IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Даймън: Понижаването на лихвите има последици, които не можем да разберем

Даймън, главният изпълнителен директор на J. P. Morgan Chase, изрази съмнение, че понижаването на лихвените проценти ще спомогне за вдигане на икономическия растеж

22:39 | 22.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Джейми Даймън, главният изпълнителен директор на американския банков гигант J. P. Morgan Chase, изрази съмнение, че понижаването на лихвените проценти ще увеличи заемите и ще спомогне за вдигане на икономическия растеж.

„Мисля, че когато го направиха по-рано (понижаването на лихвените проценти – бел.ред), имаше схващане, че спасяваме Европейския съюз, паричния съюз, което е едно на ръка. Мисля, че като постоянна част от политиката, това е наистина лоша идея. Това има неблагоприятни последици, които ние не разбираме напълно “, каза той в понеделник.

Даймън се присъедини към редиците на все по-голям брой бизнес мениджъри и икономисти, които се обявяват против приемането на такава политика за дългосрочен период от време. От друга страна, все повече централни банки по света се опитват да увеличат икономическия растеж, като продължават да намаляват лихвените проценти. В някои държави дори се прилагат т.нар. отрицателни лихвени проценти.

"Ако искате да имате растеж, по-добре наистина помислете за различни политики, не само отрицателните проценти, но и разпределението на капитала и т.н.", добави Даймън.

През миналия месец Европейската централна банка изтласка лихвите по-дълбоко на отрицателна територия. Изглежда, че Централната банка на Япония също обмисля предприемането на подобен ход.

Такава политика има за цел да насърчи фирмите и домакинствата да заемат и харчат, което от своя страна би увеличило икономическата активност и растежа. Но отрицателните лихвени проценти са лоши за рентабилността на банките и биха могли да причинят нарастване на дълга до степен, която вреди на икономиката, предупреди Международният валутен фонд.

В своя октомврийски доклад за финансовата стабилност МВФ заяви, че нарастващите нива на дълга и отслабеният капацитет за обслужването му са повишили уязвимостта в корпоративния сектор в няколко икономики включително САЩ, Европа и Китай.

Очаква се лихвените проценти в най-големите икономики в света да останат ниски или отрицателни за дълго време.

МВФ заяви, че лихвите в еврозоната, Швейцария и Япония могат да останат на отрицателна територия в продължение на много години. В доклада на МВФ, публикуван през миналата седмица, е посочено, че в САЩ, където лихвените проценти все още са положителни, се очаква Федералният резерв да намали референтните лихви с още 45 базисни пункта тази година.

Даймън обаче каза, че нивото на лихвите не е най-притеснителното нещо сега. Вместо това, за най- голям риск в момента, той посочи падащото доверие на бизнеса, причинено от търговската война между САЩ и Китай и други геополитически събития .

„Мисля, че това е причинило забавянето“, каза той и добави: „Моето собствено мнение - и аз просто разглеждам възможностите и вероятностите - е, че това е забавяне, което не ни води по пътя към нулата“.

Даймън обясни, че големите икономики като САЩ, Европа, Китай, Япония и Индия все още се разрастват, въпреки че това се случва с по-бавни темпове и добави, че не забелязва фискално или парично затягане в страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Разбираш ги тия работи.Айде сега обясни, защо американците в Сирия освен, че бомбардираха своите складове с боеприпаси, бомбардираха и завод за цимент.На сирийците за възстановяване на сградният фонд няма да им трябва цимент?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
мдааа ... друго си е мега супер държавния компютъра създаден от ростех с процесори елбрус , на който математическите алгоритми на государствения математически факултет са показали , че след крахът на империалистиеския запад , циливилизацията ще възкръсне от рассия . оповестяването ще стане с традициония изстрел от новоремонтирания "аврора" ... и ядрената енергия няма да позволи да изгаснат лампите в рассия ... и новият равноправен православен свят ще възцари на цялото земно кълбо ... амин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
дядя Вова
преди 4 години
Дж. Даймън: Понижаването на лихвите има последици, които не можем да разберем Да се чете между редовете:Нашите математически модели, качени на нашите частни суперкомпютри дават прогноза:restart, overload, shut down // Последният да изгаси лампата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още