IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се задържа близо до 32-месечно дъно

Спрямо йената щатската валута падна под 108 йени

11:48 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

По време на търговията в петък доларът продължи да се търгува в близост до 32-месечното дъно, което достигна малко по-рано. Изявленията на представители на Федералния резерв за бъдещата лихвена политика допълнително натежаха на щатската валута. По време на речта си в края на седмицата Уилям Дъдли, който е председател на Фед за Ню Йорк, заяви с по-слаба увереност, че Фед трябва да продължи с повишаването на основната лихва. Дъдли е един от яростните защитници на повишаването на лихвените нива, поради което несигурността, която той изразява, се тълкува като намаляващ шанс централната банка на САЩ да направи трето вдигане на лихвените нива тази година. В резултат доларът отстъпи до 10-месечно дъно спрямо йената, достигайки 107.33 йени за долар. На седмична база японската валута реализира повишение от 2.2% спрямо американските пари. Швейцарският франк нарасна с около половин процент до 0.9465. Йената и франка, които се ползват със статут на валути убежища, отчетоха сериозни повишения спрямо зелените пари на фона на напрежението на Корейския полуостров.

Доларовият индекс, измерващ представянето на долара спрямо кошницата от шест основни валути, се понижи с 0.2 на сто до 91.26 пункта. В същото време еврото достигна най-високото си ниво от януари 2016 г. от 1.2092 долара за евро. Единната валута обаче не успя да задържи позициите и завърши деня със скромен ръст от 0.07% до 1.2031.

Златото продължи с доброто си представяне след незадоволителните коментари от Фед. Спот цената на благородния метал нарасна с 0.15 на сто до 1 352.28 долара за тройунция. Металът приключи седмицата с ръст от 1.7%. Фючърсите със срок на доставка през декември нараснаха с 0.9% до 1 351.20 долара. Другите благородни метали записаха негативна сесия. Среброто спадна с 0.3 на сто до 18.02 долара за тройунция, след като по-рано през деня успя да поскъпне до 18.21 - най-високото ниво от месец април насам. Металът приключи седмицата с понижение от 2.1%. Платината пък се понижи с 0.88%, достигайки 1 006.60 долара. По-рано през търговската сесия благородния метал докосна най-високото си ниво от март при 1 022.70.

Петролът реализира спад в края на миналата седмица след новините за продължаващото възстановяване на петролните рафинерии в САЩ. Очакванията за големи щети от урагана Ирма, който удари Флорида в събота, също притиснаха черното злато. Американският лек суров петрол спадна с повече от 3%, достигайки нива от 47.48 долара за барел. Сорт Брент отчете по-малък спад от 1.34%, приключвайки деня на нива от 53.76 долара. "Ураганите могат да имат трайно въздействие върху петрола и петролните рафинерии", коментира Ойген Вайнберг, който е ръководител пазарни проучвания в Commerzbank. "Влиянието на природните сили върху петролното производство в САЩ не бива да се надценява, както не трябва да се подценява въздействието им върху търсенето на петролни продукти", допълни той.

Уолстрийт приключи седмицата на отрицателна територия поради опасенията на инвеститорите, свързани с ефектите от урагана Ирма. Dow Jones завърши седмицата със спад от 189.77 пункта. S&P 500 се понижи с 0.61%, докато технологичния индекс Nasdaq затвори с понижение от 1.77%. В петък водещите индекси имаха смесено представяне, след като Dow Jones реализира минимален ръст от 0.07 на сто, а S&P 500 и Nasdaq приключиха сесията на негативна територия. При акциите най-слаби резултати имаха компаниите от застрахователния сектор, които бяха притиснати от непредсказуемостта на щетите, които ще донесе урагана Ирма във Флорида. XL Group и RenaissanceRe завършиха седмицата със спад от 4.95% и 6.35%, въпреки че на дневна база двете компании нараснаха съответно с 5.8% и 4.13%.

В Европа водещите индекси също имаха смесено представяне. Общоевропейският Euro Stoxx 600 приключи сесията с повишение от 0.15%. На зелена територия бе и германският Dax 30, който реализира минимално покачване от 0.07% до 12 303.98 пункта. FTSE 100 и CAC 40 спаднаха съответно с 0.26% и 0.02%. С най-слаб резултат бяха компаниите от енергийния сектор, който отчете понижение от 1.77%. Книжата на Anglo American, BHP Billiton и Antofagasta загубиха над 3% от стойността си, притиснати от слабите резултати при петрола. Междувременно акциите на Greene King завършиха деня със срив от 15.7%, след като от компанията публикуваха данни, показващи спад в продажбите за седмицата до 3 септември. От компанията заявиха, че очакват потребителското доверие да остане на ниски нива в краткосрочен период.

В 15.15 часа ще бъде обявена информацията за началното жилищно строителство в Канада. Очакванията за месец август са за спад до 216 000 жилища спрямо 222 300 месец по рано. Индикаторът отчита изменението в новопостроените жилища в страната на месечна база.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

В петък публикувахме очакването ни за покачване при GBP/NZD:

“След рязко поевтиняване през тази седмица двойката тества подкрепата около кръглата цена 1.7900. Предвид движението и пропорцията на ценовото движение, очакваме краткосрочно покачване. Следващата седмица ще търсим дълги позиции, но за целта е необходимо да видим някаква консолидация около подкрепата. Търговията ще се осъществи и ще лежи изцяло на технически анализ, поради това е препоръчително да рискуваме по-малко от стандартното. Ще следим двойката отблизо и ще допълним коментара в последствие.”

За съжаление покачването се получи след V – образен отскок още в същия ден, предположението ни за покачване беше правилно, но цената не ни даде шанс да търгуваме.

EUR/GBP

На 18 август публикувахме следния коментар:

„Валутната двойка се намира в зона на съпротива, чийто връх беше формиран месец септември миналата година. За последните три месеца еврото е прекупено и очакваме корекция“.

На 31 допълнихме:

„Изглежда корекцията започва. Възможно е първо да видим колебание в диапазона около локалния максимум и текущата цена, но продажбите ще са приоритет, ако общата икономическа и политическа ситуация остане без промяна.“

Поевтиняването се случи според очакванията ни и успяхме да извлечем положителен резултат. Задържането на късите позиции, отворени в предела на корекцията около 31 август не е уместно да се държат отворени продължително време. Съветваме всеки, който се е възползвал от предложението ни за „шорт“ да затвори днес цялата експозиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още