IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дневната валутна търговия продължава да е над 5 трлн. долара въпреки рисковете

Според доклад на BIS водещата търгувана валута продължава да е щатският долар, а на второ и трето място са паундът и юанът

17:31 | 01.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Валутният пазар доказва устойчивостта си на предизвикателства, вариращи от сриващи се печалби до скандали с фиксирани цени, сочи тригодишният докладна Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements, BIS).

Средната дневна търговия се е понижила до 5,1 трлн. долара през април от 5,4 трлн. долара през същия месец на 2013 г., съобщи BIS, цитирана от Bloomberg. Ако доларът не бе поскъпнал, този обем щеше да нарасне с около 4%, сочи докладът. Използването на суап сделки се е увеличило, задминавайки все повече спот търговията.

Размерът на спада на валутната търговия е потенциална изненада за индустрия, попарена от загубите от шокиращото решение на Швейцарската централна банка да сложи край на ограничението на обменния курс на франка спрямо еврото през миналата година, както и от обвиненията във валутни манипулации, които доведоха до глоби и наказания за над 10 млрд. долара.

Макар че отделни централни банки наскоро отчетоха възстановяване на търговията през шестте месеца до края на април, това идва след силен спад на дейността от 2014 г. насам.

Едно от най-добрите качества на валутния пазар е неговата способност постоянно да се адаптира и да се запазва релевантен в светлината на променящите се пазарни и регулаторни условия“, каза Дан Маркус, базиран в Лондон главен изпълнителен директор на платформата ParFX на Cie. Financiere Tradition, преди излизането на доклада.

Доларът продължава да води като най-търгувана валута в проучването и е страна в 88% от сделките, което е с 1 процентен пункт повече в сравнение с преди три години. Еврото остава на второ място, макар че делът му спада до 31%.

Големият победител е юанът, който е удвоил дела си на пазара до 4%. Това го прави осмата най-търгувана валута в света, измествайки мексиканското песо като водеща валута от развиващите се пазари. А с това и усилията на Китай да либерализира ползването ѝ най-накрая се оправдават.

Спот търговията с валута е намаляла с 19% до 1,7 трлн. долара дневно, което е първият ѝ спад от 2001 г. Използването на суап сделки, които позволяват на инвеститорите да заемат една валута от друга страна, докато в същото време заемат втора валута на трета страна, се е увеличило с 6% до 2,4 трлн. долара.

Търговската дейност се променя неравномерно в основните категории на валутните инструменти“, се посочва в доклада на BIS. “Обемите на спот сделки и валутни суапове – две от най-големите категории инструменти, се развиват в противоположни посоки“.

Състоянието на валутния пазар е от значение за всички – от централните банки до компаниите в глобалната икономика. Той е най-големият финансов пазар в света и е жизнено важен за гладкото движение на всички останали. А времената след последното проучване на BIS от 2013 г. са бурни, което показва и скокът на дневната търговия от 4 трлн. долара през 2010 г.

Малко преди публикуването на миналия доклад, както и през юли тази година, избухна скандал с валутни манипулации, като HSBC бе първата банка обвинена от САЩ. FX Concepts, преди най-големият валутен хедж фонд, пък обяви фалит през октомври 2013 г.

Заради загубите си през януари 2015 г. швейцарският франк е загубил пазарен дял, а паундът отчита ръст на търговията през април – два месеца преди вота около Brexit.

Други неочаквани събития, включително налагането на отрицателни лихвени проценти през януари от Японската централна банка и по-бавният темп на затягането на американската политика от Федералния резерв, също са накърнили печалбата на трейдърите.

Институционалните инвеститори, като застрахователни компании и пенсионни фондове, още повече са засилили активността си за разлика от хедж фондове и компании, търгуващи за собствена сметка, като по-големият им пазарен дял е подкрепен от по-широкото използване на суапове, казва BIS.

Географски погледнато топ центровете за търговия продължават да водят пред по-малките локации. Петте най-големи пазара – включително тези във Великобритания, САЩ и Сингапур, обхващат 77% от валутните сделки.

Проучването показва „продължаване на тенденцията към по-висока концентрация на валутна търговия в най-големите финансови центрове“, казва BIS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
увеличение на търговията друг път, последните 2 години е по-умряла от всякога. Търговията с валута е по-зле от търговията с грамофони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Можеш да ме поканиш на погребението на долара. Чакам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
мдааа ..... "на трето място юанът" .... а само преди 2 год беше на 6то място, ако продължават със същите темпове не е далече и първото място ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още