IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията в САЩ от петък потопиха долара

В края на миналата седмица американската валута записа най-слабото си представяне от 10 месеца насам

11:06 | 17.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът поевтиня по време на търговията в петък, достигайки 10-месечно дъно. В основата на слабото представяне на щатската валута бяха данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ за месец юни. Индексът на потребителските цени за юни се повиши с 1.6% спрямо 1.9% предходния месец. Прогнозите на икономисти бяха за понижение в рамките на 1.7%. Продажбите на дребно отчетоха спад от 0.2% като очакванията тук бяха за повишение на месечна база с 0.1 на сто. В резултат долара отстъпи, записвайки най-слабото си представяне от 10 месеца насам. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути се понижи с малко над половин процент до 95.04 пункта.

Британският паунд и еврото бяха сред основните печеливши от слабостта на зелените пари. Британската валута успя да нарасне до 1.3078 долара за паунд. Еврото пък добави половин процент към стойността си като в края на деня се търгуваше на нива от 1.1452 долара за евро. Междувременно данните от последния доклад на CFTC показват, че нетните дълги позиции в единната европейска валута са се увеличили до най-високото си ниво за последните шест години. Късите позиции в японска йена пък са достигнали 13-месечен връх.

Доброто представяне при петрола в петък подкрепи канадския долар, ползващ се със статут на суровинна валута. Канадският долар поскъпна с 0.5 на сто, до 1.2659 като по този начин продължи със силното си представяне след повишението на основната лихва от страна на централната банка по-рано през седмицата.

Слабите данни за инфлацията в САЩ тласнаха златото нагоре. Спот цената на благородния метал нарасна с 0.95% до 1228.88 долара за тройунция. В същото време фючърсите със срок на доставка през месец август се повишиха с 10.52 долара или 0.86% до 1227.83 долара. Слабите инфлационни данни са добра новина за златото, тъй като това поставя под сериозно съмнение третото повишение на лихвите от страна на Федералния резерв, което се очаква за по-късно през годината. Ентусиазъм можеше да се види и при другите благородни метали. Фючърсите на среброто скочиха с процент и половина до 15.937 долара за тройунция, докато платината поскъпна с 1.76% до 923.10 долара.

Цената на петрола нарасна с един процент, достигайки 46.54 долара за барел. Сорт Брент се повиши с 49 цента или 1.01% до 48.91 долара. Основен двигател за доброто представяне на черното злато бяха добрите новини за петролните запаси в САЩ, които отчетоха седмичен спад от 7.6 млн. барела при предварителни прогнози за понижение от 200 000 барела. "Мисля, че основната причина за силното представяне на петрола през седмицата бяха данните за запасите в САЩ", коментира Стюарт Гликман, ръководител енергийни проучвания в CFRA Research. "Най-накрая видяхме спад на запасите под 500 млн. барела. По мое мнение това е важна психологическа бариера за петрола", допълни още Гликман. На седмична база черното злато поскъпна с 5.2%, докато сорт Брент приключи седмицата с ръст от 4.7%.

Водещите американски индекси записаха нови рекорди в края на седмицата, подкрепени от силните корпоративни данни за последното тримесечие на някои компании. JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo изненадаха приятно инвеститорите, след като публикуваните от тях финансови отчети за последното тримесечие показаха по-силни от очакваното резултати. Ник Райх, изпълнителен директор на Earnings Scout заяви, че "тези компании са показали 15% ръст на печалбата и 6.2% повишение при продажбите". В резултат Dow Jones достигна нов исторически връх, достигайки нивото от 21 637.74 пункта. Nasdaq нарасна с 0.61% до 6312.46 пункта, а S&P 500 отчете ръст от 11.44 пункта или 0.47 на сто до 2459.24.

Европейските индекси приключиха търговията със смесени резултати на фона на данните за търговския баланс на Еврозоната, както и на срещата на президентите Тръмп и Макрон по случай националния празник на Франция - Денят на Бастилията. За месец май търговският баланс на Еврозоната е нараснал до 21.4 млрд. евро спрямо 17.9 млрд. месец по-рано. Прогнозите на икономистите бяха за ръст до 21.5 млрд евро. Индексът Euro Stoxx 600 приключи търговията с леко повишение. FTSE 100 се покачи с 0.47% до 7378.39 пункта. На седмична база британския индекс остана без сериозна промяна. В същото време водещите индекси на Германия и Франция - DAX 30 и CAC 40 завършиха седмицата с около един процент ръст.

Понеделник е почивен ден в Япония поради националния празник в страната - Денят на военноморските сили. В 15.30 часа българско време пък ще бъдат публикувани данните за индекса на Фед за Ню Йорк за месец юли.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

След отрицателния CPI за САЩ, двойката поскъпна експоненциално и премина ключовата цена от 1.3050. Слабата инфлация вероятно ще тежи на щатския долар до края на месеца, но въпреки всичко е възможно да видим моментно покачване на USD спрямо кошницата.

GBP/JPY

Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 159.665.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.

EUR/CAD

Централната банка на Канада увеличи основния лихвен процент. Покачването на CAD през последните седмици в голяма степен успя да отчете предварително това действие на централната банка. Към момента не е добре да се продава двойката, нужна е корекция. Първата съпротива ще бъде около 1.46611. Ако цената я тества и видим обръщащи сигнали може да търсим краткосрочни продажби, но подобни сделки са рискови и обемите не трябва да са големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още