IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за безработицата – във фокуса на седмицата

Ще бъде оповестена информация и за бизнес активността в някои от най-големите икономики в световен мащаб

11:32 | 30.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Третият месец на 2020 г. приключва на фона на продължаващата борба с пандемията от  коронавирус. Блокадите в цяла Европа, а и не само, не намаляват и по всичко личи, че ще останат за дълго време. Все още се преценява къде се намират различните страни по кривата на математическите модели за заразата. През уикенда Испания отчете деня си с най-много смъртни случаи, а в Италия се наблюдаваха два последователни дневни спада в броя заразени.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко изостави предишната си цел да възстанови нормалния живот в страната до Великден, вслушвайки се в съветите на своите медицински съветници, някои от които предупредиха, че броят на починалите в САЩ може да бъде много значителен.

Тази седмица няма да е силно наситена на икономически данни. Във вторник се очаква официалният производствен индекс на Китай за март да покаже, че заводската активност се е възстановила на фона на силния тласък на правителството за възобновяване на работата.

В същия ден в Германия ще бъдат оповестени данните за безработицата през март. Това ще е първата голяма европейска държава, която ще публикува тази информация за месеца. Икономистите очакват броят на безработните да нарасне, повишавайки съответния коефициент от 5% до 5,1%. От своя страна властите на Великобритания ще оповестят данните за брутния вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие на миналата година, а Евростат, статистическата служба на ЕС, ще публикува информация за нивото на инфлацията през март в еврозоната и в ЕС.

В сряда проучването Танкан на корпоративните настроения през първото тримесечие на тази година, организирано то Централната банка на Япония, вероятно ще покаже въздействието на пандемията, въпреки че страната не беше толкова засегната от коронавируса, колкото съседите си Китай и Южна Корея.

В САЩ проучването на Института за управление на доставките през март ще предложи ранна картина за това как прекъсванията на веригите за доставки и затварянето на бизнеса влияят върху промишлената активност на страната. Ще бъдат публикувани и резултатите от изследването на заводската активност в Германия, Франция, общо за еврозоната, и за Великобритания през март.

В петък се очаква докладът за заетостта в САЩ през март да обхване само част от загубите на работни места, които започнаха да нарастват към края на месеца. Въпреки това анализаторите смятат, че за  първи път от 2010 г. насам работодателите са съкратили повече служители, отколкото са наели. През миналата седмица данните на министерството по труда показаха, че броят на американците, подали заявления за обезщетение за безработица, е нараснал до рекордните 3,28 милиона.

В последния ден от работната седмица ще бъдат публикувани и данните за активността в сектора на услугите през март в Германия, Великобритания и САЩ, както и информация за нивата на търговията на дребно в еврозоната през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още