IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за промишлеността владеят вниманието на инвеститорите тази седмица

Очаква се също да бъдат започнати търговските преговори между ЕС и Великобритания и да се проведе ключовото гласуване по процедурата за импийчмънт на Тръмп

11:19 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Започва нова седмица на фона на продължаващите притеснение за разпространението на китайския коронавирус и влиянието му върху глобалната икономика. През изминалата седмица от Световната здравна организация обявиха заразата за глобална извънредна ситуация, след като се появи информация за разпространението на коронавируса в 18 страни извън Китай. Множество авиокомпании прекъснаха полетите си до Поднебесната империя, а голяма част от правителствата по света предупредиха гражданите си да се въздържат от пътувания до там. Междувременно, макар Brexit вече да е факт, истинските преговори между Обединеното кралство и ЕС едва сега започват. Ето какво ще движи пазарите през тази седмица:

Срив на китайските акции

Китайският индекс CSI 300 се понижи с 9%, след като търговията в Шанхай беше възобновена след честванията на китайската Нова година. Властите в Пекин разкриха редица мерки, насочени към ограничаване на въздействието от разпространяващия се коронавирус. От Китайската народна банка обещаха помощ за компаниите, засегнати от вируса, и добавиха 150 милиарда юана (21,7 милиарда долара) ликвидност в икономиката. Към момента броят на починалите от болестта в Китай е надхвърлил 360 души, като потвърдените случаи на заразени в страната са над 17 000.

Речта на Джонсън

Междувременно в Европа Борис Джонсън се подготвя за първата си реч за Brexit, откакто Великобритания напусна Европейския съюз през миналата седмица. Очаква се премиерът на Обединеното кралство да изрази пред бизнес лидерите и дипломатите готовността си да прекрати преговорите за бъдещи търговски отношения с ЕС, ако те не тръгнат в желаната от него посока. Тази сутрин паундът се понижи. Към 10:30 българско време британската валута се разменя за 1,19 евро.

Краят на сагата за импийчмънта на Тръмп

В понеделник сенаторите ще изслушат заключителни аргументи в процеса на импийчмънт срещу Доналд Тръмп. Следващите два дни ще се порведат дебати, преди да се състои окончателното гласуване.

Икономическите данни

В понеделник се очаква да излязат данни за производствената активност в САЩ и Европа, предлагайки ранен поглед върху това как икономиките са започнали 2020 г. Икономистите очакват глобалното производство да се стабилизира, тъй като търговското напрежение постепенно спада. Институтът за управление на доставките в САЩ прогнозира индексът на мениджърите по поръчките за сектора на промишлеността в страната да достигне 48,5 пункта през януари. От друга страна икономиите прогнозират промишленият PMI в Европа да се повиши до 47,5 пункта през януари от 46,2 пункта, отчетени през декември. Въпреки това изглежда, че и двата показателя ще останат под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

На 4-и февруари ще бъде проведено и първото заседание за новата година на Централната банка на Австралия. На срещата си през октомври 2019 г.. бордът на институцията взе решение да намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,75%.

В сряда от търговското министерство в САЩ ще публикуват данни за международната търговия на страната през декември. През ноември търговският дефицит на Щатите се сви с 8,2% на месечна база до 43,09 милиарда долара, отчитайки най-ниското си ниво от 2016 г. насам. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват търговският дефицит да се е увеличил до 48,4 милиарда долара през декември.

В четвъртък от Министерството на труда в САЩ ще публикуват данни за производителността през четвъртото тримесечие. През предходното тримесечие тя намаля със сезонно коригиран годишен темп от 0,2%.

В същия ден управителят на Европейската централна банка Кристина Лагард ще произнесе официална реч. Трейдърите наблюдават внимателно изказванията ѝ, тъй като те често се използват за получаване на индикации за бъдещата парична политика и лихвените промени. Нейните коментари могат да определят краткосрочна положителна или отрицателна тенденция.

От своя страна властите в Германия ще предоставят информация за нивата на новите поръчки в промишлеността. След като отчете спад от 1,3 % в края на миналата година, сега икономистите очакват показателят да се възстанови, регистрирайки ръст от 0,6%.

В петък ще бъде оповестена информация за търговските баланси на Германия и Китай в края на миналата година. 2019 г. се оказа трудна и за двете държави и сега инвеститорите се надяват на известно възстановяване в показателите им.

От своя страна бордът на Руската централна банка ще заседава относно нивото на основните лихвени проценти на институцията. Икономистите очакват краткосрочната референтна лихва да бъде намалена от 6,25% на 6,00%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още