IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е спестила 211 млрд. евро заради ниските лихви

Много спестители са доведени до отчаяние от ниските лихвени проценти, тъй като вече не получават лихва, но има един печеливш – държавата

13:54 | 09.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Шолц има поводи за радост. Снимка: Bloomberg LP</p>

Германският финансов министър Шолц има поводи за радост. Снимка: Bloomberg LP

Всяка година едно и също: когато финансовият министър на Германия Олаф Шолц прати секретаря на министерството си Вернер Гацер да представя следващия проектобюджет, депутатите винаги го питат колко би могъл да спести от разходи за лихви. И всеки път  Гацер настоява, че сега наистина е стигнал до „абсолютния край“. Наистина няма повече потенциал за икономии. И всеки път създателите на бюджетни политики се чувстват зашеметени – отново и отново.

2020 г. е добър пример за това. През 2016 г. федералното правителство все още очакваше във финансовото си планиране разходи за лихви за 2020 г. в размер на 21,9 млрд. евро. В крайна сметка те са били нелепите 6,5 милиарда евро, много по-малко от планираното. И това продължава от години.

След избухването на финансовата криза лихвените проценти спаднаха до трайно ниски нива. Това кара много спестители да се отчайват, защото вече не получават лихва върху спестяванията си. Но има и един голям бенефициент - държавата.

От финансовата криза през 2008 г. насам благодарение на ниските лихвени проценти  федералното правителство е похарчило общо поне 210,8 милиарда евро по-малко за лихви от първоначално планираното. Това става ясно от отговор на Федералното министерство на финансите до Зелените, с който разполага и в. Handelsblatt.

В своето финансово планиране за годините от 2008 г. до 2020 г. федералното правителство първоначално е прогнозирало разходи за лихви на обща стойност 533,9 млрд. евро. „Сумата на показаните след края на бюджетните години 2008 до 2020 отчети, е само 323,1 млрд. евро“, се казва в отговора на Федералното министерство на финансите. Разлика от почти 211 млрд. евро.

През предходната година приходите от обслужване на дълга дори надвишаваха разходите. Защото с новоиздадените държавни облигации федералното правителство дори спечели 6,9 милиарда евро. Инвеститорите предлагат на германската държава пари, ако им бъде позволено да държат неин дълг.

Причината за абсурда: инвеститорите по целия свят търсят безопасни инвестиции. Нормативните разпоредби принуждават застрахователите например да вложат парите си в ценни книжа, които се считат за безопасни. А дълговите ценни книжа на Германия се приемат за особено сигурни.

Фактът, че държавата почти не трябва да плаща лихви по дълговете си, а в някои случаи дори печели пари, като поема нови дългове, допринесе значително за ново отваряне на дебата за дълга в Германия.

Дълго време „черната нула“, т.е. балансираният федерален бюджет, се смяташе за неприкосновена. А дълговата спирачка, закрепена в конституцията, бе свещена крава. Заради коронавируса „черната нула" е в миналото, а дълговата спирачка също е подложена на нарастващ кръстосан огън; наскоро началникът на канцеларията Хелге Браун дори предложи да я облекчи.

Социалдемократите, Зелените и Левицата, но също така и много икономисти призовават за това ерата на ниските лихвени проценти да се използва за заемане на повече средства и да стартират всеобхватни инвестиционни програми от 500 млрд. евро със задълженията.

Например зеленият финансист Свен-Кристиян Киндлер отчита, че реалните лихвени проценти във водещи индустриализирани страни, включително Германия, непрекъснато падат от 80-те години на миналия век. „Тактиките на плашене на Съюза (партията на канцлера Ангела Меркел, б. ред.) срещу значително повишаващите се лихвени проценти служат само за оправдаване на идеологическата му позиция срещу заемите и нямат нищо общо с икономическата реалност. Всеки, който иска да се откаже от нови заеми за финансиране на кризисни разходи и инвестиции в тази ситуация, действа срещу икономическия разум“.

Аргументът: ако лихвените проценти са ниски и дългът не струва нищо, би било небрежно да не се възползвате от това. Сега Германия се нуждае от силни публични инвестиции за екопроекти, дигитализация, образование и достъпни жилища. „Следователно сега е моментът да създадем голям инвестиционен фонд от 500 милиарда евро за десет години“, казва Киндлер. За тази цел дълговата спирачка трябва да бъде променена.

Но има и икономисти, които предупреждават ниските лихви да не се приемат като даденост и дар от Бог. Ако лихвените проценти се повишат отново, лихвените разходи на Германия бързо ще се увеличат отново. През 2008 г. например федералното правителство все още е похарчило 40 млрд. евро само за лихви - а нивото на дълга е било по-ниско от днешното.

Съюзът също не иска да се откаже от дълговата спирачка. А това значи, че финансовата политика би могла да се превърне в централен момент на спорове в предизборната кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Такава беше и целта, въпросът е какво следва после, май нищо розово....за "инвеститорите" комарджий....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Затова хората инвестират в бикойн и акции :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още