IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хвани ме, ако можеш: централните банки по петите на инфлацията

През седмицата ще стане ясно с колко се е ускорило покачването на цените и влошило ли е потребителските нагласи през миналия месец

10:30 | 18.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица ще станем свидетели на поредния опит за надпревара между централните банки и инфлацията. В следващите дни изказванията на редица централни банкери - сред които такива от Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) - ще дадат повече яснота за основните опасения на регулаторите и плановете им за реакция срещу инфлацията.

Светлината на прожекторите се очаква да попадне най-вече върху управителя на Фед Джером Пауъл, който предстои да направи изказване в четвъртък. Очакванията са той да потвърди намеренията на Фед за лихвено повишение от 50 базисни пункта (б.п.) на предстоящото в началото на май заседание на банката.

Това ще е едно от последните изказвания, заедно с няколко други представители на Фед, преди регулаторът да премине в период на затишие. Този период се отнася към практиката централните банкери да избягват публични изказвания преди вземането на решение за размера на лихвения процент.

Прогнозите са централната банка да одобри две последователни лихвени повишения от 50 б. п. през май и юни в опит да не изостане от тенденцията на затягане на паричната политика и за да пребори високата инфлация. Ако очакванията се оправдаят, това би било първото подобно увеличение от 1994 г. насам, с което основната лихва ще достигне ниво от 1,25%-1,50% до заседанието през юни.

Освен лихвите обаче инвеститорите ще следят и за плановете на Фед относно свиването на рекордния му баланс от около 9 трлн. долара. Протоколите от последното заседание на американската централна банка показаха, че банкерите са обсъждали как да свият притежанията си на облигации, като е бил постигнат консенсус за ежемесечна сума от около 95 млрд. долара.

Представителите на банката "общо взето са били съгласни" на лимит от 60 млрд. долара за държавни облигации и 35 млрд. долара за ценни книжа, подкрепени с ипотеки, или общо 95 млрд. долара за период от три месеца.

Финансовите пазари ще следят и коментара на гуверньора на ЕЦБ Кристин Лагард на събитие на Международния валутен фонд (МВФ) в четвъртък, когато по-рано през деня бъде публикувана и статистиката за инфлацията на Стария континент.

Евро Евро

Миналата седмица европейският регулатор очаквано остави параметрите на паричната си политика без промяна, наблягайки на гъвкавостта на фона на рекордната инфлация, продължително нарастващата несигурност и упоритите проблеми със снабдителните вериги.

Тогава Лагард предупреди, че войната в Украйна засилва риска от допълнително ускоряване на инфлацията, като оказва влияние и върху икономическия растеж в Европа. "Рисковете за растежа са нараснали значително заради войната, докато пандемичните рискове са намалели", посочи Лагард.

Освен Лагард и Пауъл гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел и управителят на АЦБ Андрю Бейли също ще направят изказване. Във вторник ще бъде изслушан номинираният за гуверньор на централната банка на Южна Корея Ри Чанйонг.

Данните тази седмица ще покажат как се е движила инфлацията в различните точки на света, намалели ли са проблемите със снабдителните вериги производството в страните, както и как е повлияла войната в Украйна на потребителските нагласи на пазарите.

Ето какво конкретно ще следим през следващите дни:

Първият ден от седмицата се очертава да бъде спокоен, тъй като той е почивен за редица страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Швейцария, Испания, Франция, Хонконг, Нова Зеландия и други. Същия ден ще има данни за търговския баланс на Испания, както и за цените на едро в Индия. В Канада ще стане ясно колко нови работни места е добавил частният сектор на страната. Гуверньорът на централната банка на Нова Зеландия Ейдриън Ор ще има изказване, като предстои да бъдат публикувани и протоколите от последното заседание на финансовата институция. Ръководителят на Фед на САЩ в Сейнт Луис Джеймс Булард също ще направи коментар.

Вторник ще започне с данни за индустриалното производство на Япония през февруари. Освен тях ще бъде публикувана официалната статистика за търговския баланс на страната през март. Китайската народна банка ще вземе решение за размера на лихвения си процент. В САЩ ще стане ясно намалели ли са разрешителните за строеж, като предстои изказване и на управителя на Фед в Чикаго Чарлз Евънс. Във вторник ще бъде изслушан номинираният за гуверньор на централната банка на Южна Корея Ри Чанйонг.

Средата на седмицата ще започне с данни за продажбите на дребно в Австралия и за потребителската инфлация през първото тримесечие в Нова Зеландия. В Южна Корея ще бъдат публикувани данните за ръста на производствените цени през миналия месец. На Стария континент ще стане ясно с колко е нараснал броят на новите регистрации на автомобили във Великобритания, Италия, Франция и Германия, където ще бъде публикувана и информация за ръста на производствените цени през март. Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел ще направи изказване заедно със заместника си Клаудия Бух . В Европа ще бъде публикувана и статистиката за търговския баланс и за промишленото производство през февруари. От другата страна на Океана, и по-конкретно в Канада, ще стане ясно ускорила ли се е потребителската инфлация през март, докато в съседен САЩ ще бъдат публикувани данните за продължаващите продажби на жилища. Очаква се и редовната статистика за размера на щатските резерви на суров петрол. Представителката на Фед Мери Дели ще направи изказване. Очакват се данни за ръста на производствените цени в Русия през март.

Четвъртък ще започне с данни за инфлацията в Япония и за индекса на мениджърите по поръчките (РMI) в производството и услугите. PMI индексът ще бъде публикуван и в Австралия. Основните данни от деня ще дойдат от Стария континент - във Великобритания ще стане ясно влошили ли са се потребителските нагласи, като се очакват и изказвания на редица представители на АЦБ, в т.ч. на гуверньора Андрю Бейли. Същия ден ще стане ясно с колко се е ускорила потребителската инфлация в Европа през миналия месец, нараснала ли е продукцията в строителството през февруари и влошили ли са се потребителските нагласи през април. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване. В САЩ ще бъде публикувана редовната статистика за молбите за помощи при безработица, като същия ден ще говори гуверньорът на Фед Джером Пауъл.

В петък се очаква статистиката за продажбите на дребно през март във Великобритания, а индексът PMI ще бъде публикуван за района на Европа, където се очакват данни и за текущата сметка през април. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване заедно с управителя на АЦБ Андрю Бейли. В Канада също ще има данни за продажбите на дребно, докато в САЩ ще бъде публикуван PMI индексът за производството и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
toto 2
преди 1 година
Тия Евро -некадърници сериозно искат хората по площадите май ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
централните банки не се гонят с инфлацията, а я създават, като печатат пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още