IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деноминираният в паундове дълг нараства рекордно

Емитентите от развиващите се икономики са пласирали финансови инструменти на стойност 1,93 милиарда паунда от началото на тази година

20:28 | 21.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Американският долар все още е цар на валутните пазари, а еврото - негов основен конкурент, но британският паунд бързо се превръща във валута на финансиране за много кредитополучатели на развиващите се пазари.

Емитентите от развиващите се икономики са пласирали финансови инструменти на стойност 1,93 милиарда паунда (2,48 милиарда долара) от началото на тази година, сочат данни на Bloomberg. Това се равнява на 58% от рекордната годишна емисия на облигации, деноминирани в британската валута през 2007 г. Вб_я Вб_я

Изборът на правителство на мнозинството и излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31 януари сложиха край на четиригодишната несигурност, свързана с Brexit. Политическата стабилност поддържа паунда силен, докато ниските лихви и намаляващите разходи за хеджиране примамват кредитополучателите. За инвеститорите възможността да печелят между 60 и 235 базисни пункта над разходите за заеми в САЩ е основната атракция.

Свобода от долара

Кредитополучателите се стремят да диверсифицират източниците си на средства, за да защитят паричните потоци от резки валутни колебания, особено спрямо долара, и несигурността на паричната политика.

Паундът, от своя страна, предлага балансирана експозиция към евтини пари и относителна стабилност на валутния курс.

„Емитирането на активи, деноминирани в британската валута, е част от глобалната тенденция за диверсифициране на портфейлите“, казва Ричард Сегал, старши анализатор в Manulife Investment Management в Лондон. „От гледна точка на емитента доходността е намаляла, както в другите страни от Г-7, и това е възможност за разнообразяване на базата от инвеститори. Освен това общото ниво на несигурност в страната спадна след последните избори“, добави той.

Опортюнизъм

Колебанията на валутата не са единственото нещо, което притеснява емитентите. Американската политика по въпросите на външните работи и търговията ги излага на риск от санкции и други наказателни действия. Например, компаниите в Китай не само се сблъскват с тежестта на високите мита за износ в САЩ, но и трябва да се изправят пред опасенията относно достъпа до фондовите пазари, ако отношенията се влошат.

„Международната икономическа политика на САЩ играе важна роля за насърчаване на кредитополучателите да мислят опортюнистично", каза Сегал. „Емитентите от развиващите се пазари не могат да пренебрегнат бъдещия риск от санкции срещу правителствата или търговски войни, дори и да не изпитват непосредствен натиск“, каза още той.

По-евтино хеджиране

Откакто Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни 2016 г., кредитополучателите са установили, че разходите за хеджиране на пасивите им в паундове са се увеличили спрямо долара. Но тези разходи, измерени с валутни суапове, намаляват сега.

Въпреки че тази цена може да се колебае в бъдеще, желанието за намаляване на пасивите в долари и търсене на убежище от външнополитическите изненади на САЩ може да накара кредитополучателите от развиващите се пазари да визират паунда като рицар на бял кон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още