IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат потвърди най-слабия от 7 години растеж за еврозоната

С годишен растеж на БВП от 3,1% на годишна база България е на осмо място в ЕС

15:22 | 10.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пешеходец с предпазна маска за лице се разхожда в бизнес района на Париж, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</p>

Пешеходец с предпазна маска за лице се разхожда в бизнес района на Париж, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Икономическият растеж в еврозоната и в рамките на целия ЕС се забави очаквано през четвъртото тримесечие на изминалата година, показва последната оценка на статистическото бюро Евростат. Въпреки че икономическото разширяване в България също отслабва, то остава едно от сравнително добрите в рамките на ЕС. Европейската статистика отчете и сравнително позитивно нарастване на европейската трудова заетост в края на 2019 година.



Според Еростат комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни членки на еврозоната се е увеличил с едва 0,1% през четвъртото тримесечие на миналата година след повишение с 0,3% три месеца по-рано. По този начин бе потвърдена предишната оценка на Евростат. Това е най-слабият ръст от началото на 2013 г.

Негативно влияние върху икономическото представяне на еврозоната оказа свиването на БВП на Франция с 0,1% и на Италия с 0,3 на сто, докато германската икономика отчете стагнация в края на изминалата година.  Четвъртата и петата по големина икономики - Испания и Холандия, пък отчитат разширяване съответно с 0,5% и с 0,4%.

На годишна база БВП в еврозоната нарасна през последните три месеца на 2019 г. с 1,0% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за повишение с 0,9%) след растеж с 1,3% през третото тримесечие.

Икономиката на ЕС

Евростат представи и данни, потвърждаващи отслабване на икономическия растеж и в рамките на целия ЕС в края на 2019 г. БВП на 27-те страни членки ЕС (изключвайки Великобритания) нарасна през четвъртото тримесечие с 0,2% след повишение с 0,4% през третото тримесечие, докато растежът на годишна база се забави до 1,2% от 1,6% през периода юни-септември 2019-а година.

За цялата изминала година икономиката на еврозоната нарасна с 1,2 на сто, а на 27-те членки на ЕС - с 1,5 на сто.

България се нарежда на осмо място в ЕС с растеж на БВП на тримесечна база от 0,8% в края на миналата година. Най-силен икономически растеж от 1,8% е отчетен в Ирландия, следвана от Малта (1,7%) и Румъния (1,5%). На другия полюс се нареждат Финландия и Гърция (понижения и при двете с 0,7%), Италия (-0,3%), Франция (-0,1%) и Германия (0,0%).

С растеж на БВП от 3,1% на годишна база България също е изправена от седем страни, като най-силна икономическа експанзия отбелязва Ирландия (скок на БВП с 6,3%), следваната от Унгария (+4,6%), Малта (+4,3%), Румъния (+4,2%), Естония (+3,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 4 години
Разбира се. Коригираме и благодарим за забележката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
cymru
преди 4 години
Годишният разтеж на България YoY е 3,4%, това 3,1 % дето сте го цитирали е Q4oQ4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още