Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дигиталните валути няма да изместят доминиращия долар

Статутът на американската валута се подсилва от институциите, върховенството на закона и надеждната защита на инвеститорите

Дигиталните валути няма да изместят доминиращия долар

Снимка: Ройтерс

Глобалната дискусия за бъдещето на парите бе необратимо променена през шестте месеца, откакто Facebook обяви планове за дигитална валута. Въпреки че перспективите пред Libra избледняха, основните централни банки обмислят дали "публичните" цифрови валути са необходими за запълване на празнината при плащанията на дребно, пише за Financial Times Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ). 

Още по темата
Някои анализатори сочат, че добавянето на частни и подкрепени от централните банки дигитални валути би могло да осигури дългоочаквания, но все така непостижим шок, който най-накрая да лиши американския долар от десетилетната му доминация в световната търговия и финанси. Технологичният напредък би могъл да се превърне и в съставна част на „синтетична валута хегемон“ - цифрова кошница от резервни валути, както наскоро беше предложено от напускащия управител на Английската централна банка Марк Карни.

Макар това да са интригуващи възможности, в краткосрочен план те са невероятни. Подобренията в технологиите за разплащания може би са намалили разходите за преминаване от кешови към дигитални плащания, но има малко доказателства, че са направили много за намаляване на разходите при преминаване от една валута в друга. Тези разходи са непарични. Широко възприетите схващания за сигурността и стабилността на долара поддържат господстващата му роля в международната парична система от десетилетия.

Доларът има силна роля в търговското фактуриране - притежава пет пъти по-голям дял от този на САЩ в световната търговия, и в глобалното банкиране. Това е създало големи мрежови ефекти: колкото повече хората използват долара, толкова по-полезен става той за всички останали. Това бе затвърдено, след като развиващите се пазари, които разчитат в голяма степен на долара, увеличиха своя дял в световната икономическа активност. Техният дял в глобалния вътрешен продукт сега е 60 на сто.

Напредъкът в платежните технологии не третира фундаментални въпроси като това какво се изиксва от една глобална резервна валута. Да видим, например, еврото, което бе водещият претендент да замени долара през последните 20 години. Въздействието му върху доларовата доминация в най-добрия случай е скромно поради финансовата фрагментация в еврозоната, недостатъчното споделяне на фискалния риск и бавния напредък в управленската рамка на валутния съюз на ЕС. Несигурността относно дългосрочната стабилност на еврозоната не помага. Трудно е да си представим как технологиите биха решили тези проблеми.

Статутът на долара се подсилва от институциите, върховенството на закона и надеждната защита на инвеститорите, която САЩ се счита, че осигуряват. Просто по-голямото предлагане на алтернативни валути няма да е достатъчно, за да се преодолеят тези съображения. Китайските усилия за интернационализация на юана постигнаха само ограничен успех, въпреки регулаторната и ликвидна подкрепа чрез двустранни суопове с повече от 30 централни банки.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
2
 
2
 
11
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Бъдеще има и за долара и за биткойн и другите основни крипто и не крипто валути.
2
 
8
 
10
SS-23 до: фиг.1
преди 7 месеца
Нека бъдем точни - хората харесват хартиеният фиат, а не просто фиата, който има и електронен вариант! А харесват хартиения фиат, защото той дава , макар и относителна, но най-голяма степен на свобода - никой не може да ти го вземе, да го контролира и да ти го следи. Това и е ценното на "хартията" - "пипаш я" и я слагаш "в джоба" ... и си фрий!
Докато електронният фиат практически няма разлика с криптото, само дето не е качено "във веригата", но и тва ше напраят разбойницете, които искат да следят, контролират и управляват. така, че т.н. стейбъл койни няма да се радват на интерес, отстрана на Тълпата.
На второ място след хартиеният фиат, слагам децентрализираните криптоси, ккато и "анонимните", колкото и да е условно това понятие.
Всичко, извън това горе-посоченото - няма да е интересно за Тълпата, а за тези които искат да контролират - тва са всякакви "смарт"-контратни платформи и други хибридни "монетки", навързващи реалният свят с виртуалният. Т.е. даже и в крипто "света", за Тълпата ще е ценен еквивалента на хартиеният фиат, т.е. децентрализираните и анонимните монетки, като битконя не попада в тази графа. Рипъли, стелари и други тотал контролирани пиксели са обречени!
Така го виждам аз.
3
 
6
 
9
фиг.1 до: SS-23
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Като изключим едно пренебрежимо малцинство, хората ясно предпочитат фиатните пари, въпреки всичкото печатане и другите им недостатъци. Това се вижда дори и в крипто света, където стейбълкойните вече настигат по популярност независимите криптовалути като биткойна. Вече има как да си купиш хляб с "крипто". Просто липсва интерес.
5
 
7
 
8
преди 7 месеца
Опита за яхване на криптото от страна на "властта" ще доведе до загуба на интерес към нея от страна на тълпата. Ценното на криптото към момента (с изключение на рипъла, еос-а и др тотално централизирани "монетки") е това, че то е малко или много независимо и неуправляемо от никого. Т.е. Тълпата НЕ иска "централизация" и "управление".
От друга страна, т.н. "инвеститори", т.е. спекуланти се интересуват да имали "защита" на "инвестициите". То затова първо окошариха битият кон, като му пуснаха "фючерси", продавайки сноите очаквания за него го, без да са го купували!
От трета страна - никъде не можеш да купиш "хляб" с крипто, без то да бъде конвертирано във фиат или от купувача или от продавача.
Всичките тези три страни създават ситуацията, която се наблюдава в момента - крипотот е чист, спекулативен инструмент и нищо повече от това.
Държавно крипто, също няма да се приемет от Тълпата, защото ще е по-неизгодно от сегашният хартиен фиат, който е "по-независим" от държавна крипто.
Изобщо, цялата идея за уж създаването на битконя - независимост, децентрализамия и откъсване на баМките и Лихвата се оказва - ПЪЛНА ЛЪЖА!
4
 
8
 
7
фиг.1 до: cyclop
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Защо българската парична единица се нарича лев, след като у нас лъвове никога не е имало (освен в зоопарка), нито тези животни имат отношение към историята ни?

Още от Анализи
Психологията и ликвидността ще управляват пазарите