Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Да очакваме ли сериозна корекция на фондовите пазари през 2020 г.?

Волатилността и корекцията са полезна и естествена част от фондовите пазари, показвайки, че те функционират нормално

Да очакваме ли сериозна корекция на фондовите пазари през 2020 г.?

Снимка: Pixabay

Инвеститорите и трейдърите на фондовите пазари се чувстваха щастливи и уверени в началото на новата година. И това бе абсолютно заслужено. Изминалата 2019 година бе изключително силна за акциите в САЩ и глобалните пазари като цяло.

Освен това икономиката на САЩ изглежда в сравнително добра форма и е готова да продължи да икономическия растеж. В същото време изглежда корпоративните печалби може да отбележат отскок.

Тъй като вече сте забелязала заглавието на тази статия, вероятно вече знаете, че ще предложим 4 причини за корекция на щатските пазари. Така вероятно смятате, че сме тук, за да развалим партито. Напротив, точно обратното!

Смятам, че волатилността и корекцията са полезни неща. Те са напълно естествена част от фондовите пазари и показват, че функционират нормално. В същото време корекцията дава интересни възможности за извличане на печалби, стига да имате подходящите инструменти, с които да печелите при спад (къси позиции, обърнати ETF-и и тн).

Но да не се бавим повече и да видим защо подкрепяме сценария за по-сериозна пазарна корекция на американските фондови пазари през 2020 година.

#1. Историята е важен фактор

Ако погледнете графиката на цената на широкия индекс S&P 500 за последните 38 години ще видите, че корекциите не просто са често явление, те са правило.

В исторически план са много редки годините, в които S&P500 не е коригирал с поне 5% за 12 месечен период. В последните 38 години това не се е случвало само 2 пъти – през 1995 и 2017 година. Тук трябва да отбележим, че средната корекция на S&P 500 в рамките на една година от 1980 насам е 13,9%.

Междувременно, през 2019 година, най-голямата корекция на широкият американски индекс бе само от 7%, което е под средното за една година. Това също допринася да смятаме, че през 2020 понижението на пазарите може да е по-близо до средните стойности и дори да ги надхвърли.

#2. Ниската волатилност - висока волатилност

От началото на октомври 2019 индексът S&P 500 не е имал движение по-голямо дневно движение от 1% (или повече), в която и да било посока. Този период на много ниска волатилност е един от най-дългите за последните 50 години и подкрепяше стабилното рали на акциите през изминалите няколко месеца.

Историята е доказала, че подобни периоди на много ниска волатилност са склонни да отстъпват на периоди с много по-големи пазарни движения.

Последните пъти, когато станахме свидетели на дълъг период на ниска волатилност бе точно преди януари и октомври 2018 година. И в двата случая тези периоди бяха последвани от резки пазарни корекции.

На изображението отдолу можете да видите представянето на S&P 500 от 2017 година до сега. На тази графика ясно могат да се видят двете понижения в описаните по-горе периоди.

#3. Спад в обратното изкупуване

Неочакваните печалби, с които се сдобиха много корпорации след понижаването на данъците в САЩ през 2018, всъщност бяха насочени основно към три направления:

  • Нови инвестиции
  • Обратно изкупуване на акции
  • Баланс по сметката

Обратното изкупуване на акции е един от основните инструменти на корпорациите за свиване на предлаганите акции като по този начин се вдига стойността за настоящите акционери на компаниите, които изполват този подход.

От 2011 и по-специално след 2018 година, търсенето, генерирано от обратно изкупуване на акции бе по-голямо от търсенето от институционални инвеститори като взаимните фондове например.

Но ранните оценки показват, че обраните изкупувания на акции се свиват с приблизително 15% през 2019 година. През новата година се очаква още по-сериозно понижение.

Още един фактор, който трябва да се вземе предвид е, че по-малкото обратни изкупувания може да означават повече трудности за корпорациите да вдигнат своите съотношения печалба на акция (P/E ratio), което може да стресне инвеститорите.

Тук трябва да добавим, че бъдещото 12-месечно съотношение печалба на акция на S&P 500 е 18,3. Това означава, че базовото съотношение печалба на акция е с 9,5% над 5-годишната средна стойност от 16,7 и 22,8% над 10-годишната средна стойност от 14,9.

#4. Президентските избори в САЩ

В исторически план изборните години в повечето случаи са били силни за акциите и 2020 също може да бъде такава. Въпреки това в никакъв случаи не трябва да се изключват високата волатилност и дълбоки пазарни корекции, поради неизвестните преди изборите.

Когато споменаване изборни неизвестни нямаме предвид само резултатите от изборите, ами и оспорвана надпревара, поредните обвинения за чужди намеси, граждански вълнения и други външни фактори, които могат да доведат до политическа нестабилност в Съединените щати.

Тази нестабилност ако дойде в комбинация с горе споменатите фактори, то неминуемо ще доведе до смущения на фондовите пазари.

Не трябва да забравяме и развихрилия се коронавирус, който вече взе множество човешки, но и икономически жертви. Опасността от глобална епидемия, която неминуемо ще удари и пазарите остава висока. Разберете как може да печелите по време на кризата с коронавирус тук.

Прогнозите на Goldman Sachs

От американската банка инвестиционна банка Goldman Sachs са бичи настроени към американските акции през следващата година и прогнозират годишен ръст на S&P 500 от 7%. Но от банката са притеснени от надвисналите опасности за висока волатилност, която да доведе до понижение на Wall Street.

От Goldman също подчертават, че спада в обратното изкупуване на акции е сериозен риск за фондовите пазари в САЩ. Според анализаторите на банката, обратното изкупуване ще спадне с нови 5%, след понижение от 15% през 2019 година.

“Значителният спад на обратните покупки ще промени драстично структурата на търсенето и предлагането на акции в САЩ.”

През последните 15 години растежът на съотношението печалба на акция (P/E) изпреварва растежа на печалбите на компаниите с 2,6%, когато става въпрос за средна компания от S&P 500, смятат от Goldman. Таи разлика може да се затвори ако обратните изкупувания на акции продължават да се понижават.

Заключение

Важно е повторим, че волатилността и корекциите са неделима и здравословна част от финансовите пазари. Първо те предоставят възможност на натрупване на солидни печалби за кратък период от време чрез къси позиции, второ дават добри цени за вход на пазара след тях и трето – поддържат жизнения цикъл на пазарите.

Според нас S&P 500 ще има поне една сериозна корекция през 2020 година, която ще е с размер между 10% и 15%. Надяваме се, че инвеститорите и трейдърите ще останат хладнокръвни и ще успеят да се възползват от тази потенциална възможност.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Анализи
Накъде ще поемат цените на акциите, ако Фед спре кранчето?