IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface очаква 3,1% ръст на глобалната икономика през 2015 г.

Основните проблеми пред Западна Европа продължават да са дефлацията и високата задлъжнялост, сочи анализът на френската компания за кредитно застраховане

14:07 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Конференция във френската столица Париж се радва на засилен интерес. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Конференция във френската столица Париж се радва на засилен интерес. Снимка: Investor.bg

Глобалната икономика е по пътя на постепенно възстановяване, като през тази година експанзията ще бъде малко по-интензивна и ще достигне 3,1%, показва годишният доклад Country Risk 2015 на френската компания за кредитно застраховане Coface Group. Анализът бе представен официално днес във френската столица Париж, като Investor.bg е единствената българска медия, акредитирана за събитието.

Експертите отчитат положителната тенденция на ускорение на растежа след покачванията с 2,7 на сто през 2013 г. и с 2,8 на сто през изминалата година. Леки подобрения се очакват както в развития свят – от 1,7% ръст през 2014 г. до 2,1% през тази година, така и в развиващите се пазари – от 4,2% до 4,3%.

Основният фокус на икономическия екип на Coface отново е насочен към развитите икономики, които макар и засегнати от множество негативни фактори, продължават да са моторът на глобалното възстановяване. Въпреки силната им роля обаче анализаторите са предпазливи оптимисти в своята оценка на рисковете.

Според експертите първата по размер икономика в света – САЩ, ще постигне относително силен растеж от 2,9% през настоящата година, който ще се базира на по-силното вътрешно търсене и "индустриалния ренесанс", например в автомобилната промишленост, където компаниите ще ускорят работния си капацитет до впечатляващите 90%.

Американският бизнес също така ще се възползва от многопластовото намаляване на разходите: по-евтините енергийни ресурси, свързани най-вече с бума в добива на шистов петрол и газ отвъд Океана, но и ограниченият ръст на заплатите. Стоманодобивната индустрия остава единственият сектор, където рискът се счита за висок, докато производството на химикали, текстилът, транспортът и автомобилната промишленост се класифицират в категорията на умерения риск – най-добрата оценка в барометъра на Coface.

За разлика от Съединените щати подобрението в Европа ще бъде значително по-ограничено, сочи анализът на френската компания за кредитно застраховане. Икономическата експанзия в еврозоната се очаква да достигне 1,2% през 2015 г. след разширението с 0,8% през 2014 г. и свиването с 0,4% през 2013 г.

"Проблем за Западна Европа продължава да бъде високата задлъжнялост“, изтъква главният икономист на Coface Ив Злотовски. По думите му негативните ефекти, произтичащи от високите дългове, се засилват с разпространяването на дефлацията на Стария континент.

"Проблемът с дефлацията потиска възможностите за изплащане на дълговете. Да, имаме леко възстановяване и известен спад на задълженията, но пък инвестициите са ограничени... Поздравявам Марио Драги (президентът на Европейската централна банка – бел. авт.) за количествените улеснения, но те не са достатъчни. В основата продължава да стои политическият риск. В последното десетилетие наблюдаваме огромна загуба на доверие в традиционните водещи партии – най-силно в Испания и Гърция, за сметка на крайните партии. Това е поредният притеснителен сигнал за региона", отбелязва Злотовски.

По думите на главния икономист на Coface изплащането на дълговете в Европа е до голяма степен под натиск и поради геополитическите събития и несигурността в отношенията между Русия и Украйна, която влияе негативно върху нагласите на пазара. "В тази връзка изборите в Европа през 2015 г. ще бъдат важни тестове. Най-важният от тях ще бъде проведен в Испания, където крайнолявата партия Тo Podemos може да поеме по стъпките на СИРИЗА в Гърция", коментира още Ив Злотовски.

Още новини от Coface Country Risk Conference 2015 може да видите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още