Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ЕЦБ не бива да се тревожи толкова много за поскъпващото евро

Според Даниел Мос от Bloomberg институцията във Франкфурт има ограничена способност сама по себе си да влияе на цялостната динамика на валутните пазари

ЕЦБ не бива да се тревожи толкова много за поскъпващото евро

Снимка: Архив Ройтерс

Европа се връща обратно в играта и глобалната икономика подкрепя този процес. Европейската централна банка (ЕЦБ) не бива да се притеснява прекалено много дали действията ѝ ще навредят на еврото, коментира Даниел Мос в материал за Bloomberg.

В крайна сметка 12-процентовото поскъпване на единната валута спрямо долара от началото на тази година отразява до голяма степен положителните развития в региона: експанзията се ускорява, като Германия, Франция и Италия отчитат стабилни ръстове на БВП. Освен това трудовият пазар продължава да се възстановява.

Инфлацията, макар и далеч от целевото ниво от малко под 2%, бавно набира сила, а дефлацията вече не представлява заплаха.

Всичко това означава, че ЕЦБ вероятно ще започне да ограничава стимулите. Регулаторът трябва да продължи по този път и не бива да се притеснява прекалено много за еврото, смята Даниел Мос. По думите му трябва да помним, че институцията във Франкфурт има ограничена способност сама по себе си да влияе на цялостната динамика на валутните пазари.

Освен това поскъпването на еврото е обратната страна на слабостта на долара. ЕЦБ не може да контролира това и не бива и да се опитва. Отслабването на щатската валута може да се припише отчасти на избледняващата надежда, че президентът на САЩ Доналд Тръмп действително ще обещанията си, сред които данъчни понижения и инфраструктурни разходи. 

Още по темата

По-евтинят долар отразява и нарастващия скептицизъм, че Федералния резерв на САЩ ще осъществи плана си за три повишения на лихвите тази година. Не се очаква да има затягане на паричната политика преди декември, но колкото повече инфлацията отслабва, толкова повече стават призивите за по-плавно повишение на лихвите.

Защо е целият този стрес около еврото? Стенограмата от последното заседание на ЕЦБ, публикувана в четвъртък миналата седмица, показа, че сред икономистите има опасения, че прекалено много поскъпване на еврото не е на хубаво.

В най-прекия смисъл протоколът изглежда имаше за цел да се опровергае схващането, че Драги е звучал прекалено спокоен за еврото в публичните си изказвания. Що се отнася до идеята, че по-силен обменен курс работи срещу инфлацията, някои икономисти в регулатора искат да дадат на цените достатъчно пространство да се придвижат към таргета.

В ЕЦБ има различни мнения за това как и колко бързо трябва да се спрат количествените облекчения – програмата за изкупуване на облигации, която държеше лихвите много ниски. Според сегашния план месечните покупки на облигации на стойност 60 млрд. евро трябва да приключат в края на декември.

Тъй като възстановяването в Европа изглежда с всеки месец става все по-силно, е трудно да се оправдае продължаване на програмата със същия темп. Това повдига въпроса как ЕЦБ може да управлява излизането от програмата за стимули и същевременно да не увеличи неоправдано факторите, които водят до поскъпване на еврото?

Единият начин е да избегне подхода на Фед при предишния му управител Бен Бернанке. Той включваше свиване на облекченията, като тези съкращения се правеха с предвидим темп, докато краят се виждаше ясно.

Марио Драги би могъл да продължи плана след декември с по-малко количество облигации и да го преразглежда, подчертавайки, че може да разшири програмата, ако е необходимо. Освен това може да направи разграничение между изкупуването на облигации и депозитната лихва, която беше понижена под нулата.

Каквото и да избере, ЕЦБ трябва да аплодира икономическото възстановяване в региона, колкото и непълно да е то. Това означава да свие подкрепата, която експанзията изисква.

Драги и колегите му трябва да процедират както преценят и да не се тревожат много за еврото, смята Даниел Мос. То е тяхната валута, но те не винаги я контролират.

Още по темата вижте тук!

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Срив въпреки интервенцията: лирата не се подчинява на паричната политика на Турция