Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Eвтиният долар прави живота по-лесен за почти всички

По-слабата американска валута обаче не е дългосрочен отговор на опасенията за глобалния растеж

Eвтиният долар прави живота по-лесен за почти всички

Снимка: Ройтерс

Седмица след знаменателната среща на Федералния резерв, която очерта пътя за неколкократни понижения на основната лихва, започвайки може би още следващия месец, пазарите все още реагират на всяка дума на ръководителите на Фед.

Това помогна на доходността по базовите 10-годишни американски ДЦК да спадне под психологическата граница от 2%. Акциите пък се понижиха, след като инвеститорите започнаха да осъзнават, че едно намаление на лихвите би било в резултат от рязък спад на икономическата активност.

Най-важният пазар обаче е валутният, след като доларът държи ключа към преминаването през множеството политически и икономически рискове до края на годината, пише Джон Отърс за Bloomberg.

След срещата на Фед доларът поевтиня спрямо еврото. След изказването на президента на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, че се съмнява, че е нужно понижение на основната лихва от 0,50 процентни пункта (което очевидно е калкулирано от пазара), а по-скоро от 0,25 пункта, доларът поскъпна, но бързо загуби спечеленото, след като ръководителят на Федералния резерв Джером Пауъл коментира, че растежът е разочароващ.

Продължаващият спад в доходността на американските ДЦК намали стимулите за поскъпване на долара, след като сви спреда им спрямо европейските облигации.

Цената на златото сочи, че има натиск за поевтиняване на долара. За разлика от други периоди на понижение на лихвите в САЩ, този е съпътстван от растящо търсене на злато, което поскъпна до 6-годишен връх.

Изследване на BCA Research подчертава важността на съотношението между цените на облигациите и златото, което вещае допълнително обезценяване на долара.

Златото продължава да се представя по-добре от ДЦК, което е заплашителен знак за долара. Причината е проста – инвеститорите се притесняват за двойния дефицит в САЩ и ще се насочат към златото за сметка на долара.

Всичко това е от значение, защото евтиният долар прави живота по-лесен за почти всички. Президентът Доналд Тръмп, все още атакуващ председателя на Фед Пауъл по безпрецедентен начин, иска по-слаб долар, за да намали търговския дефицит. Китай също иска по-слаб долар, защото по-лесно ще устои на призивите за девалвация на собствената си валута.

По-слабият долар намалява натиска върху развиващите се икономики, особено Турция и Аржентина, които имат големи доларови заеми, които трябва да бъдат изплащани.

Износителите от еврозоната могат да имат известни проблеми с по-силното евро, но по-слабият долар стимулира американските инвеститори да влагат повече в европейските компании и по този начин да подкрепят цените на акциите им.

Най-важният индикатор за Тръмп е борсата в САЩ. По време на десетилетието след кризата всички слаби периоди за нея дойдоха по при силен долар. Когато доларът бе отслабен или стабилен индексът на големите компании S&P 500 се повишаваше.

В дългосрочен план доларът не може да се обезценява безкрайно. Долар, който постоянно отслабва, би означавал по-висока инфлация и по-високи лихви, като това вероятно би се случило само в резултат на сериозен икономически спад.

По-слабият долар не е дългосрочен отговор на опасенията за глобалния растеж, но може да направи много по-лесно игнорирането им през следващите няколко месеца, осигурявайки един последен изблик на бичия пазар в САЩ.

Ако обаче подемът е базиран основно на спадащата валута, то би трябвало да има по-добри алтернативи. Златото би било директен начин за извличане на печалба от слабия долар. При тези обстоятелства дълго страдащите европейски и развиващи се пазари на акции също би трябвало да победят американските.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Магдалена Иванова
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Евтиният долар е много добре за развиващите се икономики, защото дълговете им са деномирани в долари. В момента, в който доларът поскъпне същите гълтат жестоко вода.
6
 
32
 
4
преди 3 седмици
Евтиният долар прави живота на банкстери, цоциалисти, спекуланти и богаташи лесен т.е нито една от горните групи няма намерение да връща кредитите, които са взели и разчитат на инфлация, за да плащат дълговете. Но това са не повече от 2% от хората, а за останалите 98% положението е обратното и скъпия долар им помага да живеят нормално. Как може да искаш евтин долар при положение, че заплатата ти не е мръднала от 10+ години в САЩ, а инфлацията не е спряла да тупа брашняния чувал за този период. Евтиният долар съсипва средната класа и ги превръща в работещи бедни. А тази глупост стимулиране на потреблението с евтин кредит ми писна да я опровергавам.
5
 
5
 
3
Pyramid до: Pyramid
преди 3 седмици
...или износ?
- Проблемът -същия.
6
 
4
 
2
преди 3 седмици
Иска още внос от Китай, ама си осра пътя...
2
 
23
 
1
преди 3 седмици
"Eвтиният долар прави живота по-лесен за почти всички."
Но най-вече за Тръмп. Защото би компенсирал загубите му от търговските войни.

Още от Анализи
Централните банки трябва да емитират свои дигитални валути