,2 млн. спрямо около 8,6 млн. през април и средната прогноза в проучването на Bloomberg за ръст от 11,1 млн.). Очаква се промишленото производство да нарасне с 2,5% -3,0% след спада с 11,2% през април.

Отново във вторник управителят на Федералния резерв Джером Пауъл ще направи първата от две виртуални изяви в Капитолия, за да представи на Конгреса полугодишния доклад на централната банка за паричната политика.

В сряда фокусът ще бъде насочен към данните за инфлацията във Великобритания, ЕС и еврозоната.

В четвъртък Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия ще проведе своето заседание. Очаква  се институцията да обяви разширяване на програмата си за закупуване на активи с цел допълнителна подкрепа за икономиката по време на пандемията от коронавирус. Централната банка си поставя цел от 645 милиарда британски лири (809 милиарда долара) за своя облигационен портфейл, а икономистите очакват покупките да бъдат разширени с още 100 милиарда паунда. След свиването на БВП в страната с над 20% през април броят на икономистите, които очакват централните банкери да въведат отрицателни лихвени проценти се увеличава.

В същия ден ще бъдат публикувани данните за седмичния ръст в броя на молбите за обезщетение при безработица в САЩ. Молбите за финансова помощ постоянно намаляват от рекорда през март, но остават исторически завишени. Ако тенденцията се запази, данните за седмицата, приключила на 13-и юни, ще покажат, че пазарът на труда бавно се възстановява.

В петък, наред с данните за търговията на дребно във Великобритания, ни очаква и заседанието на Централната банка на Русия. Страната е много силно засегната от пандемията и строгата блокада, наложена срещу разпространението й, като на база данните на министерството на финансите от Bloomberg Economics изчислиха, че икономиката на Русия се е свила с една четвърт през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още