Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед, ЕЦБ, ЯЦБ... Какво да чакаме от централните банки догодина?

Тя може да е по-спокойна за паричната политика от изминаващите 12 месеца, твърдят от Boomberg Elconomics

Фед, ЕЦБ, ЯЦБ... Какво да чакаме от централните банки догодина?

Снимка: Ройтерс

През тази година централните банки намалиха лихвите, за да се справят със забавянето в икономиката, предизвикано от търговската война и последващия спад в производството.

Някои от финансовите институции, като Федералния резерв, увеличиха лихвите през миналата година, създавайки си възможности за разхлабване на фона на най-слабия растеж след финансовата криза. Но други, като Европейската централна банка, се озоваха в по-трудна позиция и трябваше да пратят лихвите на отрицателна територия, пише в свой анализ Bloomberg.

Още по темата

2020 г. обаче може да е по-спокойна за паричната политика. Фискалните стимули на места могат да подкрепят икономиката, а перспективите за растеж изглеждат малко по-добри.

Но докато големите централни банки са в позиция на задържане на паричната политика, то други, особено на развиващите се пазари, се предвижда отново да понижат основните си лихви.

Ето какво показва анализът на Boomberg Elconomics за някои от най-големите и важни централни банки.

Федерален резерв на САЩ

Лихва по федералните фондове (горна граница): 1,75%

Прогноза за края на 2020 г.: 1,75%

Управителят на Фед Джером Паулъл не остави никакво съмнение, че лихвените проценти ще продължат да се задържат на досегашните си нива, като каза на 11 декември, че настоящата позиция „вероятно ще остане подходяща“, освен ако благоприятната перспектива на Фед за икономиката не претърпи съществена преоценка.

Напрежението на паричните пазари обаче тласна централната банка на САЩ към покупки на държавни ценни книжа. Някои инвеститори твърдят, че ще е необходимо да се разшири обхватът на тези покупки до краткосрочни ценни книжа. Пауъл обаче заяви, че от банката не са готови да предприемат подобна стъпка, но ще направят това, ако е необходимо.

Европейска централна банка

Депозитна ставка: -0.5%

Прогноза за края на 2020 г.: -0.5%

ЕЦБ обеща отново да засили стимулите, ако е необходимо, но официални представители на банката обявиха публично, че предпочитат пауза, след като през септември Марио Драги обяви спорния пакет за подпомагане на забавящата се икономика в еврозоната.

Банкерите все повече обръщат внимание на пагубните странични ефекти от отрицателната лихва, сред които и рискове за финансовата стабилност като цяло. Дори и новият управител на ЕЦБ Кристин Лагарад обеща да включи отрицателните лихви в първия стратегически преглед на паричната политика от 2003 г. насам.

Икономистите и инвеститорите очакват лихвите да се задържат на сегашното си ниво, а количествените улеснения да продължат през цялата 2020 г. и след това. Но централната банка все още може да бъде подложена на изпитания, ако икономиката залитне в посока надолу заради несигурността на търговския фронт, срива или прехвърляне на спада в производството към сектора на услугите.

Японска централна банка

Основна краткосрочна лихва: -0.1%

Прогноза за края на 2020 г.: - 0.1%

Перспективите пред Японската централна банка за 2020 г. изглеждат малко по-добри след обявяването на пакет от правителствени стимули за подкрепа на растежа и някои сигнали за подобряване на световната икономика. Това ще позволи на банката да задържи лихвите си без промяна за сега.

Основният лихвен процент в Япония вече е на отрицателна територия, а активите в баланса на централната банка са на по-голяма стойност от икономиката на страната. Всичко това е спънка към последващо движение в посока надолу въпреки насоките от страна на банката за облекчване на паричната политика.

Все пак гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода внимателно ще следи развитието на търговските преговори между САЩ и Китай, и ефектът върху икономиката от увеличението на данъка върху продажбите през есента.

Английска централна банка

Основен лихвен процент: 0.75%

Прогноза за края на 2020 г.: 0,75%

Английската централна банка най-накрая ще се сдобие с нов управител през 2020 г., слагайки край на търсенето на наследник на Марк Карни.

Решителната победа на Борис Джонсън на изборите през декември разчисти пътя на правителството му да изведе страната от Европейския съюз на 31 януари, както и на Андрю Бейли да заеме позицията на управител на АЦБ. Бейли, който стартира на 16 март, ще трябва да се справи с глобалното забавяне и постоянния недостиг на инвестиции. Най-притеснителното е, че вече ще наближи друг срок, свързан с Brexit - Великобритания трябва да осигури търговска сделка с ЕС до края на следващата година, освен ако Джонсън не поиска удължаване.

Всички погледи ще са насочени към това как развитието на Brexit ще променя картината.

 Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Това е най-смешната прогноза.
Тез, евреите де, си мислът, че само ше изкупуват активи, пазара им ше се разширяна и ше си разиграват коня като разоряват източна европа, россиа, китай, сичко до което се докопат.
Е, сорка, ше има шеметно падане на акциес. Ше се види, че си играят еврей върсъс еврей, че акциите, активите и квот се сетите са зомбирани е вместо да се разоряват другите, а техните да ликуват: моше е станал по богат за сметка на ААрон и тоз му се обажда да му каже, че вчера с една саттиес го е разорил. А както знаем, евреите не целът това. А искат, като у ваймарската републик да пичелат пари докът спът, а швебите разорени да бачката на 5 места за коричка хлеб. хиперинфлационът е РАВЕН на отрицателните лихви. и точно таз година, 2020 ше сатне ясно това.
Ура другари!
Кво, ше питата вие купувам ас? ПРОДАВАМ СИЧКО. ПОЗИЦИИТЕ ДАУН! Планирам слив до 30 дни. Айде мож да не е срив. Просто, мислиму че у момента продавам скъпо и ше купувам ефтино - февруари.

Още от Анализи
Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни