IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citi: Защо трябва да се притесняваме от спада на британската лира?

Фондовият пазар във Великобритания не е икономиката на страната, предупреждават анализатори

17:22 | 04.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания изгуби първокласния си кредитен рейтинг, а валутата на страната започна да се обезценява на фона на упорито висока инфлация и почти никакъв растеж. И въпреки че това далеч не са оптимални условия за инвестиции, FTSE 100 Index в Лондон нарасна с 8% от началото на годината, пише CNBC.

Публикувано наскоро изследване на Citigroup хвърля светлина върху нарастващата пропаст между слабите икономически данни и бичи настроения фондов пазар във Великобритания.

Банката изтъква, че поевтиняването на лирата може да се приеме като предупреждение за чуждестранните инвеститори, особено американските.

Британската лира поевтиня под ключовото ниво от 1,5 долара в петък. Песимистичните макроикономически данни и понижаването на рейтинга на страната от Moody's доведоха до 6% спад на лирата спрямо кошница основни световни валути от януари.

Според анализатори по-слабите от очакваното данни за производството на Острова, публикувани в петък, увеличават вероятността за по нататъшно вливане на ликвидност от страна на Английската централна банка (АЦБ). Това от своя страна може да обезцени паунда допълнително.

По-евтината лира все пак може би е добра новина за местните инвеститори, допълват икономистите. Анализирайки последните 6 периода, когато лирата е била слаба, Citi стига до заключение, че местните инвеститори обикновено са печелили от това.

И все пак предупреждението за чуждестранните инвеститори остава. „Ако се вгледаме в относителното представяне на Великобритания спрямо останалия свят в доларово изражение, позитивната картина се стопява. Единствено през 70-те години Великобритания се е представяла по-добре спрямо глобалната икономика като цяло.

„Това изоставане е дори още по-силно изразено, ако сравним Великобритания със САЩ. Ето защо слабата лира не вещае нищо добро за американските инвеститори на  Острова“, се посочва в изследването.

Анализаторите на Citi обръщат внимание на нарастващото несъответствие между състоянието на британската икономика и ръста на британските фондовите пазари от началото на годината.

„Фондовият пазар във Великобритания не е икономиката на страната. Последствията от финансовата криза са нисък икономически растеж, ниски лихвени проценти и нарастващ риск за продължаване на неортодоксалната монетарна политика на централната банка. Слабостта на лирата е един от потенциалните странични ефекти от всичко това“, се посочва в изследването.

Корпоративните печалби се възстановиха до нивата си от преди кризата, изтъква Citi, докато брутният вътрешен продукт (БВП) на страната, който през последното тримесечие на миналата година се сви с 0,3%, е все още под достигнатия през 2008 г. пик.

„Основната причина за този дисбаланс е експозицията на фондовия пазар спрямо възстановяващата се глобалната икономика“, се посочва в изследването.

Докато растежът в Европа и САЩ остава анемичен, икономиките с експозиция към развиващите се пазари ще се представят по-добре. По данни на Citi и МВФ обаче едва 4% от британския износ е предназначен за развиващия се свят.

Когато става въпрос за фондовите пазари обаче, историята е напълно различна – 25% от продажбите на компаниите на британския фондова пазар се реализират в развиващите се страни.

„Определено печалбите на британските фондовите пазари не зависят от британската икономика“, изтъква Citi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още