Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед едва ли ще понижи много лихвите през тази година

Всичко над свалянето им с 0,25 пункта изисква много по-голямо икономическо и финансово сътресение, отколкото е вероятно понастоящем

Фед едва ли ще понижи много лихвите през тази година

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл след внимателно пулса на икономиката.
Снимка: Ройтерс

Търговската война на президента Тръмп с Китай се разгорещява, карайки трейдърите да започнат да залагат на цели три понижения на лихвите от Федералния резерв за общо 75 процентни пункта през тази година.

Тези предвиждания ме карат да мисля, че е време всички да поемем дълбоко дъх, пише Тим Дай за Bloomberg. Фед всъщност е далече от такава стъпка. Нито силата на последните пазарни движения, нито икономическите данни оправдават такова снижение на лихвите.

Още по темата

Да погледнем първо към настоящата позиция на централната банка. Президентът на Нюйоркския клон на Фед Джон Уилямс описа положението на американската икономика като много добро, с ниски безработица и инфлация.

Увеличението на работните места според Фед ще снижи още безработицата. Безпокойството относно влошаващите се икономически перспективи намаляха значително от края на миналата година. Тези тенденции правят регулаторите по-сдържани по посока потенциална промяна на лихвената политика.

На фона на всичко това, подновеното търговско напрежение би трябвало да тласне Фед към понижение на лихвите. Макар да има спекулации, че инфлационното въздействие на митата вдига шансовете за повишение на лихвите, аз бих бил предпазлив, посочва Дай.

Митата би трябвало да имат само временно влияние върху инфлацията. Ако отношението на Фед към инфлацията е симетрично, то централната банка не трябва да се впечатли от леко повишение, както не го прави спрямо сегашното понижение. Следователно Федералният резерв ще постави акцента върху евентуална икономическа слабост в резултат от търговската война.

За да свали лихвите със 0,75 процентни пункта, Фед трябва да стане свидетел на икономическо развитие, провокиращо страховете от рецесия. Търговските шокове обаче едва ли ще са достатъчни да го предизвикат такова.

Скорошен доклад на Центъра за изследване на икономическите политики заключава, че търговските войни през 2018 г. са свили реалните доходи в САЩ с 1,4 млрд. долара месечно. Това може да звучи като голямо число, но не забравяйте, че реалният разполагаем доход през миналата година бе 14,4 трлн. долара. Ефектът от търговските войни просто се губи на този фон, като не е достатъчен дори за понижаване на лихвите с 0,25 процентни пункта, камо ли с 0,75.

За да се промени посоката на американската икономика, са необходими много по-мащабни търговски войни. Така аргументът за сваляне на лихвите с 0,75 процентни пункта изглежда по-логичен, ако търговските войни предизвикат финансова криза. Дори такава да настъпи, за Фед ще е от значение нейната сила.

В края на 1998 г. Фед оряза лихвите с 0,75 пункта в резултат на азиатската и руската финансови кризи, след като крахът на фонда Long-Term Capital Management заплаши Wall Street със системна финансова криза.

До този момент колебанията на борсата в САЩ изобщо не могат да се сравняват. Акциите наскоро достигнаха рекордни върхове и малко отстъпление няма да развълнува Фед. Всъщност централната банка не преустанови вдигането на лихвите, дори когато пазарите спаднаха в края на миналата година.

Какво трябва да се случи, за  да видим понижение на лихвите от 0,75 пункта тази година вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Май Тръмп надделява над здравия разум!
1
 
12
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
ФЕД или ще задържи лихвите на сегашно ниво или ще ги вдигне още 1-2 пъти до края на годината, според мен. Моето мнение не е меродавно, така, че никой да не го взима под внимание ! Квото каже ФЕД става, не квото каже Тръмп, щот такъв е закона, а той е железен и който не го спазва.. знаете с него кво става !
0
 
11
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Именно , те ако сега не се повишат , кога ще е това ?
4
 
12
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нещо ФЕД се е объркал много, защото трябва ПОВИШЕНИЕ.
Лихвите БЯХА ниски 10-на години, ефект нулев.
Кой разбирател тук ми говореше, че ФЕД бил политически необвързан ???

Още от Анализи
Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни