IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв не се страхува от инфлацията

Централната банка е склонна да подкрепи растежа при нужда, след като ефектът от повишените мита върху цените се компенсира от други фактори

17:39 | 17.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Докато финансовите пазари се тревожат за разширавяането на американските мита върху стоките от Китай и Мексико, Федералният резерв обмисля подходящия отговор на развиващия се търговски шок. Ключовият въпрос е дали Фед ще възприеме труса основно като свиване в търсенето или като шок в предлагането (подобно на петролния от 1973 г.), който може да повиши потребителските цени с цял процентен пункт, пише Гавин Дейвис за Financial Times.

Фед възприема гледната точка, че може да игнорира инфлационните рискове от по-високите мита и да свали лихвите като застраховка срещу растящите рискове от рецесия. Централната банка направи нещо подобно през 1995 г.

Пазарите подчертано гледат на търговската война като на глобален шок в търсенето, който ще намали растежа без да вдига инфлацията. Отговорът на регулатора е недвусмислен. Лихвите вероятно ще бъдат свалени, може би изпреварващо, за да се смекчи бъдещо забавяне на растежа.

По тази причина облигационният пазар в САЩ в момента калкулира в цените си понижаване на лихвите през юли и общо 1 процентен пункт (от сегашните 2,25% - бел. прев.) до края на следващата година.

До съвсем скоро Комисията за открития паричен пазар на Фед не даваше сигнал, че обмисля ранно понижение на лихвите. Всъщност мартенските й очаквания бяха за повишение от 0,25 процентни пункта през 2020 г. Дори през май Комисията не даде някаква насока за следващия си ход, като подчерта, че ще бъде „търпелива”, преди да предприеме нещо.

Последният път, когато имаше такава пауза в насоките на Фед (през декември 2018 г.), глобалните пазари на акции се сринаха заради страховете, че централната банка ще продължи да вдига лихвите дълго време. Този път, изправени пред още по-голям търговски шок, пазарите бяха защитени от много по-бърз и подкрепящ отговор от Фед.

В последните дни ръководството на Фед категорично изостави предишната си неутрална позиция. Председателят Джером Пауъл посочи, че „ще действаме подобаващо, за да подкрепим икономическата експанзия при силен трудов пазар и инфлация близо до целта ни от 2%”.

Това се възприе като обещание да се действа бързо, ако инерцията в икономиката се забави още. Зам.-председателят на Фед Ричард Кларида обясни, че като член на Комисията е склонен да игнорира първоначалните ефекти от по-високите мита върху цените в името на растеж около средния. Това ясно сочи, че всяко забавяне на растежа, който вече е под средния, ще предизвика понижаване на лихвите, дори ако митата повишават потребителските цени.

Кларида отиде по-далеч като посочи, че лихвите са били понижавани в миналото (споменавайки 1988 г. и особено 1995 г.), за да се осигури „застраховка” срещу рисковете за икономическата активност. Той добави, че нуждата от изпреварващи действия тази година ще бъде оценена в светлината на новите данни.

Последна актуализация: 08:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 23
ivailojelyazkov
преди 4 години
ееееей пульооооооо аж Л***ЙНААА ДРУГАДЕ.псеее такова кремълско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
E, към 15% :https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:US_Historical_Inflation_Ancient.svg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Федералният резерв не се страхува от инфлацията Ъмчи да,не много преди да храносмелят целият комунистически блок,начиная с нас и заключая с СССР,янките се бяха запътили към 20% на инфлация,....края на 70-те ли, 80-те ли, но май бяха нещо от около 15-17%.С'я каквото има за ядене вече може да бие коварно през пръстите!Оппаа, как се трупа експонентата, както при взрив:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Cpis.PNGBG Wikipedia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още