IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се завръща към печалбите в началото на новата седмица

Изнесените в петък редица макроикономически данни не дадоха по-голяма яснота на инвеститорите за това дали Фед ще повиши лихвите през септември

12:01 | 17.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се завръща към печалбите в началото на новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна първия ден от новата седмица с минимални печалби на фона на надеждите, че Федералният резерв ще повиши лихвите през септември. В същото време йената не реагира на новината, че икономиката на Япония се е свила през второто тримесечие на годината.

Доларът поскъпна минимално спрямо кошница от 6 основни валути, правейки опит да възстанови позициите си след загубите, които понесе от изненадващото девалвиране на китайския юан през изминалата седмица. Ходът на китайската банка създаде опасения, че по-евтиния юан ще навреди на растежа на американската икономика и ще затрудни плановете на Фед за повишение на лихвите.

Китайският юан претърпя минимални загуби в понеделник, след като китайската централна банка определи референтния му курс за деня да бъде малко над този от петък. По този начин централните банкери правят опит да успокоят пазара и да покажат, че нямат намерение да прибягват до по-сериозна девалвация на валутата си.

В същото време изнесените в петък редица макроикономически данни не дадоха по-голяма яснота на инвеститорите за това дали Фед ще повиши лихвите през септември. Индексът на производствените цени се повиши за 3-ти пореден месец, докато индустриалното производство отчете най-силното си повишение от 8 месеца насам. Оптимизмът на инвеститорите от тези положителни новини до голяма степен беше потушен, след като докладът за прогнозното потребителско доведе на Мичиганския Университет се понижи изненадващо през август.

Японската йена остана без съществена промяна в стойността си, след като изнесен по-рано днес доклад показа, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил до 1,6% на годишна база, разминавайки се с прогнозите на специалистите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още