Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед, Манучин и общинските облигации – един труден компромис

Повече от три месеца, след като централната банка представи своя Общински механизъм за ликвидност, единствено Илинойс се възползва от него

Фед, Манучин и общинските облигации – един труден компромис

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл и министърът на финансите Стивън Манучин могат да бъдат герои за държавните и местните власти. Естествено, стига да го поискат.

Повече от три месеца, след като централната банка представи своя Общински механизъм за ликвидност (ОМЛ), щатът Илинойс остава единственият кредитополучател, който използва Фед за финансиране. Както Клаудия Сам, директор на макроикономическата политика на Вашингтонския център за справедлив растеж, отбеляза в Twitter през миналата седмица това означава, че Фед използва само 1,2 милиарда долара от своите 500 милиарда долара потенциална огнева мощ.

Причината, поради която инструментът не се използва, е, че лихвените проценти на Фед са твърде непосилни за преобладаващото мнозинство от държавните и общинските администрации. Имайки предвид, че Пауъл и Манучин ефективно пренебрегнаха закона, така че Механизмът за корпоративен кредит на вторичния пазар да може да закупи широк кръг от корпоративни облигации на почти рекордни цени, е изненадващо защо те са толкова предпазливи с кредитирането на региони, където ограниченията на бюджета вече причиняват съкращения на персонал и намаляване на обществените услуги, без дори да говорим за предизвикателствата пред безопасното отваряне на публичните училища през есента, пише Браян Чапата за Bloomberg.

Още по темата

Законът за всеобщото опазване на здравето и икономическото възстановяване на Камарата на представителите (HEROES) предлага, наред с други неща, ОМЛ да продължи да се прилага до края на 2021 г. за купуване на ценни книжа с матуритет до 10 години по дисконтовия лихвен процент на първичните кредити или 0,09%.

Ясно е, че нито Фед, нито Министерството на финансите искат сценарий, при който лихвите по държавното кредитиране са прекалено ниски. Те биха предпочели инструментът от половин трилион долара да подобри функционирането на пазара на общински облигации от 3,9 трилиона долара и да се използва като крайна мярка за най-слабите емитенти. Нюйоркските икономисти от Фед заключиха в публикация в блога на институцията от 29-и юни, че "пазарните условия за общински ценни книжа са се подобрили значително" благодарение на помощта от централната банка.

И все пак, имайки предвид, че по-голямата част от Камарата на представителите иска значително да разхлаби условията за заемане от щати и градове, Пауъл и Манучин трябва да намерят компромис. Манучин получи допълнително правомощие чрез Закона за коронавирусно подпомагане и икономическа сигурност да работи с Фед за създаване на нови програми за кредитиране.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Накъде ще поемат цените на акциите, ако Фед спре кранчето?