IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в САЩ, Европа, Великобритания и Япония - накъде през 2017 г.?

Паричната политика през 2016 г. се разви до голяма степен противно на очакванията и прогнозите за 2017 г. са разнообразни

16:42 | 02.01.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

След като паричната политика през 2016 г. се разви до голяма степен противно на очакванията, прогнозите за 2017 г. са разнообразни. CNBC се фокусира върху четири ключови централни банки – Федералният резерв на САЩ, Английската централна банка, Европейската централна банка и Японската централна банка, и събира прогнози на експерти за потенциалната политика на регулаторите.

Федералният резерв на САЩ

Експертите очакват поне двукратно повишение на лихвените проценти през 2017 г. „Със завръщането на инфлацията през 2017 г. можем да очакваме три или четири повишения на лихвените проценти – наистина плахо затягане на паричната политика на фона на историческите стандарти, но повече, отколкото пазарите в момента очакват“, казва Алекс Драйдън, глобален пазарен стратег в JP Morgan Asset Management.

Според Джоузеф Лаворня, главен икономист за САЩ в Deutsche Bank, Фед няма да действа агресивно през 2017 г.

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви по-рано, че регулаторът планира три покачвания през 2017 г., ако няма големи промени в икономическите прогнози. „Основният риск, който виждам, е геополитически“, смята Лаворня.

Според Драйдън паричната политика в САЩ може да бъде засегната от по-бавен процес на потвърждение на политиките на Доналд Тръмп в Конгреса.

Европейската централна банка 

Ситуацията с Европейската централна банка (ЕЦБ) е сложна. Икономиката на еврозоната не расте със силен темп и институцията във Франкфурт изглежда е далеч от целта си за 2% инфлация. Същевременно предвид ключовите избори в няколко от големите държави от еврозоната през 2017 г. нарастващата подкрепа за популистките партии може да промени политическия пейзаж в Европейския съюз (ЕС) и да принуди ЕЦБ да поддържа облекчена парична политика по-дълго време. По-рано този месец президентът на банката Марио Драги обяви, че програмата за количествени облекчения ще бъде продължена до края на 2017 г., но от април темпът й ще бъде по-бавен.

„Оставайки на пазара до края на 2017 г., те потвърдиха готовността си да поддържат много гъвкава позиция дори и след 2018 г.“, казва Елвин де Гроот, старши пазарен икономист в Rabobank. “И все пак модифицирането на програмата ме кара да мисля, че от ЕЦБ искат да прикратят плана щом условията са налице”, допълва Де Гроот. Според него банката няма да повиши лихвите преди третото тримесечие на 2018 г.

Йоханес Майр, директор на звеното за икономически изследвания в Bayerische Landesbank, смята, че основният риск е повишение в доходността по германските държавни облигации и разширяване на спредовете между различните активи и активите в различните държави на фона на покачващи се доходности по държавните ценни книжа в САЩ и/или по-бързо от очакваното връщане на базисната инфлация в еврозоната към целевото ниво от 2%.

„Разбира се, има и политически рискове. Засега смятаме, че рискът някоя държава да напусне еврозоната е все още умерен, но несигурността, произтичаща от политическите турбуленции, може да натежи на ръста при липсата на политика за фискални стимули, каквато се очаква от Доналд Тръмп“, посочва Де Гроот.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Предпочитам другите да губят, а аз да печеля.--В "теория на игрите" има една аксиома по която се водят повечето играчи и поради която от безплатните онлайн игри се печели повече, отколкото от платените. И тази аксиома води играча към това действие, при което той би спечелил, без да зависи от действията на другите играчи. Този аксиома я считам за грешка, защото в действителност играчите не печелят максисума от това, което е възможно, ако се водеха от максимата - как не те да спечелят най-много, а как най-малко да спечели организатора на играта. Именно тогава те биха спечелили най-много! Ама пусто обратно мислене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Централните банки в САЩ, Европа, Великобритания и Япония - накъде през 2017 г.?---Логиката сочи само към едно място, към което по дефиниция се е запътила всяка баМка, по простичката причина, че фокуса "от нищо нещо" не може да продължава безкрайно. И това място е - "Recycle Bin", след което след десен бутон е "Deep Delete", без опция за възстановяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Така е , ако оня от тарабата до тебе продава кюлотите по 3 лева , ти ги пускаш по 1,50 и направо печелиш само ти...другите подсмърчат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Сега мнозина очакват Централната банка (ЦБ) да е спасител от съвременни злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати актуални злини, защото водещият причинител (сгрешената парична система) не е в нейна компетентност.В условия на допусканата държавна грешка ЦБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Същественото за спасение от актуални злини е какво (грешно или подобрено) управление на парична система се прилага.За успешна ЦБ е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Търгувайте против очакванията. Това е единствената стратегия за търговия, която носи печалба.* Това не е препоръка. Не ми обръщайте внимание. Предпочитам другите да губят, а аз да печеля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Птица
преди 7 години
Искаше да кажеш EUR/USD ЧЕ ЩЕ Е 0,95!!! щото сега usd/eur е 1 U.S. dollar / Euro =0.955292319За прав и обратен курс на валутите чувал ли си ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 7
Tyrista
преди 7 години
USD/EUR - 0,95 Q-2 17
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
вси4ки са от един цирк и тои се казва глобус с водещ фед и говорител ла4еното бабе джнет иелен а наш мари гаргамел драги слуша и изпьлнява и вси4ки останали се приравняват един до друг но свирката е на фед и толкуз нещата са ясни фед дига ли лихви вси4ки се приравняват рано или кьсно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още