IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данни за еврозоната и САЩ ще са във фокуса на инвеститорите тази седмица

Седмицата започна с данните за нивата на индустриалното производство в Китай

11:11 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Тази седмица календарът предвижда нови данни за нивата на производството в САЩ и Китай, както и данни за продажбите на жилища в САЩ, потребителските разходи за ноември и инфлацията. От страна на Европа предстои да излезе информация за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за държавите от еврозоната и Великобритания.

Още в понеделник властите в Китай публикуваха данни за състоянието на индустриалното производство през ноември. Според тях промишленото производство е нараснало през с 6,2% на годишна база през ноември в сравнение с отчетения ръст от 4,7% през октомври.

Потокът от икономически данни ще продължи и във вторник, когато се очаква Федералният резерв също да публикува информация за нивата на индустриалното производство в САЩ през ноември. Показателят отбеляза спад в три от последните четири месеца поради негативното влияние на търговската война и глобалното икономическо забавяне. Анализаторите сега очакват увеличение на измерителя в 0,8%.

Министерството на труда в САЩ ще публикува данни за разкритите нови работни места през октомври, които биха могли да покажат възстановяване от спада, отчетен през септември.

В петък американското Министерство на търговията ще публикува данни за нивото на потребителските разходи през ноември. Анализаторите очакват 0,4-процентов ръст спрямо предходния месец.

Търговското министерство също така ще публикува данни за ускорението на базовата инфлация през ноември, като се очаква показателят да е отчел повишение с 1,6% на годишна база.

Инвеститорският оптимизъм, стимулиран от облекчаването на напрежението в международната търговия, може да не трае особено дълго. Китайският посланик в Германия заплаши Берлин в събота с „отмъщение“, ако компанията Huawei Technologies Co. бъде изключена като доставчик на 5G безжично оборудване в страната. В изявлението си посланикът визираше налагане на мита от страна на властите в Поднебесната империя върху вноса на превозни средства, произведени в Германия. Напрежението между двете държави се появи, когато германски депутати внесоха за обсъждане законопроект, който ще наложи широка забрана за дейността на „неблагонадеждните“ 5G доставчици.

Във Великобритания новият стар премиер Борис Джонсън се готви да прекрои кабинета си, след като спечели голямо мнозинство на изборите миналата седмица. Британският министър-председател се намира в конфликт с първия министър на Шотландия Никола Стърджън относно бъдещето на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още