IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът през 2014 г. ще бъде върху валутите на развиващите се държави

Според Deutsche Bank Индия и Индонезия ще са единствени сред 10-те най-големи азиатски икономики, които през 2014 г. ще отчетат дефицит по текущите си сметки

14:12 | 05.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	На 23 декември&nbsp;китайския юан регистрира 20-годишен връх спрямо долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На 23 декември китайския юан регистрира 20-годишен връх спрямо долара. Снимка: Ройтерс

През 2014 г. сред азиатските валути първи тайванският долар и индонезийската рупия ще си стъпят на краката, след като фокусът на анализаторите все повече се измества към потенциала на региона за растеж от темата за редуцирането на монетарните стимули на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Към края на 2014 г. тайванската валута ще поскъпне с 2,4% спрямо долара, докато рупията ще започне да компенсира тазгодишната си 20-процентна загуба, като ще прибави 1,7% към стойността си, показват резултатите от анкетата на Bloomberg, проведена сред 18 анализатори. Южнокорейският вон ще поскъпнсе с 1,8%, китайският юан – с 1,4%, а тайландския бат - с 1,1 на сто.

Потенциалът за растеж на износа на Тайван след възстановяването на икономиката в световен мащаб и по-високата доходност на Индонезия сред повечето държави в Азия, подкрепят тезата на най-големия търговец на валута Deutsche Bank AG, че регионът има най-добрите изгледи за растеж през 2014 г. От Societe Generale SA добавят, че решението на Фед да съкрати с 10 млрд. долара месечната си програма за покупка на облигации вече е отразено в курсовете на азиатските валути.

Според немската банка и най-големия облигационен фонд Pacific Investment Management Co. (PIMCO) през следващата година Азия ще получи подкрепа от възстановяването на развитите икономики. Както Международният валутен фонд прогнозира през октомври, през 2014 г. развиващите се икономики в региона ще се разширят с 6,5%, като ще задминат както растежа на развиващите се държави по света, оценяван на 5,1%, така и прираста на развитите икономики, който се очаква да бъде 2%.

Експертите на Deutsche Bank прогнозират, че през 2014 г. азиатските валути ще възнаградят с 2% повече инвеститорите, докато валутите на държавите в Европа, Близкия Изток и африканския регион ще поскъпнат с 4,5%. Парите в Латинска Америка пък ще поевтинеят с 1%.

Тайванският долар изгуби 3,2% от стойността си тази година – най-голямата загуба, откакто през 2001 г. поевтиня с 5,7 на сто спрямо долара. Индонезийската рупия се оказа най-зле представящата се валута сред още 12, наблюдавани от Bloomberg. На 23 декември валутата слезе до 5-годишно дъно спрямо долара.

Според стратегът на UBS AG за развиващите се пазари Маник Нараян китайският юан и южнокорейският вон най-вероятно в следващите месеци ще се представят подобаващо спрямо конкурентите. Прогнозите за валутата на Малайзия – рингитът – също са обещаващи. Според него тревожно остава състоянието на индийската и на индонезийската рупия. През 2014 индийските пари ще поевтиняват още спрямо долара.

Според Deutsche Bank Индия и Индонезия ще са единствени сред 10-те най-големи азиатски икономики, които през 2014 г. ще отчетат дефицит по текущите си сметки.

Що се отнася до китайския юан – на 23 декември той регистрира 20-годишен връх спрямо долара при курс от 6,0702 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още