IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните валути няма да изместят доминиращия долар

Статутът на американската валута се подсилва от институциите, върховенството на закона и надеждната защита на инвеститорите

18:34 | 18.01.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалната дискусия за бъдещето на парите бе необратимо променена през шестте месеца, откакто Facebook обяви планове за дигитална валута. Въпреки че перспективите пред Libra избледняха, основните централни банки обмислят дали "публичните" цифрови валути са необходими за запълване на празнината при плащанията на дребно, пише за Financial Times Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ). 

Някои анализатори сочат, че добавянето на частни и подкрепени от централните банки дигитални валути би могло да осигури дългоочаквания, но все така непостижим шок, който най-накрая да лиши американския долар от десетилетната му доминация в световната търговия и финанси. Технологичният напредък би могъл да се превърне и в съставна част на „синтетична валута хегемон“ - цифрова кошница от резервни валути, както наскоро беше предложено от напускащия управител на Английската централна банка Марк Карни.

Макар това да са интригуващи възможности, в краткосрочен план те са невероятни. Подобренията в технологиите за разплащания може би са намалили разходите за преминаване от кешови към дигитални плащания, но има малко доказателства, че са направили много за намаляване на разходите при преминаване от една валута в друга. Тези разходи са непарични. Широко възприетите схващания за сигурността и стабилността на долара поддържат господстващата му роля в международната парична система от десетилетия.

Доларът има силна роля в търговското фактуриране - притежава пет пъти по-голям дял от този на САЩ в световната търговия, и в глобалното банкиране. Това е създало големи мрежови ефекти: колкото повече хората използват долара, толкова по-полезен става той за всички останали. Това бе затвърдено, след като развиващите се пазари, които разчитат в голяма степен на долара, увеличиха своя дял в световната икономическа активност. Техният дял в глобалния вътрешен продукт сега е 60 на сто.

Напредъкът в платежните технологии не третира фундаментални въпроси като това какво се изиксва от една глобална резервна валута. Да видим, например, еврото, което бе водещият претендент да замени долара през последните 20 години. Въздействието му върху доларовата доминация в най-добрия случай е скромно поради финансовата фрагментация в еврозоната, недостатъчното споделяне на фискалния риск и бавния напредък в управленската рамка на валутния съюз на ЕС. Несигурността относно дългосрочната стабилност на еврозоната не помага. Трудно е да си представим как технологиите биха решили тези проблеми.

Статутът на долара се подсилва от институциите, върховенството на закона и надеждната защита на инвеститорите, която САЩ се счита, че осигуряват. Просто по-голямото предлагане на алтернативни валути няма да е достатъчно, за да се преодолеят тези съображения. Китайските усилия за интернационализация на юана постигнаха само ограничен успех, въпреки регулаторната и ликвидна подкрепа чрез двустранни суопове с повече от 30 централни банки.

Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
Local_Person
преди 4 години
Бъдеще има и за долара и за биткойн и другите основни крипто и не крипто валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Нека бъдем точни - хората харесват хартиеният фиат, а не просто фиата, който има и електронен вариант! А харесват хартиения фиат, защото той дава , макар и относителна, но най-голяма степен на свобода - никой не може да ти го вземе, да го контролира и да ти го следи. Това и е ценното на "хартията" - "пипаш я" и я слагаш "в джоба" ... и си фрий!Докато електронният фиат практически няма разлика с криптото, само дето не е качено "във веригата", но и тва ше напраят разбойницете, които искат да следят, контролират и управляват. така, че т.н. стейбъл койни няма да се радват на интерес, отстрана на Тълпата.На второ място след хартиеният фиат, слагам децентрализираните криптоси, ккато и "анонимните", колкото и да е условно това понятие.Всичко, извън това горе-посоченото - няма да е интересно за Тълпата, а за тези които искат да контролират - тва са всякакви "смарт"-контратни платформи и други хибридни "монетки", навързващи реалният свят с виртуалният. Т.е. даже и в крипто "света", за Тълпата ще е ценен еквивалента на хартиеният фиат, т.е. децентрализираните и анонимните монетки, като битконя не попада в тази графа. Рипъли, стелари и други тотал контролирани пиксели са обречени!Така го виждам аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
Опита за яхване на криптото от страна на "властта" ще доведе до загуба на интерес към нея от страна на тълпата. Ценното на криптото към момента (с изключение на рипъла, еос-а и др тотално централизирани "монетки") е това, че то е малко или много независимо и неуправляемо от никого. Т.е. Тълпата НЕ иска "централизация" и "управление".От друга страна, т.н. "инвеститори", т.е. спекуланти се интересуват да имали "защита" на "инвестициите". То затова първо окошариха битият кон, като му пуснаха "фючерси", продавайки сноите очаквания за него го, без да са го купували!От трета страна - никъде не можеш да купиш "хляб" с крипто, без то да бъде конвертирано във фиат или от купувача или от продавача.Всичките тези три страни създават ситуацията, която се наблюдава в момента - крипотот е чист, спекулативен инструмент и нищо повече от това.Държавно крипто, също няма да се приемет от Тълпата, защото ще е по-неизгодно от сегашният хартиен фиат, който е "по-независим" от държавна крипто.Изобщо, цялата идея за уж създаването на битконя - независимост, децентрализамия и откъсване на баМките и Лихвата се оказва - ПЪЛНА ЛЪЖА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
cyclop
преди 4 години
Любопитно ми е защо 100% от илюстрациите с биткойн са със златна биткойн монетка. Не би ли трябвало да бъдат с компютърен чип, или поредица от код. Защо биткойн така настойчиво се пъне да се идентифицира с тази "реликва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 10
QuasiInvestor
преди 4 години
... брей, като някъв факт е това 'няма да изместят'.Да говорим отново след няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 27
Dr. Vatnikov
преди 4 години
А по въпроса, глобалната роля на долара може да бъде заменена само от...дигитален долар, ако правителството реши да го създаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 11
terziеv
преди 4 години
За кaкво върховенство на закона се бълнува? В САЩ абсолютно всички компании от първите 200 отделят милиарди за подкупи. Сорка, за "лобизъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 24
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ето ти си пример за съвестен служител, не спиш, няма събота, няма неделя, няма празници, ти си тук с твоите глупости и путюфилия! Еее, ако имаше и малко по-високо ай кю, щеше да си и по-добре възнаграден с копейки, ама сега, то не може всичко накуп, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
дядя Вова
преди 4 години
"Дигиталните валути няма да изместят доминиращия доларСтатутът на американската валута се подсилва от институциите, върховенството на закона и надеждната защита на инвеститорите"Оммммм...мммм.мм.ммм....мм.ммм.м.мм....м.....мОммммм...мммм.мм.ммм....мм.ммм.м.мм....м.....мОммммм...мммм.мм.ммм....мм.ммм.м.мм....м.....м...върховенството на закона....Оммммм...мммм.мм.ммм....мм.ммм.м.мм....м.....м
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още