IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците продължават да трупат богатство

По-голямата част от германците обаче залагат при инвестициите си главно на пари в брой и банкови депозити

16:44 | 13.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Въпреки понижението на лихвите и забавянето на икономиката финансовото богатство на частните домакинства в Германия се покачва до нов рекорд. Активите под формата на пари, ценни книжа, банкови депозити и вземания срещу застраховки възлизат през второто тримесечие на 6237 милиарда евро, става ясно от доклад на германската централна банка (Бундесбанк). Това е увеличение с 95 милиарда евро или 1,5 процента в сравнение с предходното тримесечие. В рамките на една година пък финансовите активи са нараснали с 4,6 процента.



Германците продължават да разчитат за инвестициите си преди всичко на парични средства в брой и на банкови депозити, които заради ниския лихвен процент почти не носят възвръщаемост, но са актив, до който бързо може да се получи достъп. „Като цяло все още има силно предпочитание към ликвидни или нискорискови инвестиции", пояснява централната банка. За втора поредна година частните домакинства увеличават своите спестявания. Преди това те спадаха в продължение на повече от четири години.

От 2014 г. насам продължава да се наблюдава „повишено осъзнаване за възвръщаемостта от страна на частните домакинства“. Нетните инвестиции в акции на борсови компании и дялове от взаимни фондове възлизат на около 10 милиарда евро през второто тримесечие. Увеличението на частните финансови активи през второто тримесечие се дължи и на поскъпванията на акциите на капиталовите пазари. Въпреки че Бундесбанк отчита по-малко динамично развитие, отколкото през първото тримесечие, са били реализирани печалби в размер на 19 млрд. евро.

При изчисленията си Бундесбанк взема предвид пари в брой, банкови депозити, ценни книжа и застрахователни вземания, но не и недвижимите имоти. Как се разпределят активите, не става ясно от данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 4 години
с колко кредита си бе момче? щом така обичаш да живееш като за последно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Nemezanimavai
преди 4 години
като чуете че някой е заделил някой лев и се н***сирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
vankata89
преди 4 години
Щом спестяват значи имат излишни пари :D. Като не знаят ка да ги харчат да ги дадът на Гърците те да им покажат как се живее. Да не забравяме че един път се живее пожелавам на немците да изкарват парите а гърците да им ги харчат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
majnata
преди 4 години
циментените кратуни в германия се раждат за да спестяват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Всеки може да трупа, щом няма раждаемост.Мигрантската не се брои.Други също трупат пари: https://youtu.be/REMCXb-p3zc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още