Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Директор на ЕЦБ: Възможни са силно отрицателни лихви за цифровото евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да противодейства на високите запаси на дигиталното евро с висок отрицателен лихвен процент.

Директор на ЕЦБ: Възможни са силно отрицателни лихви за цифровото евро

Снимка: Unplash

„При финансова криза минус един процент, минус два процента може да не са достатъчни, за да се предотврати изтичането на капитали от банките", каза членът на Борда на директорите на ЕЦБ Фабио Панета в сряда по време на онлайн събитие, организирано от мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. Според Панета дигиталното евро може да бъде проектирано по такъв начин, че да се налага да се плаща висока наказателна лихва, ако инвентарът от него е твърде голям.

Още по темата

Централните банкери отдавна са загрижени за това какво би означавало въвеждането на цифрово евро за финансовия сектор. Един от рисковете е дестабилизацията на финансовата система, ако банките загубят огромни суми пари, защото хората превръщат все повече средства в цифрови активи в централната банка.

За да се противодейства на това, се обмисля да се разрешат запаси от дигитални евро до определена горна граница или да се изисква висока наказателна лихва над такава граница. Според Панета този лимит може да бъде около 3000 евро, каза той в интервю за списание Der Spiegel.

„Дигиталното евро ще има за цел да подкрепи цифровизацията, като същевременно продължава да дава на хората избор как да плащат и да гарантира, че плащанията им остават конкурентоспособни и сигурни. То ще бъде проектирано да бъде безопасно, без разходи, лесно достъпно и лесно за използване, като по този начин подкрепя финансовото приобщаване“, каза още той.

Според президента на ЕЦБ Кристин Лагард ще минат няколко години, преди да бъде достъпна сигурна цифрова версия на еврото.

„Трябва да сме стигнали този етап до следващите четири години", каза тя в сряда на онлайн събитие за списание The Economist. ЕЦБ разглежда колко време отне това на Китай, каза Лагард. ЕЦБ вероятно ще бъде по-бърза, тъй като кривата на обучение е по-кратка и цифровизацията е ускорена. Китай се разглежда като пионер в развитието на цифрови валути на централни банки. Мащабни тестове с цифрова версия на юана вече са стартирали в няколко големи града.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
дигиталното евро изглежда не си дава сметка колко нелепо изглежда спрямо биткойн и крипто света.
че и с отрицателна лихва хахаха :-D. така де, трябва да се издържа от нещо тая инфраструктура.. то да не е криптокойн да го изкопаш на някоя интернет нива..
така или иначе лихвата вече няма абсолютно нищо общо с пазар и финанси - остана само рекет в най-чист вид.
Играта приключва за ЦБтата и няколко поколения политици.
0
 
7
 
4
преди 2 месеца
нищо ние ше се запасим с нещо дет го има и на хартия, я китаец, я швейцарец или леФчета все още и тях ги има, да се надяяме за по дълго и така нататък ... :))
0
 
2
 
3
michaelis23 до: Mirilai-lai
преди 2 месеца
1
 
8
 
2
преди 2 месеца
ми то тогаз много привлекателно звучи.....
6
 
3
 
1
преди 2 месеца
Европейската централна банка (ЕЦБ) може да противодейства на високите запази....

Бойчееее, Бойче. Какви "запази".

Каквито ви запазите, такава ви и електрониката. И от к'ъф ви е това електронно евро? Без време в електронният концлагер ли да ни вкарате?

Още от Анализи
Новата прогноза за инфлацията на ЯЦБ ще е символично поражение за Курода