IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължава с възхода си срещу йената

Очакваното назначение на Джером Пауъл за председател на Фед не успя да натисне цената на златото

10:34 | 06.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Технологичният индекс в САЩ Nasdaq се представи най-добре в петък, отчитайки покачване от 0.7% до 6 764.44 пункта, с което отбеляза нов рекорд при своето затваряне. Основен принос имаха акциите на Apple, които отбелязаха рязък ръст, след като компанията обяви резултати над очакванията, а пазарната ѝ капитализация достигна почти 900 мрлд. долара. Анализаторите ревизираха очакванията за печалбите на компанията за следващата година, като прогнозите за маржа на печалба са значително повишени. Технологичният сектор беше водещ и в S&P 500, който също се изкачи до нов рекорд на 2 587.84 пункта, като най-много за това допринесе производителят на чипове Qualcomm, чиито акции се покачиха с 12% след обявеното придобиване на фирмата от Broadcom. Акциите на Apple бяха водещи и в Dow Jones, който се повиши с 22.93 пункта и също приключи сесията в петък на рекордно ниво от 23 539.19 пункта. С края на миналата седмица индексите Dow Jones и S&P 500 отчетоха 8 поредни седмици на зелена територия.

Очакванията на икономистите за добавени нови 300 000 работни места в САЩ през последния месец не се сбъднаха, а реалните данни показаха 261 0000 нови позиции. След началното разочарование от данните за заетостта доларът се възстанови, след като данните за фабричните поръчки и сектора на услугите надминаха очакванията. Индексът за активността в сектора на услугите е на най-високите си нива от 2005 г., показаха данните от петък, а поръчките за фабрични стоки растат за втори пореден месец. След публикуването на тези данни доларовият индекс се покачи до близо 4-месечен връх и достигна нива около 94.97 пункта. Зелените пари отбелязаха напредък срещу йената и срещу еврото. В ранните часове на понеделник доларът продължи с възхода си срещу йената, като дори беше достигнат връх при 114.73 йени, което се явява най-високото ниво от месец март насам.

Ценните метали се понижиха след порцията данни от петък, но очакваното назначение на Джером Пауъл за председател на Фед не успя да натисне цената на златото, тъй като то беше напълно очаквано. Но ако пазарите се усъмнят в агресивния подход на Пауъл към затягането на паричната политика през следващата година, може да видим сериозна подкрепа за златото, произтичаща от подобни съмнения. В петък спотовата цена на благородния метал се покачи след данните за новите работни места, но бързо обърна посоката си и в края на деня завърши със спад от 0.73% до 1 266.36 долара за тройунция. В рамките на сесията благородния метал достигна двуседмичен връх при 1 284.10 долара. Фючърсите с доставка през декември записаха дори по-колебливо представяне, понижавайки стойността си с 0.86% до 1 267.1 долара.

Цената на петрола се повиши в петък, доближавайки най-високите си нива за последните две години, подкрепена от растящото глобално търсене и подобряващият се пазарен изглед. В петък сортът Brent поскъпна с 1.55 долара и барел от него се търгуваше за 62.27 долара в края на деня. Поскъпване беше постигнато и при американския сорт WTI, който достигна цена от 55.64 долара. Сортът Brent е постигнал поскъпване с 2.8% за изминалата седмица, а барел от WTI е повишил цената си с 3.3%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

Тук има „поглъщаща“ свещ от петъчната сесия, като в нейния обхват влизат предишните осем дневни периода. Освен това, преди това видяхме и съобразяване на цената с пълзящата средна. Ценовото поведение ни показва най-вероятно падане, като първоначалната цел на движението е подкрепата на най-близките дъна, зоната около 0.7555.

GBP/JPY

В четвъртък анализът ни показа възможност за движение надолу, а впоследствие пазарът го потвърди, като направи рязко падане с пробив на пълзящата средна и затваряне под нея. В петък и днес през азиатската сесия виждаме корекция нагоре. Цената се върна за кратко над средната, но след силни продажби, сега отново е под нея и подсказва за къси позиции.

EUR/CAD

При EURCAD движението също се развива според очакванията, като отминалата седмична свещ затвори като „мечи“ пин бар, което още повече потвърждава идеята за поевтиняване. Важен момент ще бъде и евентуалният пробив на плъзгащата средна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още