IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът ще е силен в епохата на новата монетарна политика

Йената е валутата, която е най-силно застрашена от промените на монетарната политика, докато доларът остава най-устойчив, коментира валутният директор на UBS

10:03 | 26.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ерата на независимите централни банки, чиято единствена цел е ценовата стабилност, е към своя край. Този вододел в монетарната политика вероятно ще се окаже повратен за валутните пазари като цяло, пише Мансур Мохиудин, директор на отдела за валутни стратегии на UBS, в коментар за Financial Times.

През последните две десетилетия една след друга централните банки фокусираха монетарната си политика върху ценовата стабилност, поставяйки си инфлационни цели. Това беше отговор на неприемливо високите инфлационни нива от 70-те и 80-те години. Федералният резерв (Фед) и Японската централна банка (ЯЦБ) бяха последните, които формално заложиха подобен праг. В началото на 2012 г. обаче и двете институции се присъединиха към останалите.

През последните няколко месеца обаче централните банкери започнаха да разширяват хоризонта на политиката си. Това не е изненадващо. В крайна сметка от началото на финансовата криза през 2007 г. изминаха 5 години. През това време краткосрочните лихвени проценти в повечето основни икономики бяха понижени до нула, а централните банки предприеха операции по вливане на ликвидност.

Икономическият растеж остава анемичен, безработицата - упорито висока, а инфлацията все още е ниска. Това кара централните банкери да погледнат отвъд заложените инфлационни прагове.

В тази нова ера на неортодоксално централно банкиране Фед обяви, че ще задържи лихвените си проценти, докато безработицата не се понижи „поне“ до 6,5%. В допълнение новият управител на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни предложи централните банки да си поставят за цел постигането на номинален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), а не единствено стабилността на потребителските цени.

Всъщност централните банки на развитите страни наистина могат да си позволят да възстановят растежа дори, ако инфлацията е временно над заложената. 

Нещо повече, новото правителство в Токио оказва натиск върху Японската централна банка (ЯЦБ) да предприеме „неограничено“ разхлабване на монетарната си политика, за да се справи с дефлацията. Това може да доведе до решение, при което новият управител на банката формално да сложи таван на курса на йената, когато сегашният управител Масааки Ширакава се пенсионира през април.

Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
FNM
преди 11 години
Празни приказки! Последните години се начетохме на подобни витиевати анализи от подобни скъпоплатени и амбициозни, но доказано некадърни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Без изчистване на дълговия товар всичко е само приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
lozkhris
преди 11 години
Всичко може да се оправи, ако публично се разстрелят Бернанке,Розенгрен, Буш и некой и друг взвод евреи от Уол Стрийт. Звучи расистко, но всъщност си е баш разумно. Ако заедно с това се пребият Меркел и блюдолизците и, току-виж Светът започнал да се пооправя. Ако печатането на пари създаваше работни места, Зимбабве щеше да е икономика Но.1 Но и Европа си е за бой защото беше длъжна да прави това, което правят и другите. Дори и без реално и голямо печатане, риториката трябваше още от самото начало да е гресивна и да се даде ясно да се разбере, че няма да се позволи повишаване на еврото.Само че не това искат еврейчетата от др страна на Океана, нито старухата Меркел...И резултатът е нереално силно евро, бензин по 3.50 евра в някой страни,стагнирни икономики и безработица от 26%.И изпаднала в логорея политическа класа, която безспир повтаря "финансова консолидация" сякаш това е мантра, която ще реши всички проблеми с един замахТъжно, тъпо и нереално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Още преди войната в Ирак, там печатаха $ като топъл хляб и ги кръщаха САДАМКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Защо наказваме фалшификаторите на пари? Защото ако не ги наказвахме би трябвало да ги награждаваме - те вършат работата на държавата да пуска пари в обращение. Но ние ги наказваме, защото ако парите се пускат безконтролно ще настъпи финансова нестабилност. В момента държавите вършат работата на фалшификаторите - печатат истински фалшиви пари. При това в огромни количества. Какъв резултат можем да очакваме? Резултатът е повече от ясен, примери в историята има достатъчно. Но опитите продъпжават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Човека е взел хонорар само за превод най-вероятно. Как може единствената произвеждаща и значеща нещо нация да е наи-прецакана - именно японците. Щатите добре го наредиха, унищожиха им армията. Това което САЩ правят е не само валутна, но икономическа война, ако аз бях Японец и имах армия, щеше да е и физическа такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
ChromaX
преди 11 години
Георги ти преводач ли си или журналист? Това заглавие твое ли е или са коледни пожелания от директора на UBS? Повтаряш пропагандата, но тук има един "огромен" проблем: Няма как при нулев лихвен процент и лесно кредитиране да имаме силен долар или каквато или да е друга валута! Новата епоха на печатане като за последно не е толкова "нова" и навсякъде се е провалила без изключения от Рим до Ваймарска република , България, Аржентина.. примери за успешно печатане няма... А какво да кажа за следното изречение "Все пак, на по-късен етап, с възстановяването на растежа, капиталовите потоци и валутите вероятно ще укрепнат." - отново те питам ти журналист ли си или разказвач на приказки? Значи с този "растеж" генериран от печатане "валутите вероятно ще укрепнат" , това е пълна безмислица. Хюстън имаме ли връзка или поне икономическо образование, или недай си боже самостоятелна критическа мисъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още